Hirtelen szívmegállás: ez a legfontosabb

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az életmentés alapjainak oktatása fontosabb lehet a hirtelen szívmegállás esetén, mint a hozzáférhető automata defibrillátorok puszta száma.

Ha a defibrillátorokat oktatás nélkül teszik hozzáférhetővé, az sajnos nem fogja megoldani a hirtelen szívmegállás okozta problémát. Ahhoz, hogy több életet sikerüljön megmenteni, a két stratégia kombinációjára van szükség - idéz a Szívderítő blog Dr. Nicole Karan, a párizsi Sudden Death Expertise Center munkatársát. Az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology, ESC) kongresszusán felszólaló szakember szerint egyértelmű az oktatás sikeresebbé teszi a defibrillátorok működését. A kérdés most az, hogy az embereket az életmentés alapjairól kellene oktatni, vagy egyszerűen arról, hogyan használják a defibrillátort.
Dr. Karam az előbbit ajánlaná, szerinte érdemesebb elmagyarázni az újraélesztés alapjait, enélkül ugyanis sokan hozzá sem mernek nyúlni a beteghez, mert nem érzik magukat kompetensnek a segítségnyújtásban. Az ötlet nem újkeletű, az orvosok már az 1990-es évek óta azt ajánlják, hogy mindenki számára hozzáférhetőek legyenek a defibrillátorok, valamint az életmentés alapjaival kapcsolatos oktatás is.
A statisztikák szerint többet ér a lakosság elsősegély-oktatása, mint a kihelyezett defibrillátorok

A statisztikák szerint többet ér a lakosság elsősegély-oktatása, mint a kihelyezett defibrillátorok


A kutatók a vizsgálat során a Franciaország 51 különböző körzetében (29 millió lakos) vizsgálták ezeknek a programoknak a hatását. 5 éven keresztül rögzítették a defibrillátorok elhelyezkezését, azon emberek számát, akik oktatásban részesültek, valamint a kórházon kívüli hirtelen szívmegállásos eseteket. A körzetek között óriási különbség mutatkozott a statisztika szerint.
Az életmentés alapjaival kapcsolatos oktatásban részesült személyek száma 100 000 lakosonként 6955 és 36 636 között változott. A hozzáférhető defibrillátorok száma 100 000 lakosonként és 1000 négyzetkilométerenként 5 és 3399 között alakult. A körzeteknek mindössze egyharmada (37 %) dolgozott ki megfelelő programot a defibrillátorokhoz való széles körű hozzáféréssel kapcsolatban. A hirtelen szívmegállást túlélők aránya 0-tól 43,8 százalékig terjedt, és a legnagyobb azokban a körzetekben volt, ahol létezett ilyen program. Az oktatás alacsony szintje mellett csupán 4,7 % volt a túlélők aránya ott, ahol a hozzáférhető defibrillátorok sűrűsége is alacsony volt, de rajtuk valószínűleg ez sem segített volna. Ahol ugyanis akadt bőven a szerkezetből, viszont az elsősegély-oktatás elmaradt, csak 5,9 % volt a túlélők száma.

A Bee Gees Stayin' Alive dal és a "Nellie az elefánt" ritmusa segíthet betartani a szükséges percenkénti nyomásszámot a szív-tüdő újraélesztés (CPR) végzése közben. Hogy mely dalokat érdemes felidézni a megfelelő tempójú mellkasi masszázsért, arról az alábbi cikkünkben tájékozódhat!

Az oktatás magas szintjét nyújtó körzetekben a defibrillátorok alacsony száma mellett 16,8 % volt a túlélési arány, míg a készülékek magas sűrűsége mellett 22,5%. Megállapítható tehát, hogy a defibrillátorok kihelyezése önmagában nem sokat segít, ha a szemtanúk nem éreznek magukban bátorságot és felkészültséget ahhoz, hogy használják is.
Forrás: Szívderítő
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag