Őszi-téli bőrápolás, hidratálás ágyhoz kötött betegeknél

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése. A prevenció nemcsak a fájdalom kivédése miatt nagyon fontos, hanem azért is, mert a mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét. A kiváló minőségű hidratáló, bőrápolási termékeknek köszönhetően azonban ma már sokkal egyszerűbb a decubitus megelőzése, ápolása.

"Idős nagynéném, Marika néni enyhe szélütést kapott, hetekig kórházban kezelték. Aztán hazakerült, de nem tudta ellátni magát, folyamatos ápolásra, felügyeletre szorult" - meséli Anna, aki a kezdetektől ott állt a bajban nagynénje mellett, támogatta fizikai és lelki felépülését egyaránt. Marika nénit rosszul érintette az ágyhoz kötöttség, mivel korábban fáradhatatlan volt, aktív életet élt, színházba, koncertre, kirándulni járt. Kitartásának és optimizmusának köszönhetően folyamatosan javult az állapota, ám a gondos ápolás ellenére felfekvések alakultak ki a bőrén, főként a keresztcsont táján, ahol a bőre a fekvés miatt folyamatos nyomásnak  volt kitéve. A tünetek első látásra ijesztőek voltak Anna számára, ezért megkereste nagynénje háziorvosát.


Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csupán a bőr felső rétegei, a hám és az irha sérültek, még csak a felületi bőrpír  jelentkezett, bár a száraz bőr érzése már régebb óta kínozta.
Marika néninek kedvét szegte az újabb egészségi probléma.  A háziorvos elmondta, hogy felfekvés kialakulása esetén elengedhetetlen a bőrt rendszeresen, megfelelő odafigyeléssel gondozni. Ügyelni kell arra, hogy az összefekvő területek megfelelően szárazak maradjanak. A veszélyeztetett bőrfelületeket hidratáló krémekkel célszerű ápolni, így megelőzhető a fekély kialakulása. Legalább naponta egyszer ellenőrizni kell a bőr állapotát, szükséges a nyomásnak kitett bőrfelület rendszeres tehermentesítése a beteg felültetésével, forgatásával valamint a széklet- és vizelettartási zavarok kezelése.

Fűtésszezonban jobban kell figyelni, hogy ne száradjon ki a bőr

 

Ugyanakkor a szakember rámutatott: az idős, sérülékeny bőr jellemzője a száraz, feszülő érzés, ami piros foltokkal, akár hámlással, viszketéssel társulhat, gyulladásokkal is járhat. E kellemetlen tünetek gyakran az arcon, testen és fejbőrön is megjelenhetnek, évszakváltásoknál pedig gyakrabban jelentkeznek, ezért feltétlenül ajánlott az érzékeny bőr ápolására alkalmas termékeket választani.

 

A hűvösebb idő beköszöntével a fűtési szezon beindításával a lakások száraz levegője súlyosbíthatja a kellemetlenségeket. Ilyenkor éjszaka felerősödhetnek a fájdalmas bőrproblémák, ezért nagyon fontos a bőr hidratálása, hidratáltságának megőrzése a megfelelő tápláló krémekkel.

A súlyosan inkontinens beteget gondozók számára mindennapi kihívás az ápolt bőrének egészségéről való gondoskodás. A bőr egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges, hogy az lélegezni tudjon.

 

Anna a háziorvos biztatására beszerezte a természetes, hidratáló anyagokban gazdag bőrápoló termékcsaládot, amely segíthet helyreállítani a bőr természetes egyensúlyát és nedvességtartalmát, illetve puha és sima érzést ad a bőrnek.

 

Anna és Marika néni örömmel és elégedettséggel tapasztalta, hogy e bőrbarát termékek kíméletesen ápolják, hidratálják a bőrt. A leöblítést nem igénylő mosdatókrém higiénikus tisztálkodást biztosít, jelentős segítséget nyújt az ágyhoz kötött betegek mosdatásában. A cink-oxidot és E-vitamint tartalmazó kenőcs ideális a legérzékenyebb, állandó irritációnak kitett bőr számára is. Az extra száraz és érzékeny bőr igényeire kifejlesztett ápolókrém sűrű és tápláló állaga révén ideális választás a bőr hidratálására.

A korszerű hidratáló bőrápolóknak köszönhetően a fekélyek kialakulását sikerült megakadályozni, a cink tartalmú krém használatával a kezdeti bőrpír is sokat javult, a fájdalmas tünetek visszahúzódásával visszatért Marika néni életkedve, jelentősen javult az életminősége is. Bár felépülése hosszú folyamat, a hidratáló termékek sokat segítettek állapota javulásában.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Tippek

A textillepedő alá minden esetben kerüljön egy nylon vagy gumis lepedő: ez a matracot is megóvhatja a balesetektől.