"Középpontban a beteg és a gyógyító környezet kapcsolata"

Létezik egy vidéki kórház, ahol nemcsak az ott dolgozók szakmai tudásban bízhat a beteg, hanem abban is, hogy igényeit a kórházba kerülésének első napjától szem előtt tartják. Bemutatkozik a Kalocsa városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézete.

A kalocsai intézmény Bács-Kiskun megye legnyugatibb részén, a Duna melletti keskeny sávban élők fekvő- és járóbeteg-ellátásáért felelős. Az ellátandó lakosság kb. 73 ezer fő, mely a megye lakosságának 14 százalékát teszi ki. A diagnosztikai részlegek párhuzamosan végzik a járóbeteg-rendelések által igényelt vizsgálatok mellett a fekvőbeteg osztályok által kért szakvizsgálatokat is (pl. laboratóriumi, röntgen-, ultrahang- és transzfúziológiai vizsgálatok stb.), a szakrendelések pedig a fekvőbeteg-ellátási skálánál is szélesebb körben állnak a lakosság rendelkezésére.

A kórházban működik belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, orr-fül-gégészeti, ideggyógyászati, pszichiátriai, szemészeti, reumatológiai, urológiai, pszichológiai, bőrgyógyászati, tüdőgyógyászati, ernyőképszűrő, onkológiai, gasztroengerológiai, audiológiai, foglalkozás-egészségügyi, iskola-egészségügyi, EEG, EKG, fizioterápiás és anyagcsere-betegségekkel foglalkozó járóbeteg-rendelés is.

Mindig a beteg van a középpontban

Városi Önkormányzat Kórház
- Rendelőintézet Kalocsa

Városi Önkormányzat Kórház - Rendelőintézet Kalocsa
Napjainkban mindenütt és mindenki vitát folytat az egészségügyi átalakításról, ugyanakkor nagyon ritkán említik a viták során a beteget, kevés szó esik az ő problémáikról. Ennek megfelelően az intézmény dolgozói azt vallják, hogy megtanulták azt az új szemléletmódot, hogy az eseményeket mindig a beteg szemszögéből kell mérlegelni, és a döntések meghozatalában partnernek kell az ellátottat tekinteni.

A beteg szempontjából mindig rendkívüli mértékben meghatározóak a kórházba kerülés körülményei, a páciens fogadása, elhelyezése csakúgy, mint a gyógyító, ápoló személyzet felkészültsége és viselkedése. Az eredményes munka kitűnő szakértelmet, hivatástudatot, türelmet és nem utolsósorban kapcsolatteremtő és empátiás készséget kíván. Így a kalocsai kórházban folytonosan képzett szakembercsapat igyekszik megfelelni a kihívásoknak.

Új szemlélet, új épület

Az új szemlélet megvalósítását elősegítve megkezdődött egy építészetileg és technikailag új kórházi komplexum kialakítása. Első ütemben 1999-re új műtéti tömb épült, mely helyet adott az intenzív osztálynak, a központi laboratóriumnak, a központi sterilizálónak és az endoszkópos részlegnek.

2004-2006-ban zajlott a rekonstrukció második üteme, melynek során a fekvőbeteg-ellátás komfortfokozatának javítását, és az új minimumfeltételek biztosítását tűzték ki célul. Ebben a második ütemben az elöregedett közművek rekonstrukciójára is nagyrészt sor került.

A betegek gyógyulásáért folytatott küzdelmek során szoros együttműködést alakult ki az alapellátás dolgozóival. Megvalósult a kórházi és a háziorvosi számítógépes rendszer összekötése, melynek révén lehetőség nyílt a kétirányú adatközlésre, mellyel megszüntethető a betegek felesleges oda-visszaküldözgetése.

Az intézmény célkitűzése

Az intézmény nemcsak épületeiben és műszerezettségében szeretne megújulni, hanem korszerű szemléletváltással arra is törekszik, hogy betegei maximális elégedettséggel távozzanak a kezelések, az ellátás letelte után. A kórházi osztályok, kórtermek komfortosabbá tételével, valamint az egészségügyi dolgozók lelkiismeretes munkájával a betegek testi-lelki gyógyulásához mind inkább igyekeznek hozzájárulni a jövőben is.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag