Megállítható a máj öregedése

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy vasárnap közzétett úttörő tanulmányból kiderült, hogy kutatóknak sikerült gátolni az egerek májának öregedési folyamatát azáltal, hogy leállították a szerv sejtjeiben a káros fehérjék felgyülemlését.

Májzsugor

Májzsugor
Ez az első alkalom, hogy az életkorral összefüggő, fehérjefelgyülemlés okozta leromlást sikerült megállítani egy élő állat egész szervében. A tanulmány eredményei lehetővé tehetik a késői életszakaszban gyakran fellépő életveszélyes májbetegségek kezelésének kifejlesztését. A felfedezés még egy, az élettartam meghosszabbítását célzó készítmény kifejlesztéséhez is hozzájárulhat.

A kísérletek során a 22-26 hónapos (emberi életkorban ez 80 évesnek felel meg), genetikailag módosított egerek mája ugyanolyan hatékonyan tisztította a vért, mint a negyedannyi idős egereké. Ezzel szemben a kontroll csoport normál egereinek mája romlani kezdett.

A sejtekben felfedezett tisztító mechanizmus helyreállításának előnyei jóval túlmutatnak egyetlen testszerven - nyilatkozta Ana Maria Cuervo, a tanulmány egyik vezető szerzője, a New York-i Yeshiva Egyetem Albert Einstein orvosi karának kutatója.

Parkinson-kór

Parkinson-kór
"Kutatási eredményeink különösen relevánsak az olyan neurodegeneratív betegségek szempontjából, mint a Parkison-kór és az Alzheimer-kór. E betegségek közül sokat a "rosszul viselkedő" vagy sérült fehérjék okozzák, melyek felgyűlnek a neuronokban. A fehérje tisztítás ilyen jellegű leromlásának megakadályozásával hosszú ideig tünetmentessé tehetjük ezeket az embereket."

Ha a szervezet a sejteken belül lévő sejthulladék eltávolításának képességét több szövetben is javítani lehetne, az élettartamot is meg lehetne hosszabbítani.

A tanulmány jelentős előrelépést tett az öregedés-kutatás területén tapasztalható éles vita megoldása felé. A brit Nature Medicine online folyóiratban közzétett kutatás kimutatta, hogy a sérült fehérjék eltávolítására való képesség hiánya a biológiai végjátékra jellemző csökkent funkciók oka, nem pedig következménye. Cuervo kísérletei legalább egy módszert is megmutat, amellyel ezeket a funkciókat helyre lehet állítani.

Az egészséges szervezetekben a sejten belüli felügyeleti rendszer, az úgynevezett chaperon-mediált autofágia (CMA) behatárolja, megemészti és elpusztítja a sérült proteineket. A specializált molekulák, a chaperonok, elszállítják a káros anyagot a sejten belül a membránnal határolt enzimhólyagocskákhoz, az úgynevezett lizoszómákhoz. Amint a szállítmányt "dokkolták", a receptor molekula átviszi a fehérjét a hólyagocskába, ahol gyorsan megemésztődik.

Az életkor előrehaladtával ezek a receptorok egyre rosszabbul működnek, melynek következtében hibás fehérjék gyűlnek fel, melyek - a májban - összefüggésbe hozhatók az inzulin-rezisztenciával valamint a cukor, a zsírok vagy az alkohol feldolgozásának képtelenségével.

A sejt tisztító mechanizmusának ugyanez a leromlása a máj képességét is csökkentheti arra, hogy a gyógyszerek mérgező felgyülemlését eltávolítsa, ami késői életkorban a sok gyógyszer szedése következtében gyakran előfordul.

A genetikailag módosított egerekben Cuervo azzal ellensúlyozta a receptorok vesztését az állatokban, hogy extra másolatokat juttatott be. "Ez elegendő volt ahhoz, hogy tisztán tartsa a májat, és bebizonyította, hogy ha tisztán tartjuk a sejtjeinket, jobban működnek".

A génmanipuláció emberek esetében nem járható út. Cuervo azonban azt állítja, eredményei valószínűleg olyan kutatásokat fog megindítani, melyek a kísérlet eredményeit utánzó gyógyszerek kifejlesztésére irányulnak, és a hatást másfajta szövetekre is kiterjesztik.

"Most, hogy már tudjuk, a hiba helyreállítása elég a rendszer "fiatalságának" visszaállításához, elkezdjük vizsgálni a vegyületeket. Az általunk tapasztalt hihetetlen előrelépés tükrében úgy vélem, más rendszerek helyreállítása hasonló hatással fog járni."

Az is lehetséges, hogy ugyanez a fajta "sejttisztítás" az étrend segítségével is elérhető. A kutatók az elmúlt évtizedben kimutatták, hogy a korlátozott kalóriabevitel az állatokban, köztük az emlősökben is, jelentős mértékben növeli az élettartamot.

Egyelőre még nem publikált kutatásában Cuervo arra az eredményre jutott, hogy a kalóriakorlátozás megelőzi az öregedéssel összefüggő CMA-romlást. "Az ideális beavatkozás a jövőben szerintem a megfelelőbb étrend, nem pedig egy pirula lenne" - nyilatkozta a kutató.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag