A boldogságtól is megszakadhat a szív

Amit a takucubo-szindrómáról tudni érdemes
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

szív, szív- és érrendszeri betegségek, kardiológia, takucubo-szindróma

A takucubo, vagyis a megtört szív szindróma egy különleges kardiológiai betegség, ami általában nagy érzelmi megterhelést, szomorúságot, tragédiát követ. Kutatók azonban most megállapították, hogy a nagy öröm is kiválthatja a szívizmok bénulását.

Az European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint a korábbi elképzelésekkel szemben a takucubo-szindrómát nemcsak tragikus és negatív eseményekkel összeköthető érzelmi stressz, hanem nagy boldogság is kiválthatja, vagyis a harag, a félelem és a gyász mellett az öröm is okozhatja a szívproblémákat. Ez az első olyan kutatás, mely szisztematikusan elemezte a világszerte takucubo-szindrómával diagnosztizáltak adatait, vagyis 9 különböző ország 1750 betegétől begyűjtött információkat.

485 takucubo-szindrómásnál egyértelműen megállapítható volt, hogy érzelmi ok váltotta ki a kardiológiai problémát, közülük 20-an számoltak be arról, hogy valamilyen pozitív töltetű élménnyel volt kapcsolatban a betegség, példul egy születésnap, egy esküvő, gyermekszületés vagy a kedvenc sportcsapatuk győzelme.

A túlzott boldogságtól is megszakadhat a szív

A túlzott boldogságtól is megszakadhat a szív

Tényleg megszakadhat a szív

Bár már régóta sejtették, a tudósok csak nemrég tudták bizonyítani, hogy az ember valóban belehalhat abba, ha a gyász miatt megszakad a szíve. Kattintson!

A többieknél a szindrómát szomorú és stresszes esemény váltotta ki, például egy haláleset vagy baleset. A betegek 95 százaléka nő volt, és mindannyian 65 év felettiek voltak.

"Ezek az eredmények paradigmaváltást tesznek szükségessé, hiszen a továbbiakban nemcsak megtörtszív-szindrómáról, hanem boldogszív-szindrómáról beszélhetünk. Az orvosoknak tisztában kell lenniük ezzel, és ha szívrohamra emlékeztető tünetekkel szállítanak be valakit a sürgősségire, különösen nagy érzelmi megterhelés után, akkor a takucubo-szindrómát sem szabad kihagyni a lehetséges diagnózisok közül" - mondta dr. Jelena Ghadri kardiológus, a kutatás egyik vezető szerzője.

A takucubo-szindrómát, vagyis a stressz-kardiomiopátiát az 1990-es években írták le. Valójában a szív bal kamrájának diszfunkciójáról van szó, de ellentétben a szívinfarktussal, ahol a szívizom végleg elhal, itt nem pusztulnak szövetek, tulajdonképpen csak a szívizom ideiglenes bénulásáról van szó.

Esetenként veszélyes szívritmuszavarok és szívinfarktus is kialakulhat a betegség szövődményeként, de erre szerencsére viszonylag ritkán kerül sor, és a beteg néhány hét alatt meggyógyul. A szindróma (mely egy japán halászcsapdáról kapta a nevét) főként az ötven év feletti hölgyeket érinti.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag