Kórház a helyieknek és a nyaralóknak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A siófoki Kórház-Rendelőintézet a Balaton déli partján és Somogy megye többi hozzárendelt területén látja el a betegeket, valamint a nyári időszak seregnyi üdülőjének és idényjellegű munkavállalójának egészségügyi ellátását végzi.

Az intézet 400 betegággyal kezdte meg működését 1968-ban, mely az 1989-ben végrehajtott kórházbővítés következtében 456-ra emelkedett. Az új épületszárnyban kapott helyet az ideggyógyászat, a gyógyszertár és néhány alapellátási szolgáltatás. Itt helyezték el a krízis-intervenciós részleget, ultrahangot és a komputertomográfot.

1994-ben önerőből hajtottak végre ágyszámcsökkentést, az itt felszabadult területen korszerű diagnosztikai részleget szerveztek a kardiológia és a belgyógyászati endoszkópia számára. Többszöri ágyszámcsökkentés következtében ma 350 betegágy áll rendelkezésre, de az üdülőterületekre jellemző sajátosságként időszakonként nagyobb járóbeteg-ellátó forgalomra és nagyobb számú területen kívüli betegfelvételre készült fel.

A súlyponti kórház részlegei

Az intézmény súlyponti kórház, 350 ágyon (327 aktív és 23 krónikus ágy), 11 szakmában, illetve 898 heti szakorvosi és nem szakorvosi óraszámmal működő járóbeteg-szakellátásban biztosítja a térség 54 településén élő, 81264 lakos részére az egészségügyi ellátást.

A siófoki Kórház-Rendelőintézet

A siófoki Kórház-Rendelőintézet
Struktúráját tekintve 77 ágyon sebészeti mátrix működik, mely jól alkalmazkodik a változó feladatokhoz a hasi sebészeti, traumatológiai és urológiai - szezonálisan is változó - igényekhez. A belgyógyászati osztály 99 ágyával meghatározó ellátó egysége a kórháznak, területei közül a kardiológiai és gasztroenterológiai ellátás emelhető ki, de a B. Braun Avitum Hungary Zrt. által működtetett dialízisállomás működése óta nagyobb teret kap a vese- és anyagcsere-betegek ellátása is.

A szülészeti-nőgyógyászati osztály 45 ágyon, a gyermekgyógyászati osztály 32 ágyon biztosítja az ellátást. A központi anaeszteziológiai és intenzív terápiás osztály 8 ágyon működik, míg a neurológiai osztály ágyainak száma 30. A szemészeti osztály ágyszámának (18 ágy) kihasználtságát a szakma jellege, az egynapos műtétek lehetősége és a betegek gyorsabb hazabocsáthatóságának lehetősége csökkentette. A gégészeti osztályon a szakmailag kis- és közepes beavatkozásoknak megfelelő betegellátás folyik, az ellátottak többsége gyermek. A röntgen osztály korszerű digitális technikával felszerelt eszközeivel és a rendelkezésre álló szakemberekkel problémamentesen látja el feladatát, és a labordiagnosztikai (klinikai és bakteriológiai, szerológia, citológia) szolgáltatások széles köre is biztosított. A különböző terápiás szolgáltatások adottak, mivel az intézmény telephelyén vérellátó állomás, gyógytorna, fizikoterápia segíti a betegek gyógyulását.

A központi laboratórium teljesíti a fekvőbeteg-osztályok, járóbeteg-szakrendelések, városi és területi háziorvosok és a dialízisállomás vizsgálati kéréseit, illetve mikrobiológiai vizsgálatokat is végez. A patológiai osztály a szövettani vizsgálatok végzésére helyezi a hangsúlyt.

Jövő, tervek

Az intézmény fejlődéséhez és az egészségügyi ellátórendszerben betöltött szerepének megerősítéséhez, az igazi változásokhoz ma már nem elégséges a kisebb léptékű átalakítások véghezvitele, a nagy ívű változásokhoz nagyléptékű beruházások szükségesek. A pozitív irányú elmozdulást csak a nagyberuházásokban rejlő változások képesek befolyásolni, ennek érdekében az intézmény a kezdeti lépéseket megtette, amikor az uniós források támogatásait pályázta meg sikeresen.

A kórházmenedzsment évente elemzi és értékeli a demográfiai helyzetet, a morbiditási és mortalitási viszonyokat, a technikai fejlődést, a humánerőforrás szükségletet és ezek ismeretében dönt. Folyamatosan figyelik a minőséget, az intézmény rendelkezik az ISO 9001:2008, Magyar Egészségügyi Ellátási Strandardok tanúsítással, melyet évente megújítanak, és mérik a betegek és a dolgozók elégedettségét.

A szakmailag kifogástalan ellátás és az európai uniós elvárások teljesítése fokozatos, ez alapozza meg a kórház jövőjét.

Siófok Város Önkormányzat Kórház-Rendelőintézet
Főigazgató:Dr. Varga Ferenc
Kórházalapítás:1968.
Ellátandó lakosságszám:81. 264 fő
Ellátott fekvőbetegek száma:15.667 fő/év
Ellátott járóbetegek száma:322.717 fő/év
Aktív betegágyak száma:327
Orvoslétszám:83
Egészségügyi szakdolgozói létszám:356
Alapítvány:Siófok Város Semmelweis Alapítvány
Bankszámla száma:11743040-20043094


Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag