Megbetegítenek minket a városok - mit tehetünk ez ellen?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az Egészségügyi Világszervezet az "1000 város, 1000 élet" elnevezésű kampányával szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a városiasodás milyen negatív hatással van az ott lakók életére.

A mottó és a téma rendkívül aktuális, ugyanis a világ lakosságának a fele, a WHO Európai Régiójának pedig a 70 százaléka él városokban. Megdöbbentő tény továbbá, hogy az Európai Régióban élők 92 százaléka olyan városban lakik, ahol a légszennyezettség mértéke meghaladja a kritikus szintet.

Mint ahogy azt az Egészség Világnapja alkalmából tartott fővárosi sajtótájékoztatón Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője elmondta, egészségügyi állapotunk és a minket körülvevő környezet szorosan összefügg, így a környezeti ártalmak is a halandóság kockázati tényezői között szerepelnek.

A WHO idei akciójának célja ezért az, hogy felhívja a kormányok és a helyi önkormányzatok figyelmét a városi életből adódó egészségi kihívásokra és egyenlőtlenségekre, illetve a hosszú távú egészségfejlesztő és -megőrző programok fontosságára.

De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnöke beszámolt arról, hogy a világnaphoz kapcsolódva a szövetséghez eddig csatlakozott huszonhárom magyar városban és településen milyen egészségrendezvényekkel, vásárokkal, szűrésekkel várják az érdeklődőket. Kiemelte a "Hozd a formád Magyarország" program fontosságát is, melynek küldetése az egészségesebb életmódot biztosító szokásrendszer kialakítása az iskoláskorú gyermekek körében is.


Dr. Zlinszky János, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának főosztályvezetője az alkotmányban is rögzített egészséges élethez való jogunkra emlékeztetett, illetve arra, hogy mindehhez nemcsak egészséges városi környezetre van szükség, hanem mozgásra, sportolásra is. Emellett érvelt Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is.

A "Ne szállj autóba kedves, vidd magad gyalog..." kezdetű dalt elénekelve állt ki a WHO-kampánya mellett Szalóki Ági énekesnő, aki szerint rendkívül fontos lenne, hogy minél több zöldterület létesüljön a nagyvárosokban, ahová az emberek akár 5 percen belül juthatnak el lakóhelyüktől. Zlinszky János hozzátette, az elképzelés nem is olyan merész, hiszen az uniós sztenderdet 5-10 percben határozták meg, ennek ellenére a fővárosi zöldviszonyok romlottak az elmúlt évtizedekben.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag