Bent folyékony, kint szilárd: mi az?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Elvágjuk az ujjunkat és bosszankodva nézzük a vérzést, amivel összemaszatolunk mindent. Nem gondolkodunk el azon, hogy miért nem vérzünk el, talán észre sem vesszük, amikor a vérzés eláll. Pedig ha nem működne a véralvadás, egyikünk sem élne sokáig.

Vér nélkül nincs élet: fontos, hogy az ereken belül maradjon, és ellássa feladatait. Szállítson, védje és táplálja a sejteket, és fenntartsa szervezetünk belső egyensúlyát. Ha áramlása megszűnik vagy elhagyja a testünket, életünk is véget ér.
Hogy ez ne következzen be, a vér lényegében önmagát akadályozza meg a szervezet elhagyásában: ezt a funkcióját hívjuk véralvadásnak. A véralvadás igen bonyolult és komplex folyamat, leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy három, egymást erősítő részfolyamatból áll, amelyek részben egymás után, részben egymás mellett, párhuzamosan zajlanak.

Véralvadás lépésről lépésre

A véralvadás megértésének legegyszerűbb módja, ha végigkövetjük, mi történik, amikor megvágjuk az ujjunkat, és az elkezd vérezni. Ilyenkor tulajdonképpen egy véreret sértünk meg: az felszakad, és a vér elkezd távozni belőle. A károsodott ér ennek megakadályozására elkezd összehúzódni, hogy lassítsa a véráramlást, és így minimálisra csökkentse a vérveszteséget. Eközben egy vérlemezke-dugó képződik. A leginkább sejttöredéknek nevezhető vérlemezkék (trombocyták), melyek a vérplazmában lebegnek, most összegyűlnek a sérülés helyén, és az ereket összehúzó szerotonint bocsátanak ki, ami lassítja a vérzést. Ráadásul egyéb olyan kémiai "hívóanyagot" is felszabadítanak, ami még több trombocytát hív oda. Hamarosan laza vérlemezkedugó zárja el a sebet.Ha csak karcolásról van szó, ennyi elég is. Ha jobban megvágtuk magunkat, akkor szükség lesz a vér tényleges megalvadására. Ez a harmadik lépés. A folyamatot "véralvadási kaszkádnak" hívják jellegzetes, mindig állandó sorrendje miatt, és lényegében egy enzimatikus láncreakcióról van szó. A résztvevő enzimek (őket hívjuk véralvadási faktoroknak) inaktív (proenzim) formában találhatók a vérben egészen addig, míg szükség nem lesz rájuk.

Ilyenkor a láncfolyamat első enzimje aktiválódik, ez aktiválja a következő enzimet, és így tovább, meghatározott sorrendben. Ha bármelyik faktor hiányzik, a láncreakció nem tud végigmenni, a véralvadás folyamata pedig leáll.

Az utolsó inaktív faktor a protrombin. Ha átalakul aktív trombinná, hatására a vérplazmában nagy mennyiségben jelen lévő fibrinogénből oldhatatlan fibrin lesz. A keletkező fibrinszálakból gyorsan lyukacsos háló szövődik, mely felfogja a vörösvérsejteket, vérlemezkéket és minden egyéb sejtes alkotót. Egyre több sejt esik tehát a háló csapdájába, és a véralvadék végül eléri azt a méretet, amikor a sebet elzárja. És bár szilárdnak látszik, nagy része víz, azaz szérum. Perceken belül kipréseli magából ezt a halványsárga folyadékot, végül az alvadék a levegő hatására megkeményedik, létrejön a varasodás. A var még sokáig védi a sebet, segítve ezzel annak gyógyulását, így sosem szabad eltávolítani, mindig meg kell várni, amíg magától leválik.

Érdekesség

A haemophiliás (vérzékeny) betegeknél a VIII. vagy a IX. faktor hiányzik. Ők azok, akik a mások számára jelentéktelen sérülésektől is elvérezhetnek.

Az erekben áramló vér normális körülmények közt nem alvad meg. Ennek egyik feltétele, hogy az erek belső fala ép legyen, a másik egy bonyolult kémiai szabályozás, mely több ponton is gátolja a véralvadást. Ennek elemei többek között a heparin és az antitrombin III: mindkettő a szervezetben termelődő természetes alvadásgátló.

Ha a szervezetben mégis kialakul vérrög (trombus), az igen veszélyes rendellenesség, amennyiben érelzáródást okoz az agyban, a szívben, a tüdőben vagy másutt. Hiszen ha az ér elzáródik, az adott terület vér-és ezáltal oxigén-ellátása sérül, az adott szövetek elhalnak.

A modern orvostudomány már előállított olyan mesterséges véralvadásgátlókat, melyekkel ez a probléma kezelhető.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!L.HU.PH.GM.08.08.2012.0143
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag