A koleszterincsökkentő megóv az agyvérzéstől?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kutatók azt találták, hogy azoknál az időseknél, akik rendszeresen szedtek koleszterincsökkentő gyógyszert, és nem volt korábban szív- és érrendszeri problémájuk, 30 százalékkal csökkent az agyvérzés kockázata.

A gazdagabb országok idősebb populációja esetében az érrendszeri problémák megjelenése mind gyakoribb. Franciaországban, ahol a vizsgálat készült, a 85 éves vagy idősebb emberek 43 százaléka veszítette életét szívkoszorúér-problémák, 49 százalék pedig agyvérzés miatt 2010-ben. Korábbi randomizált gyógyszervizsgálatok azonban azt mutatták, hogy 70 évesnél nem idősebbek esetében ezek az érrendszeri problémákra szedett gyógyszerek nem biztos, hogy jótékony hatásúak az idősebb korosztály esetében.
A koleszterincsökkentő szereket gyakran használják a szívbetegségek kialakulásának megelőzésére olyan egyéneknél, akiknek korábban már voltak ilyen gondjaik. Ugyanakkor az újabb javaslatok nem támogatják ezeknek a szereknek a szedését 75 éves kor fölött abban az esetben, ha az illetőnek nincs szív- és érrendszeri problémája.

Ugyanakkor arra is van adat, hogy az orvosok figyelmen kívül hagyva ezt az ajánlást, gyakran írnak fel idősebbeknek ilyen gyógyszereket még abban az esetben is, ha nincs szív- és érrendszeri panaszuk. Éppen ezért a mostani vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben csökkentik az érrendszeri problémákat ezek a szerek idősebbeknél.

A koleszterincsökkentő megvéd az agyvérzéstől?

A koleszterincsökkentő megvéd az agyvérzéstől?


A kutatásban 7484 közösségben élő idős embert követtek nyomon; az átlagéletkoruk 74 év volt, és mindannyian Franciaországban, Bordeaux-ban, Dijonban, illetve Montpellier-ben éltek. A résztvevők egyikének sem volt korábban diagnosztizált szív és érrendszeri problémája (szívroham, agyvérzés stb.).

Minden második évben megvizsgálták a résztvevőket egyrészt szakápolók, másrészt pszichológusok, hogy felmérjék fizikai és mentális állapotukat. A vizsgálatokat a kutatóhelyen, illetve a résztvevők otthonában végezték. Mindezen adatok alapján kialakítottak egy képet az illető szociodemográfiai jellemzőiről, életmódjáról és általános egészségi állapotáról.

Az adatok összesítésekor az derült ki, hogy 9 éves időtávlatban vizsgálva a koleszterincsökkentő szerek rendszeres szedése mintegy 30 százalékkal csökkentette az agyvérzés kialakulásának veszélyét, azokhoz képest, akik nem szedtek ilyen gyógyszereket. Ilyen összefüggést azonban nem mutattak az eredmények a szívkoronaér-betegségek esetében. Miután olyan faktorokat is megvizsgáltak, mint az életkor, a nem, a testtömegindex (BMI), illetve a vér koleszterinszintje, az eredmények továbbra is fennálltak.

A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az általuk vizsgált csoport nem reprezentatív az adott életkori csoportra nézve. Ennek következtében biztosan nem vonható le a következtetés, hogy általános igaz lenne az, hogy a koleszterincsökkentő szerek csökkentik az agyvérzés kockázatát. Azonban ez a kutatás arra mégis jó volt, hogy kiderüljön: érdemes ezeknek a szereknek ezt a hatását reprezentatív mintán is megvizsgálni.

Forrás: www.medicalnewstoday.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag