Meg kell szülnie nagybátyjától a gyerekét a 11 éves lánynak?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Minisztérium-közi bizottság fog dönteni annak a 11 éves lánynak az abortuszáról, akit állítólag nagybátyja erőszakolt meg, és aki ezt követően esett teherbe - közölte szerdán az egészségügyi miniszter, Eugen Nicolaescu.

"Patthelyzetbe kerültünk, miután az orvosi és a jogi szempontok teljesen ellentétesek az ügyben" - nyilatkozta Nicolaescu egy sajtótájékoztatón.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés
A miniszteri bizottság - mely már a harmadik, az üggyel foglalkozó grémium - fogja eldönteni, hogy az abortusz elvégezhető-e még, és hogy szükség van-e törvénymódosításra, tette hozzá. Ha azonban a bizottság úgy dönt, hogy mégsem engedélyezi a lány számára a terhességmegszakítást, még mindig lesz rá lehetőség, hogy a lány másik országban oldja meg a problémát, ahol a terhességmegszakítást előrehaladottabb terhességek esetén is engedélyezik - mondta még el a miniszter.

Eddig két orvosi bizottság vizsgálta meg a lányt, aki már a terhesség 21. hetében jár. Az egyik az abortusz mellett, a másik ellene foglalt állást. A román törvények szerint a terhesség 14. hete után csak az anya közvetlen életveszélye, vagy a magzat fejlődési rendellenessége esetén végezhető abortusz. A lány szülei akkor tudták meg a hírt, mikor hasi panaszok miatt kivizsgálták a kislányt, aki ekkor már 17 hetes terhes volt. A rendőrség keresi a nagybácsit, aki állítólag elmenekült otthonából.

Múlt héten egy orvosi etikai bizottság megállapította, hogy a lány vizsgálata alapján a bizottság szerint a terhesség rendben zajlik, ezért annak megszakítása nem engedélyezhető. "Nem vették figyelembe, hogy a terhesség erőszak következtében jött létre, egyrészt, mivel az erőszak ténye nem bizonyított, másrészt, mivel a bizottság szabályzata nem tesz kivétel" - nyilatkozta Vica Todosiciuc, az észak-keleti Jász város Cuza Voda szülészeti klinikájának vezetője. "Nagyon nehéz volt a döntés az orvosok számára. Keresték az orvosi indokot, ami alapján engedélyezhetik a terhességmegszakítást, de nem sikerült találni egyet sem" - tette hozzá.
Kezdetben egy regionális orvosi bizottság az abortusz engedélyezését javasolta, elsősorban a lány fiatal korára való tekintettel. A román törvények szerint azonban a 14. hetet meghaladó terhességek esetében csak etikai bizottság mondhatja ki a végső szót.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag