Sebkezelés az otthonápolásban

Sebről akkor beszélünk, ha a bőrfelület vagy a szerveket borító hártya folytonossága megszakad. Mi a beteg otthoni ápolása során az előbbivel foglalkoznunk.

Kétféle sebbel találkozhatunk otthonápolás során: sérülés által okozott, vagy tartósan jelen lévő, nehezen gyógyuló sebbel. A sebek ellátásának kettős célja van: meg kell akadályoznunk a kórokozók bejutását, azaz a sebfertőzést, és amennyire csak lehet, támogatnunk kell a gyógyulást.

A fertőzés megelőzése

Bár steril körülményeket kórházon kívül nehéz teremteni, bizonyos elővigyázatossági intézkedések betartásával sokat tehetünk a sebfertőzés elkerülése érdekében.

Kerüljük a levegő felkeveredését a huzat és gyors mozdulatok által, mert a felkavarodó por beleszállhat sebbe, vele együtt pedig kórokozók is bejutnak. Ne takarítson közvetlen sebkezelés előtt, mossa le szappannal és vízzel, vagy akár fertőtlenítőszerrel a kötöző anyagokat, eszközöket tartó tálcát akkor is, hogyha mindent sterilen kapunk, és akkor bontjuk ki először.

Munkavégzés előtt mosson kezet. A gyors, határozott mozdulatok mellett kerüljük a beszédet, mert a gondozó orrából és szájából is juthatnak mikroorganizmusok a sebbe. Az, hogy milyen módszert alkalmaz, és milyen kötöző anyagokkal dolgozik, a seb helyeződése, mérete, súlyossága és a kezelőorvos utasításai határozzák meg.
Sebkezelés az otthonápolásban
Sebkezelés az otthonápolásban

A sebellátás alaplépései

A sérült testfelületet le kell mosni, lehetőleg steril izotóniás sóoldattal. Vészhelyzetben csapvizet is alkalmazhatunk, de állott vizet semmiképpen. Az öblítés nagyon fontos, mert a sebben nem maradhatnak szennyeződések, szövetmaradványok mikor elkezdjük a kötözést.

Nagyobb seb ellátása esetén, egy tálcán készítse elő a következőket: vattadarabok, enyhe fertőtlenítő; papírtörülköző; megfelelő kötszer; pólya vagy öntapadó sebkötés; papírzacskó a beszennyeződött kötszerek részére, olló, egyéb szükséges eszközök.

A legfontosabb sebápolási eszközök, valamint a kötöző anyagok sok helyen kaphatók sterilizált formában. Mielőtt használatba vesszük őket, ellenőrizzük, hogy a steril csomagolás sértetlen, és nincs elszíneződve, átnedvesedve. A drágább eszközöket újra sterilizáltathatjuk, erről kérdezzük a kezelőorvost vagy a területileg illetékes kórházat Ha steril kötszert kibontottunk, sterilitása megszűnt, így még egyszer nem használhatjuk fel: a takarékossági szempontok ez esetben több kárt okoznak, mint hasznot. Sürgősség esetén az eszközök többsége sterilizálható, ha forrásban levő vízben tartjuk őket három percnél hosszabb ideig.

Mielőtt hozzáfogna a sebellátáshoz, a beteget helyezze kényelembe, úgy, hogy ön is legjobban hozzáférjen a sebhez. Ha például a láb sérülésén kell dolgoznia, elég, ha ezt a területet takarja ki. Távolítson el minden kötszert, majd fertőtlenítő oldatba mártott vattadarabokkal törölje ki a sebet belülről kifelé haladva. Minden vattadarabot csak egyszer használjon, majd tegye az előre elkészített papírzacskóba. Tegyen a sebre steril kötszert, és rögzítse azt pólyával vagy öntapadó kötéssel.

A sebellátás végeztével mosson fel fertőtlenítő oldattal minden lecsöppent testnedvet vagy vért. A használt kötszert tartalmazó papírzacskót ne a kukába dobja, hanem égesse el, a használt eszközök fertőtlenítési lehetőségeiről kérdezze a területi ápolónővért vagy gondozónőt. A használt eldobható fecskendőket és tűket is kartondobozba gyűjtve adja át nekik, vagy kérdezze meg őket, hol adhatja le ezeket. Végül pedig alaposan mosson kezet betegellátás után.

Vészhelyzetben

Mindenképpen szakember segítségét kell hívnunk a következő esetekben:
  • ha komoly fizikai behatás hozta létre a sérülést, illetve ha több súlyos seb is keletkezett egy időben
  • Ha erősen vérzik a sérülés, és a vérzés nyomás hatására sem szűnik meg
  • Ha a sérülés sebvarrást igényel: itt meg kell jegyeznünk, hogy bizonyos kritikus területeken lévő sebek akkor is varrást igényelhetnek, ha nem tűnnek súlyosnak. Így esztétikai okokból varrni szokták a szem és a száj környékén keletkező sérüléseket, hogy a beteg vonásai ne torzuljanak el a hegesedés következtében.
  • Ha állatharapással állunk szemben, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, mert fennállhat többek között a veszettség veszélye
  • Ha a seb nagyon szennyezett, és nem tudjuk könnyen megtisztítani
  • Ha a sebkörnyék forró, megduzzadt, fájdalmas, azaz gyulladás jeleit mutatja
  • Ha a beteg régen kapott tetanuszoltást, és fennáll a veszélye ennek a betegségnek


Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Ne beszéljünk a sérülés ellátása közben: szájából mikroorganizmusok juthatnak a sebbe!