Kuszaság maradt hátra a bezárandó intézményekben

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A bezárásra ítélt sváb-hegyi gyermekkórház egyik leplombált épületébe akartak betörni tegnap éjjel. Az őrző-védő szolgálatnak ugyan sikerült megakadályozni az akciót, de a lopakodó elillant. Megvan viszont az a férfi, aki a Szabolcs utcai - ugyancsak megszűnő - Országos Gyógyintézeti Központból (OGYK) vaselemeket akart lopni, ügyét a XIII. kerületi rendőrség vizsgálja. Ebben az intézetben egyébként a megszűnésének bejelentését követően sok külső és önbetörés történt, emiatt a vagyonőrök kérésére elrendelték a ki- és behajtó autók átvizsgálását is.
Mindezt Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója mondta el a Világgazdaságnak, ugyanis az EKI dolga a megszűnő gyermekkórház, az OGYK, valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) ingóságainak a felmérése, leltározása, majd várhatóan az év végén azok árverésre bocsátása.
Egyelőre csak a sváb-hegyi kórház jutott bezárásközelbe, hiszen már csupán a fejlődésneurológiai osztályon gyógyítanak, ám hamarosan átveszi ezt a feladatot a Fővárosi Önkormányzat kórháza. Az OGYK osztályainak átköltözése folyamatban van az Állami Egészségügyi Központba és a hozzá csatolt MÁV-kórházba. Az OPNI-ban is működnek még osztályok, amelyeknek előbb-utóbb ugyancsak helyet adnak Budapest más kórházai. Ám az itt - alapítványi kézben - működő, keszonbetegségeket gyógyító kamrának egyelőre nincs helye. Pedig a négyes metró építése miatt fontos a fönntartása, így csak akkor szűnik meg az OPNI-ban ez a részleg, ha másutt biztosan kialakíthatják - mondta a főigazgató asszony.
Sok fejtörést okoz az EKI munkatársainak, hogy az OGYK-ból más intézménybe került orvosok szeretnék magukkal vinni az ott használt drága diagnosztikai eszközöket. Ez napi küzdelmet jelent a doktorokkal, dacosak a kórházi vagyonért felelős leltározókkal. Ám nem ritka, hogy azokat egy-egy orvostechnikai cég helyezte el náluk, így nem voltak az OGYK tulajdonában, több céggel már lejárt a kihelyezési szerződés ideje is. Az intézet viszont az OEP-től kapott közpénzen működtette azokat. Vannak eszközök, amelyeknek az eredetéről nincs semmiféle dokumentum, azok állami tulajdonba kerülnek. Ez a kuszaság, a számviteli törvény megsértése, a leltározási szabályok mellőzése is megerősíti az egészségügy reformjának szükségességét - állítja a főigazgató asszony. Hozzátette: néha küzdelmet kell vívniuk, mert a főorvosok saját tulajdonként kezelve új munkahelyükre vinnék a muzeális értékű könyveket, festményeket.
Az EKI munkatársai a megszűnt osztályokon elvégezték a leltározást, és az országos levéltárral egyeztetve 12 ezer folyóméter orvosi dokumentumot mértek föl. Ezek között több muzeális értékű; a többség ugyan nem, ám - a selejtezési szabályoknak megfelelő átnézés után - meg kell őrizni, hogy azokhoz az érintett betegek igény szerint hozzáférhessenek. A katalogizált iratok elhelyezéséről a szaktárca dönt.
A megszűnő intézmények jogutódjaként működő EKI szerződést kötött az egyik nagy ügyvédi irodával, hiszen többezres nagyságrendben maradtak hátra munkaügyi és milliárdos kártérítési perek, amelyeket nekik kell végigvinni - mondta Kárpáti Zsuzsanna. Megállapodtak egy adósságkezelő társasággal is, amelyikkel a bezárandó kórházak beszállítóinak tartozásait mérik föl és tesznek javaslatot az Egészségügyi Minisztériumnak azok kezelésére.
(2007.08.03. 10:05)
Nógrádi Tóth Erzsébet - Világgazdaság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag