Minden, amit még nem tudtunk a patikákról

Sok ember felteheti a kérdést: a gyógyszertárak ugyanolyan kereskedői funkciót látnak el, mint bármely más üzlet? A megnyugtató válasz nem! A patikákban sokkal összetettebb munkafolyamatok vannak, amelyek az oda látogatók elől rejtve maradnak.

Miért más?

A legnagyobb különbség bármely más üzlethez képest, hogy a patikában az árut csak szakképzett személyzet adhatja ki. Ennek elsődleges oka a törvényi szabályozás, ami azért szükséges, mert a gyógyszer szakmai megfogalmazás szerint "különleges" áru, hiszen a nem megfelelő alkalmazás veszélyes méreggé is teheti.

A 2006. évi gyógyszertörvényben írták le, hogy a gyógyszertár egészségügyi szolgáltató és kiskereskedelmi tevékenységet végző egészségügyi intézmény. Emellett azt is kinyilvánítják benne, hogy a kizárólag orvosi rendelvényre kiadható gyógyszert csak gyógyszerész vagy gyógyszertári szakasszisztens szolgáltathat ki. Azért volt szükség a gyógyszertár fogalmának módosítására, pontosítására, illetve a vényköteles gyógyszert kiadó személyek végzettségének törvénybe iktatására, mert ebben a törvényben engedték meg egyes vény nélkül is kapható gyógyszerek patikán kívüli árusítását, ahol viszont nincsenek szakemberek.

Mindamellett minden gyógyszerész törekvése, hogy az officinát, azaz azt a helyiséget, ahol a gyógyszert kezükbe veszik, ne gondolja senki boltnak, és hogy a gyógyszerkiadó tárát se nevezzék pultnak, melyen keresztül a kapcsolatot tartják a páciensekkel.

A betegség diagnosztizálásához is szakorvoshoz kell fordulni, míg az orvos által előírt gyógyszerért patikába kell ellátogatni, ahol megfelelően képzett patikusok vannak. Nekik nem csak annyi a feladatuk, hogy a recepten lévő készítményt kiadják, hanem egyéb fontos teendők is.

Gyógyszerek árusítása

A patikák legismertebb feladata a lakosság gyógyszerrel való ellátása. A közhiedelemmel ellentétben ez nem egyszerű feladat, ugyanis ha az orvos által felírt gyógyszer hiánycikk, akkor a gyógyszerész helyettesítheti a vényen lévő készítményt egy másikkal, melynek azonos a hatóanyaga. Ha egy vásárló panaszaival közvetlenül a patikushoz fordul, szaktudás szükségeltetik ahhoz, hogy információt kapjon a kezelés lehetőségeiről, ide értve a gyógynövények, gyógyszerek ajánlását, vagy az orvoshoz való irányítást.

A gyógyszerészek fő feladata a gyógyszerek árusítása (Fotó: Europress)

A gyógyszerészek fő feladata a gyógyszerek árusítása (Fotó: Europress)


A gyógyszertárak készleteinek folyamatos feltöltéséhez naponta egyszer, de akár kétszer is rendelnek gyógyszert, mely néhány órán vagy legkésőbb fél napon belül érkezik meg a nagykereskedésekből.

Sokszor találkozhatunk manapság azzal a ténnyel, hogy egyes patikák nem halmoznak fel készleteket, vagyis a ritkán keresett, vagy drágább gyógyszerekből csak 1-2 dobozzal tartanak, és csak akkor rendelnek, ha igény van rá a betegek részéről. Ez bosszantó lehet, ha sürgősen szükség lenne a szerre, és várni kell a megérkezésére, illetve ha patikáról patikára kell járni, míg végül megkapjuk. Bár egy egészségügyi szolgáltatónál jogtalannak érezhetjük ezt a fajta eljárást, de nincs jogszabály arra nézve, hogy mekkora készletet kell a patikáknak tartaniuk.

Gyógyszerkészítés

A patikák másik fontos tevékenysége a gyógyszerek készítése. Ehhez megrendelik a nagykereskedőktől a szükséges ható- és segédanyagokat. Bár manapság egyre ritkábban, de még ma is írnak az orvosok olyan recepteket, melyeken nem kész gyógyszereket rendelnek, hanem csak az összetevők mennyiségét, a készítendő gyógyszerformát adják meg. Ebben az esetben a gyógyszerész feladata a szer elkészítése.

A gyógyszerek egyedi előállításának két fajtája is lehetséges, az egyiknél az orvos utasításai alapján, a Magyar Gyógyszerkönyv előírásait követve készítik a medicinákat. Ezeken az orvos régi jól bevált receptjei mutatkoznak meg. A másik fajtájánál egy hivatalos vényelőirat-gyűjtemény, a Szabványos Vényminták (latin nevén Formula Normales = FoNo) alapján készül a gyógyszer. Ebből a receptgyűjteményből is rendelhet az orvos, ekkor csak a készítmény nevét kell felírnia a receptre. A FoNo-s termékek egy része vényköteles, másokat vény nélkül is lehet kapni. A helyben készített gyógyszerekből általában több adagot készítenek a patikában, és készleten tartják.

Gyógyszerészi gondozás

A gyógyszerészi gondozás egy viszonylag új tevékenység a patikákban, bár sok helyen az alapjai mindig is megvoltak. A lényege, hogy az orvos munkáját egészítik ki a gyógyszerészek azzal, hogy a beteggel folyamatos kapcsolatot tartva követni tudják a páciensek állapotát, a tünetek javulását, romlását, és életmódtanácsokkal láthatják el a beteget.

Most már sok patikában vérnyomást, vércukorszintet és koleszterinszintet is lehet méretni. Ez a szolgáltatás azért hasznos, mert sokan sajnálják az időt vagy a fáradságot, hogy elmenjenek az orvosukhoz ellenőrzésre. Patikában viszont nagyon sokan megfordulnak, sokszor egészségesek is betérnek vitaminokért, egyéb szerekért, így ők is megragadhatják az alkalmat. Az egyszerűen elvégezhető vizsgálatokkal olyan eseteket ki lehet szűrni, melyek még nem okoznak tüneteket. A Gyógyszerészi gondozás fő feladata a magas vérnyomás, cukorbetegség és a magas koleszterin- és vérzsírszint kimutatása. Ezek mind kezelhető, de vissza nem fordítható tünetek, melyek szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezetnek. A világ lakosságának 50%-a szív-érrendszeri betegségben hal meg! Fontos tehát a megelőzés, és a minél hamarabb való felismerés. Diétázással és némi sportolással csökkenthető, teljes életmód váltással pedig akár el is kerülhető a későbbi szövődmények kialakulása.

Ajánlott évente egy-két alkalommal kihasználni ezt a lehetőséget, mert sokaknak derült már így fény a betegségére.

A gyógyszertárak funkciója az oda látogatók gyógyszerrel, gyógyhatású készítménnyel és az alkalmazásukhoz szükséges információval való ellátása szakképzett gyógyszerészek és asszisztensek által.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt keleten változóan, nyugaton erősen felhős lesz az ég ott elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag