Még időben gondoskodjunk a jövőnkről!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Így év vége felé sem késő olyan tételekkel számolni a családi költségvetésben, amivel csökkenteni tudjuk az SZJA-t. Számos megtakarítási lehetőség létezik, amellyel a fizetendő adó törvényesen zsugorítható, illetve "visszanyerhető". Ilyen a NYESZ is.

Kifejezetten a hosszú távú nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálja a NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla, amelyen akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb-nagyobb összegű megtakarításokat helyezhetünk el. A számlanyitáshoz minimum 5.000 Ft befizetés szükséges.

NYESZ esetén magunk dönthetünk befektetésünk konkrét típusáról, vagyis hogy milyen értékpapírokba (például befektetési jegyek, részvények, állampapírok) helyezzük pénzünket. Ez a futamidő alatt bármikor módosítható.

A befizetések összegét úgynevezett előtakarékossági támogatás is növelheti. A jelenlegi szabályok szerint a számlatulajdonos adóbevallása alapján rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 20 százalékának, maximum 100 ezer forintnak az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájának javára történő átutalásáról.

Előnyök

Ez a kifejezetten nyugdíj célú megtakarítás az öngondoskodást szolgálja, hogy a nyugdíjas évekre is minél stabilabb anyagi háttérrel rendelkezzünk. A befizetések után a már emlegetett állami támogatás is jár, ami személyi jövedelemadó-kedvezmény formájában vehető igénybe. A befizetések árfolyamnyeresége, illetve hozama is adómentes lesz, ha a pénzt a nyugdíjba vonulást követően veszik fel, illetve jó tudni azt is, hogy a számla örökölhető.

Kockázatok

Mivel befizetéseink befektetési jellegűek, azaz befizetéseink pénzügyi eszközökbe kerülnek, így az árfolyam-ingadozásokon keresztül a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarítás értékére. Azt is érdemes észben tartani, hogy amennyiben a nyugdíjjogosultság beállta előtt mondjuk fel a számlát, úgy a megtakarítás összegét személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás megfizetése is terheli, valamint a korábban igénybe vett személyi jövedelemadó kedvezményeket növelt értéken vissza kell fizetni, amelyet a felmondás adóévére vonatkozóan kell megfizetnünk.

Érdemes-e már fiatal korban elkezdeni?

Mindenképpen, hiszen az anyagi öngondoskodás várhatóan egyre fontosabbá válik a jövőben. Vegyük a következő példát: Péter (29 éves) és Andrea (54 éves). Mindketten rendelkeznek NYESZ- számlával, és egy olyan befektetési lehetőséget választanak, melynek éves hozama fix 6% (hosszú távú befektetés). Péter 35 éven át évi 120 ezer forintot (azaz havi 10 ezer forintot) fektet be, míg Andrea 10 éven át évi 300 ezer forintot (azaz havi 25 ezer forintot). A jelenleg érvényes szabályok alapján, a hozamokkal és az érvényesíthető adókedvezményből származó összegek újra befektetésével együtt nyugdíjba vonuláskor Péternek 17.582.240 forint, míg Andreának 4.494.713 forint áll majd rendelkezésére a számlán. Ebből látható, hogy Péter hosszabb ideig alacsonyabb éves befizetésekkel járó megtakarítási stratégiája többszörösen sikeresebbnek bizonyult Andreáénál - a jóval magasabb éves befizetések ellenére is.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag