Mit lehet tenni az AIDS-es gyerekekért?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az AIDS világjárvány által sújtott gyermekek megsegítése érdekében a családokat kellene elsősorban segíteni, méghozzá egy erős és rugalmas támogató rendszerrel.

A Kezdeményezés a Gyermekekért és a HIV/AIDS Ellen tanulmánya a kétmillió humán immundeficiencia vírusban (HIV) szenvedő gyermek, valamint a 12 millió a betegség miatt árván maradt gyermek megsegítésének átalakítására ösztönöz. A beszámolót független kutatókból, politikusokból és "grassroot", azaz alulról építkező aktivistákból álló szövetség készítette. A riportból kiderült, hogy a szegény országokban élő HIV-fertőzöttek számára történő gyógyszerosztás sikeréből a rászoruló gyermekek tragikus módon kimaradtak. A HIV-fertőzött gyermekek szignifikánsan kisebb eséllyel kapják meg az értékes gyógyszereket, mint a felnőttek, továbbá jelentős akadályokkal kell szembenézniük az oktatásban, ráadásul gyakran válnak a társadalmi diszkrimináció áldozataivá.

A HIV és AIDS által okozott sokk enyhítésében a családok szerepe egyértelmű: erős, a terhekkel megbirkózni képes családokra van szükség ahhoz, hogy az AIDS által sújtott gyermekeken segíteni lehessen, áll a jelentésben, melynek a Home Truths (Otthoni Igazságok) címet adták. A szegény családoknak valódi segítségnyújtásra van szükségük, ami jelenthet akár jövedelempótlást, gyermekek után járó segélyt, de a folyamatosan bizonytalanságban élők számára akár élelmiszerosztást is. Az ilyen típusú programok hatékonyak és közvetlenek, szögezik le a szerzők. Ha a gyermek árvaházba kerül, rosszabbak a kilátásai, sőt, a kiadások is tízszeresére emelkednek a saját családjában való támogatásához viszonyítva. A gyermek gondozásában a családoké a főszerep, de csak akkor, ha rendelkezésre állnak az alapvető anyagi szükségletek, folytatódik a cikk. 2007 végén körülbelül 33 millió HIV-fertőzött élt a világon, kétharmaduk Afrika szub-szaharai részén, derül ki a UNAIDS tavalyi adataiból. Az AIDS-re szánt támogatások összege a 2001-es 1,4 milliárd dollárról 2007-re 10 milliárdra nőtt, ám 2010-ben legalább 15 milliárdra lesz szükség, becsülték meg a szerzők.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag