Kié a tárolt köldökzsinórvér?

Kövessen minket!

Az Országos Gyógyintézeti Központ jelenleg folyó fejlesztéséhez illeszkedik a kísérleti köldökvér-bank létrehozása.

Egy év múlva hazai köldökzsinórvér-bank

Elsőre talán elkésettnek tűnhet a kezdeményezés, miután már régóta hallunk arról, hogy transzplantációs és kísérleti célokra köldökzsinór vért vesznek le és tárolnak. Az igazság viszont az, hogy e vér felhasználásának lehetőségeiről a folyamatos kutatás ellenére még ma is sok minden kérdéses és kétséges. A magyarországi kísérleti üzem célja, hogy számos külföldi példa tanulságain okulva egy év elteltével a legkorszerűbb, a szigorú nemzetközi, orvosetikai és szakmai, adatvédelmi és jogi követelményeknek megfelelő bank nyílhasson meg. Olyan intézmény, ahol megpróbálnak a jövőbe látni, azaz olyan körülmények között tárolni a köldökzsinórvért és adatait, hogy a minták esetleg a későbbi, ma még nem feltétlenül ismert követelményeknek is megfeleljenek, és felhasználhatók maradjanak.
Amennyiben sikerrel zárul a kísérleti év, melynek során pontosan megvalósítják és ellenőrzik a vér levételének és feldolgozásának már kidolgozott menetét, a magyar köldökzsinórvér regiszter bekapcsolódhat a nemzetközi hálózatba. Erre egyébként minden reményünk megvan. A köldökvérbankban folyó munkával párhuzamosan az egészségügyi törvény módosításával a humángenetikai gyógyító munkára vonatkozó szabályozást, a bank működésének törvényi-jogi kereteit is meg kell teremteni.

Csak 100 baba vére

A kísérleti üzemmódban valóban csak 100 vérminta tárolása cél. Ezek levételére az OGYK szülészeti osztályán kerül sor, vagyis egyetlen helyen az országban, bár ma már a többi szülészeti osztályon is elérhetők a vér levételekor betartandó előírások. A mintákat úgy kell feldolgozni, hogy azok a továbbiakban, mondjuk öt év múlva is felhasználhatók legyenek.
A köldökzsinórvér adományozása teljesen önkéntes. A felajánlók aláírásukkal egyszer s mindenkorra lemondanak a szövetmintáról. A mintákat ezek után alapos vizsgálatnak vetik alá. Csak azt a vért érdemes és szabad ugyanis eltárolni, amely mentes minden fertőző ágenstől, őssejtjei a szigorúan szabályozott lefagyasztási és felengedési eljárás után is életképesek maradnak, őssejtjei tudomásunk szerint nem hordoznak genetikai hibát. A köldökzsinórvért folyékony nitrogénben tárolják, adatait pedig névtelenül, kódszám alatt tárolják. Mintegy fél évig az "adományozó" kisbaba életét is figyelemmel kísérik, hogy minden szempontból egészséges-e, nem hordoz-e valamilyen örökletes betegséget. Ezek után véglegesen elvágják a még létező, "virtuális köldökzsinórt" is, a bankban tárolt köldökzsinórvér már nem a babáé. Mégsem kell attól tartani, hogy egy gyermek nem kaphatja meg saját őssejtjeit, ha -bár kicsi az esélye, de - netán valóban szüksége volna rá. A szövetazonosító, ún. HLA- antigének alapján megállapított szövettani egyezésen alapuló keresés a kódolt minták közül is egyértelműen kiadja, hogy a legegyezőbb donor maga a recipiens.

Állami és nemzetközi regiszterek

A köldökvér-bank működését az akkreditálás után állami pénzből, az OEP keretéből kívánják majd finanszírozni. Célja nem az egyéni igények kielégítése és az üzleti alapon történő tárolás megvalósítása. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nem azért nem támogatják a saját célú felhasználást, mert közpénzből kívánják finanszírozni bank működését, sokkal inkább azért indokolt és védhető a közös anyagi javak ráfordítása, mert orvosbiológiailag elsősorban az idegen köldökzsinórvérrel való gyógyításra van kilátás. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a gyógyításra idegen őssejt alkalmas, mint saját, így a bank egyértelműen a köz javát, mi több, valamennyi ember javát szolgálja.
A köldökzsinórvér-bank része lesz annak a nemzetközi regiszternek, amelyből minden rászoruló kaphat őssejtet, ha létezik számára megfelelő donor. Így valamennyi magyar beteg ugyanolyan eséllyel juthat hozzá őssejthez, mint a külföldi betegek.

Hol és kinek célszerű tároltatni gyermeke vérét?

Idővel minél többen ajánlják fel gyermekük köldökzsinórvérét, annál jobb, hiszen annál nagyobb eséllyel lehet segíteni majd a rászorulókon. Hogy valóban célszerű-e eltárolni, az úgyis csak a levétel után, mintegy fél év alatt derül ki.
Kizárólag akkreditált bankban érdemes eltároltatni, hiszen enélkül úgysem vállalja orvos annak felhasználását. A transzplantációt megelőző csontvelőirtás ugyanis komoly kockázatot jelent, így az orvos felelőssége nagyon nagy abban, hogy kiválassza a helyette beültetendő sejteket, nem teheti kockára beteg életét.
Egyelőre nem ismert magyarországi köldökzsinór-bank, a külföldiek közül is csak azok számítanak biztos forrásnak transzplantációs beavatkozáshoz, amelyek tagjai a nemzetközi regiszternek is.

A nemzetközi köldökzsinórvér és csontvelőregiszter működéséről

Hazai csontvelőregiszterünk önkéntes donorokból áll és 1991 óta működik. A csontvelőt a köldökzsinórvérrel ellentétben nem érdemes tárolni, itt a lehetséges donorok adatait tárolják. A regiszter segítségével eddig 70 sikeres átültetés történt hazánkban idegen sejtekkel, köztük 2 köldökvér-transzplantációt tartanak számon.
Nemzetközi regiszter honlapja a www.bmdw.org címen található. Természetesen nem minden része férhető hozzá laikusoknak, de számos érdekes adatot lehet rajta találni.
Eszerint jelenleg 9 millió önkéntes csontvelődonort tartanak nyilván világszerte. Rohamosan elindult a köldökvér bankok és regiszterek fejlődése is. 21 országban 35 köldökvér regiszter van. A szomszédos Ausztriában 2004. január 30-án például 50000 csontvelődonort tartanak számon és 3 egység köldökzsinór-vér férhető hozzá.
A nemzetközi regiszter szigorúan védett adatbázis, csak avatott és csak bizonyos szakemberek juthatnak hozzá a donorok adataihoz, amelyet nemcsak a személyiségjogok indokolnak. Az adatvédelem a gyógyítók szakmai és jogi védelmét is szolgálja. Az átültethetőségnek ugyanis bonyolult kritériumrendszere van, amit kívülállók nem tudnak megítélni.
Egyben azonban biztosak lehetünk: a nemzetközi adatbázisban a magyar szakemberek éppúgy kereshetnek donort betegeiknek, mint bármely külföldi kollégájuk. Tehát, akinek a magyarországi kezelőorvos nem talál donort, az tudhatja, hogy egyelőre számára az ideális donor nem is létezik. Fölösleges tehát emiatt külföldön próbálkozni.
Pillanatnyilag nem tudunk róla, hogy bárki felhasznált volna saját célra lefagyasztatott köldökzsinórvért. Egyelőre még azt sem tudjuk, hogy pontosan mire lesz használható, ezért nem lehet pénzt kérni érte. Úgy kell tekinteni, hogy kutatási célra ajánljuk föl, és a tudomány mai állása alapján nincs rá biztosíték, hogy valaha is felhasználható lesz. Ezért nem is etikus a tárolásáért pénzt kérni, jó érzésünk ugyanakkor meglehet, hogy felajánlásával a magunk részéről mindent megtettünk arra az esetre, ha valakin mégis lehet vele segíteni.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok lehetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag