Soron kívül kapnak e-személyit az orvosok

Az egészségügyi informatikai rendszer november elsejei indulása miatt soron kívül igényelhetnek e-személyit az orvosok.

November 1-jén elindul az egységes egészségügyi informatikai rendszer, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). A felhőalapú kommunikációs tér célja, hogy összekapcsolja egymással az egészségügyi ellátókat. Minden közpénzből finanszírozott egészségügyi szolgáltatónak, beleértve a kórházakat, klinikákat, háziorvosokat, gyógyszertárakat ide kell feltöltenie a betegekkel kapcsolatos információkat - írja a Semmelweis.hu.

Néhány hónapja elindult az úgynevezett Elektronikus egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) éles próbaüzeme. A rendszer összekapcsolja az ellátó intézményeket, orvosokat, gyógyszerészeket a betegadatokkal. Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat róla!

Az adatfeltöltést végző személyek belépéséhez elektronikus személyi igazolvány szükséges, amelyet az orvosok - az egyetem és az érintett önkormányzatok, valamint a Belügyminisztérium egyeztetése alapján - a kormányablakokban soron kívül igényelhetnek. Az e-személyi legyártásához szükséges néhány napos átfutási idő miatt javasolt még október közepéig elintézni az igényléshez szükséges adminisztrációt.

A lehető legmagasabb fokú adatvédelemmel rendelkezik

Felkészülve a kötelező kapcsolódásra az EESZT-hez a Semmelweis Egyetem kancellárja - a Klinikai Központ elnökével egyetértésben - egy projektet indított, amelynek részeként többek között az érintett munkatársak már korábban kaptak egy tájékoztató körlevelet az e-személyi szükséges kiváltásáról, amit időpont kérése után bármely kormányablakban sorban állás nélkül igényelhetnek, és néhány nap átfutással kapják kézhez - mondta el Dr. Bíró Zoltán, az Informatikai Igazgatóság vezetője. Hangsúlyozta, hogy az e-személyi kiváltása és november elsejétől a betegadatok feltöltése az EESZT-be jogszabályi kötelezettség.

November 1-jén elindul az egységes egészségügyi informatikai rendszer
November 1-jén elindul az egységes egészségügyi informatikai rendszer

Az EESZT egy felhőalapú technológiát használó kommunikációs tér, amely a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adatvédelemmel rendelkezik. A betegek a Lakossági Portálon keresztül tekinthetik meg az adataikat (egészségügyi alapadatok, receptek, beutalók, kórtörténet és kapcsolódó leletek, ambuláns lapok stb.), a belépéshez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes TAJ-számra van szükségük. Az úgynevezett Ágazati Portált kizárólag a szakmai felhasználók érhetik el, akik az intézményi szerepkörükhöz rendelt jogosultságaiknak megfelelő tartalmat láthatnak - olvasható az EESZT honlapján, ahol bővebb információ is található a rendszerről.


Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +14 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a ködök sokfelé tartósan megmaradnak, helyenként fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag