A koleszterincsökkentő megóv az agyvérzéstől?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

stroke, koleszterinszint, agyvérzés, koleszterincsökkentő

Kutatók azt találták, hogy azoknál az időseknél, akik rendszeresen szedtek koleszterincsökkentő gyógyszert, és nem volt korábban szív- és érrendszeri problémájuk, 30 százalékkal csökkent az agyvérzés kockázata.

A gazdagabb országok idősebb populációja esetében az érrendszeri problémák megjelenése mind gyakoribb. Franciaországban, ahol a vizsgálat készült, a 85 éves vagy idősebb emberek 43 százaléka veszítette életét szívkoszorúér-problémák, 49 százalék pedig agyvérzés miatt 2010-ben. Korábbi randomizált gyógyszervizsgálatok azonban azt mutatták, hogy 70 évesnél nem idősebbek esetében ezek az érrendszeri problémákra szedett gyógyszerek nem biztos, hogy jótékony hatásúak az idősebb korosztály esetében.

A koleszterincsökkentő szereket gyakran használják a szívbetegségek kialakulásának megelőzésére olyan egyéneknél, akiknek korábban már voltak ilyen gondjaik. Ugyanakkor az újabb javaslatok nem támogatják ezeknek a szereknek a szedését 75 éves kor fölött abban az esetben, ha az illetőnek nincs szív- és érrendszeri problémája.

Ugyanakkor arra is van adat, hogy az orvosok figyelmen kívül hagyva ezt az ajánlást, gyakran írnak fel idősebbeknek ilyen gyógyszereket még abban az esetben is, ha nincs szív- és érrendszeri panaszuk. Éppen ezért a mostani vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben csökkentik az érrendszeri problémákat ezek a szerek idősebbeknél.

A koleszterincsökkentő megvéd az agyvérzéstől?

A koleszterincsökkentő megvéd az agyvérzéstől?


A kutatásban 7484 közösségben élő idős embert követtek nyomon; az átlagéletkoruk 74 év volt, és mindannyian Franciaországban, Bordeaux-ban, Dijonban, illetve Montpellier-ben éltek. A résztvevők egyikének sem volt korábban diagnosztizált szív és érrendszeri problémája (szívroham, agyvérzés stb.).

Minden második évben megvizsgálták a résztvevőket egyrészt szakápolók, másrészt pszichológusok, hogy felmérjék fizikai és mentális állapotukat. A vizsgálatokat a kutatóhelyen, illetve a résztvevők otthonában végezték. Mindezen adatok alapján kialakítottak egy képet az illető szociodemográfiai jellemzőiről, életmódjáról és általános egészségi állapotáról.

Az adatok összesítésekor az derült ki, hogy 9 éves időtávlatban vizsgálva a koleszterincsökkentő szerek rendszeres szedése mintegy 30 százalékkal csökkentette az agyvérzés kialakulásának veszélyét, azokhoz képest, akik nem szedtek ilyen gyógyszereket. Ilyen összefüggést azonban nem mutattak az eredmények a szívkoronaér-betegségek esetében. Miután olyan faktorokat is megvizsgáltak, mint az életkor, a nem, a testtömegindex (BMI), illetve a vér koleszterinszintje, az eredmények továbbra is fennálltak.

A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az általuk vizsgált csoport nem reprezentatív az adott életkori csoportra nézve. Ennek következtében biztosan nem vonható le a következtetés, hogy általános igaz lenne az, hogy a koleszterincsökkentő szerek csökkentik az agyvérzés kockázatát. Azonban ez a kutatás arra mégis jó volt, hogy kiderüljön: érdemes ezeknek a szereknek ezt a hatását reprezentatív mintán is megvizsgálni.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag