Inkontinencia: kényelmes segítség

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Amilyen gyakori, olyan keveset tudunk a megoldási lehetőségekről, pedig az inkontinens emberek életét ma már olyan kényelmes és diszkrét eszközökkel lehet megkönnyíteni, amelyek még a mozgásukban enyhén korlátozott emberek számára is segítenek önállóságuk megőrzésében.

Ivett arról mesélt, hogyan találták meg a mindenki számára előnyös megoldást felépülőben lévő édesapja vizelettartási panaszaira.
Korábban igen tevékeny, életszertő édesapám egy váratlan stroke után heteket töltött kórházban. A körülményekhez képest szerencsésnek mondható, a rehabilitációs programja jól haladt, és - bár az egyik kezét még mindig nehezen használja - néhány napja hazaengedték a rehabilitációs osztályról. Mivel a család alaposan tájékozódott, tudtuk, hogy a testi rehabilitáció mellett igen hosszadalmas folyamat lesz a lelki felépülés, de örömmel tapasztaltuk, hogy hirtelen mennyit javult a kedélye már attól, hogy újra otthon lehet, és szerető családtagok veszik körül. Egy-két nap múltán azonban kezdett ismét egyre búskomorabbnak tűnni, mi pedig teljes tanácstalansággal álltunk a helyzet előtt - meséli a 38 éves Ivett. A gyerekek, a testvérem és én próbáltunk puhatolózni, de hiába: ha felhoztuk a témát, édesapám csak még jobban elzárkózott. Kezdtünk attól tartani, hogy a hangulata a felépülése rovására megy, ha a visszahúzódása miatt nem tartja magát a kezelési tervhez.

Apró nyomokból jöttünk rá, hogy bevizeléses balesetei vannak, egyszerűen azért, mert az állapota miatt nem ér el időben a wc-re. Világosan látszott, hogy valamilyen segédeszközre van szüksége, de az is teljesen nyilvánvaló volt, hogy a pelenkázás - az általunk ismert egyetlen módszer - szóba se jöhet: nem viselné el az önérzete, ráadásul, még ha bele is menne, a keze miatt mindenképpen külső segítséget igényelne a felhelyezéshez, amit nagyon méltatlannak tartana.

Mivel az ismeretségi körömben senkiről nem tudok, aki hasonló helyzetben lett volna, az interneten kezdtem kutatni, mi a teendő a miénkhez hasonló szituációban. Nem kellett sokat keresgélnem: hamar ráakadtam egy fehérneműként használható, egyszerűen, önállóan cserélhető pelenkanadrágra, ami kifejezetten ideális megoldásnak tűnt. Elmentem hát a gyógyszertárba, ahol érdeklődésemre a patikus megerősítette az interneten olvasottakat: elmondta, hogy a korszerű pelenkanadrág nemcsak igen könnyen használható, de nagyon megbízható és kényelmes viselet is: maximális védelmet nyújt a szivárgással szemben, miközben bőrproblémák kialakulásával sem fenyeget, mert légáteresztő anyagának köszönhetően kifejezetten kíméletes a bőrhöz. Mindez meggyőzött, hogy érdemes próbát tennünk vele.

Nem volt könnyű megtalálni a módját, hogy felhozzam a témát édesapámnak. Rábíztam a döntést: egyszerűen megmutattam neki a csomagot, és elmondtam, hogy a pelenkanadrágot ugyanúgy viselheti, mint a megszokott alsóneműjét - nem látszik, és a szabadságában sem korlátozza - az önállóságát pedig teljesen megőrizheti, mert egy kézzel fel és le tudja venni. Nem erőltettem semmit, nem ellenőrizgettem, de hamarosan mindenki észrevette, hogy múlóban a rosszkedv: újra felszabadultabb, és optimistán áll a gyógyuláshoz, ami pedig nagyban segíteni fogja abban, hogy mielőbb visszataláljon a régi kedvteléseihez, az aktív hétköznapokhoz.Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Az ápoló - miután a beteggel érintkezett - mosson kezet, használjon külön törülközőt!