"Középpontban a beteg és a gyógyító környezet kapcsolata"

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Létezik egy vidéki kórház, ahol nemcsak az ott dolgozók szakmai tudásban bízhat a beteg, hanem abban is, hogy igényeit a kórházba kerülésének első napjától szem előtt tartják. Bemutatkozik a Kalocsa városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézete.

A kalocsai intézmény Bács-Kiskun megye legnyugatibb részén, a Duna melletti keskeny sávban élők fekvő- és járóbeteg-ellátásáért felelős. Az ellátandó lakosság kb. 73 ezer fő, mely a megye lakosságának 14 százalékát teszi ki. A diagnosztikai részlegek párhuzamosan végzik a járóbeteg-rendelések által igényelt vizsgálatok mellett a fekvőbeteg osztályok által kért szakvizsgálatokat is (pl. laboratóriumi, röntgen-, ultrahang- és transzfúziológiai vizsgálatok stb.), a szakrendelések pedig a fekvőbeteg-ellátási skálánál is szélesebb körben állnak a lakosság rendelkezésére.

A kórházban működik belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, gyermekgyógyászati, orr-fül-gégészeti, ideggyógyászati, pszichiátriai, szemészeti, reumatológiai, urológiai, pszichológiai, bőrgyógyászati, tüdőgyógyászati, ernyőképszűrő, onkológiai, gasztroengerológiai, audiológiai, foglalkozás-egészségügyi, iskola-egészségügyi, EEG, EKG, fizioterápiás és anyagcsere-betegségekkel foglalkozó járóbeteg-rendelés is.

Mindig a beteg van a középpontban

Városi Önkormányzat Kórház
- Rendelőintézet Kalocsa

Városi Önkormányzat Kórház - Rendelőintézet Kalocsa
Napjainkban mindenütt és mindenki vitát folytat az egészségügyi átalakításról, ugyanakkor nagyon ritkán említik a viták során a beteget, kevés szó esik az ő problémáikról. Ennek megfelelően az intézmény dolgozói azt vallják, hogy megtanulták azt az új szemléletmódot, hogy az eseményeket mindig a beteg szemszögéből kell mérlegelni, és a döntések meghozatalában partnernek kell az ellátottat tekinteni.

A beteg szempontjából mindig rendkívüli mértékben meghatározóak a kórházba kerülés körülményei, a páciens fogadása, elhelyezése csakúgy, mint a gyógyító, ápoló személyzet felkészültsége és viselkedése. Az eredményes munka kitűnő szakértelmet, hivatástudatot, türelmet és nem utolsósorban kapcsolatteremtő és empátiás készséget kíván. Így a kalocsai kórházban folytonosan képzett szakembercsapat igyekszik megfelelni a kihívásoknak.

Új szemlélet, új épület

Az új szemlélet megvalósítását elősegítve megkezdődött egy építészetileg és technikailag új kórházi komplexum kialakítása. Első ütemben 1999-re új műtéti tömb épült, mely helyet adott az intenzív osztálynak, a központi laboratóriumnak, a központi sterilizálónak és az endoszkópos részlegnek.

2004-2006-ban zajlott a rekonstrukció második üteme, melynek során a fekvőbeteg-ellátás komfortfokozatának javítását, és az új minimumfeltételek biztosítását tűzték ki célul. Ebben a második ütemben az elöregedett közművek rekonstrukciójára is nagyrészt sor került.

A betegek gyógyulásáért folytatott küzdelmek során szoros együttműködést alakult ki az alapellátás dolgozóival. Megvalósult a kórházi és a háziorvosi számítógépes rendszer összekötése, melynek révén lehetőség nyílt a kétirányú adatközlésre, mellyel megszüntethető a betegek felesleges oda-visszaküldözgetése.

Az intézmény célkitűzése

Az intézmény nemcsak épületeiben és műszerezettségében szeretne megújulni, hanem korszerű szemléletváltással arra is törekszik, hogy betegei maximális elégedettséggel távozzanak a kezelések, az ellátás letelte után. A kórházi osztályok, kórtermek komfortosabbá tételével, valamint az egészségügyi dolgozók lelkiismeretes munkájával a betegek testi-lelki gyógyulásához mind inkább igyekeznek hozzájárulni a jövőben is.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag