7 lépés az egészségesebb szívért

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

koleszterin, stroke, magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek

A világon sokfelé a Valentin-napi felbuzdulást arra is felhasználják, hogy a szív egészségére irányítsák a figyelmet. Az USA-ban például február a szív hónapja. Nekünk sem árt megszívlelni azokat a tanácsokat, amelyeket ebből az alkalomból adott ki az Amerikai Szívtársaság.

A szervezet szerint a tanácsaik azért igazán hasznosak, mert bárki, bármilyen életkorban megfogadhatja és követheti őket. Természetesen ismerősen csengő ajánlásokról van szó, amelyeket azonban a tapasztalatok szerint nem lehet elégszer hallani, különben nem volna annyi szívbeteg, és a szívbetegségek nem állnának a halálozási okok élén.

Mire kell hát ügyelnünk, ha egészséges szívet akarunk?

Légy aktív! A napi testmozgás segít hosszabb ideig élni, méghozzá jobb életminőségben. A hetente ötször végzett legalább 30 perces séta vagy más testgyakorlás csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és a stroke kockázatát.

Mindent a szív- és érrendszer betegségeiről

Az ötven feletti korosztály az egyik legérintettebb rizikócsoport a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. Ezúttal olyan tartalmat ajánlunk, amit nap mint nap érdemes böngészni, ha kérdése akad! Kattintson!

Kontrolláld a koleszterint! A vér koleszterinszintjének csökkentése és ellenőrzése segít megelőzni az artériák épségét, és csökkenti az eltömődésük kockázatát. Az ereket elzáró lerakódások szívinfarktushoz és agyvérzéshez vezethetnek.

Étkezz jobban! Van-e aki ne hallotta volna, hogy alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrendre van szükség, amelyben sok a gyümölcsök és a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona, a hal és egyéb sovány fehérjék, amelyek az alapját képezik szívbarát életmódnak. Ideje lenne a hallottakat a gyakorlatban megvalósítani.

A rendszeres mozgást a szívünk is meghálálja

A rendszeres mozgást a szívünk is meghálálja

Tartsd karban a vérnyomásod! A magas vérnyomás a szívbetegség és a stroke fontos kockázati tényezője. Ha sikerül az ajánlott tartományban tartani testgyakorlással, vagy ha szükséges, gyógyszeres kezeléssel, illetve a kettő kombinációjával, úgy megakadályozható a szív és más szervek szükségtelen elhasználódása.

Fogyj le! Ha túl sok felesleges súlyt cipelünk (különösen a test középső részén), azzal a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint kockázata is jelentősen megnő, márpedig ezek a szívbetegségek és más súlyos kórok kialakulásához vezethetnek. Jó hír, hogy még a mérsékelt fogyás is csökkenti a kockázatokat.

Csökkentsd a vércukorszinted! A legtöbb elfogyasztott étel glükózzá (vércukorrá) alakul át, amely energiával látja el a sejteket. De ha a vércukorszint túl magas lesz, megjelenik a cukorbetegség fenyegetése. Bár a cukorbetegség kezelhető, mégis nagyban növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A vércukorszintet diétával és a testmozgással csökkentve a szívbetegségek kockázata is mérséklődik.

Hagyd abba a dohányzást! Ha valaki rászokott a füstölésre, a legjobb dolog, amit tehet az egészségéért (és a pénztárcájáért is), ha a lehető leggyorsabban leszokik róla. A nikotin, a kátrány és a dohányfüst más összetevői sokféleképpen rombolják a szervezetet, amelynek évekig is eltarthat, mire képes magát regenerálni. Akik rászoknak vagy akik megállapodott dohányosok, sokféle okot tudnak felsorolni, hogy miért jó füstölni. De aligha érnek fel ezek az érvek a másik serpenyőbe kerülő tételekkel: a szívinfarktussal, az érszűkülettel, a rákkal és egy fontos tagját, olykor a kenyérkeresőjét elveszítő családdal.

Forrás: News Wise

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag