Ilyen az élet 92 évesen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

92 éves édesanyámnál másfél éve diagnosztizáltak demenciát - meséli a lánya Böbe, aki otthon családja körében gondozza idős hozzátartozóját.

Anyukám a betegség felfedezésig nem szorult segítségre, önálló életet élt, idős kora ellenére példásan ellátta magát, persze sokat segítettünk neki, bevásároltunk, elkísértük orvoshoz, ha bármi adódott számíthatott ránk. Mindig csodáltam, hogy ilyen jól megbirkózik a mindennapi élet kihívásaival, de pár éve észrevettem, hogy a gondolkodása lelassult, sokszor nem tudta megfelelően kifejezni magát, nem találta az odaillő szavakat. Először arra gondoltam, hogy ez normális jelenség, a korral a szellemi frissesség is csökken, de hamar rájöttem, ennél többről van szó. Intő jel volt a számomra, amikor kiderült anyukám tájékozódása is sokat romlott.

 

Felkerestem a háziorvosát, aki egy erre a problémára szakosodott egészségügyi centrumba irányított bennünket, ott gondos, alapos kivizsgálás után megállapították, hogy anyukámnak közepesen súlyos demenciája van. Rövid időre kórházba is került, az idegen környezet azonban még inkább összezavarta, sokat romlott az állapota, még kétségbe ejtőbbé vált a szellemi hanyatlás mértéke - idézi fel Böbe. Ekkor úgy döntöttünk a férjemmel és a lányommal, hogy a jól megszokott környezetében, otthon ápoljuk tovább, talán így nem rosszabbodik a betegség stádiuma, van remény némi javulásra. Megpróbáltam egyszerű, jól követhető napirendet bevezetni, hogy kiszámíthatóak legyenek a hétköznapjai. Nem is gondoltunk bele, mekkora kihívást is jelent ez mindannyiunk számára, főként úgy, hogy már én is elmúltam 63 éves, nekem is megvannak az apró-cseprő gondjaim. Szinte már a kezdetek kezdetén szembesülnünk kellett az otthonápolás első nehézségével az inkontinenciával.

 

Már a kórházban kiderült, hogy anyukámnak komoly vizelet visszatartási nehézségei vannak, ott katéterrel orvosolták ezt, de otthon sok fejtörést okozott a legmegfelelőbb megoldást megtalálni. Anyukám folyton ingerült volt, nem tűrt meg semmit magán, a hagyományos tisztasági betétek pedig ebben az esetben mit sem értek, a folyamatos ruha és ágyneműmosás mellett már a felfekvéstől is tartanunk kellett.

 

Ekkor megoldás után kutatva találtam rá az interneten egy diszkrét fehérneműhöz hasonló pelenkanadrágra, amit azonnal meg is rendeltem egy internetes áruházból. Meglepetésemre a termék küllemében tényleg olyan volt, mint egy hagyományos alsónemű. Szerencsére nem csak nekem nyerte el e tetszésemet, de édesanyámat sem feszélyezi a viselése. Kíméletes a bőrhöz, szorosan illeszkedik a testvonalához, véd a szivárgások ellen. Ugyanakkor nem korlátozza a mozgásszabadságot, ez nagyon lényeges, hisz anyukám szívesen sétálgat a kertben, hetente kétszer pedig gyógytornász segítségével tornázik.

 

A pelenkanadrág várakozáson felül bevált számunkra, ahogy a minta elfogyott, rendeltem még belőle a közeli patikában. Megnyugtató, hogy megtaláltuk a végleges megoldást, nem kell tartanunk a váratlan balesetektől, és ami még fontosabb, ezáltal édesanyám közérzete is jobb lett.

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Ha segítségre van szükségünk, ne féljük megkérdezni a háziorvosunkat a lehetőségekről! Az ápolószolgálatok egy része ingyenes.