Kevesebb beteg az orvosoknál

Kövessen minket!

Három-négy hét tapasztalatainak összegzése után dönt az Egészségügyi Minisztérium a vizitdíjrendszer esetleges módosításáról - mondta el a Világgazdaságnak a szaktárca sajtóosztálya. Az eddig beérkezett észrevételek alapján úgy látják, annak ellenére jól startolt a rendszer, hogy néhány helyen hosszabb-rövidebb ideig várakozni kell.
A tárca pályázatot írt ki vizitdíj-automaták beszerzésére, erre április végéig jelentkezhetnek az intézmények, az elbírálás folyamatos. Eddig 13 intézmény nyújtott be támogatási kérelmet, ebből egyet - mert nem felelt meg a kiírási feltételeknek - elutasítottak. Így tizenketten a már felszerelt 25 vizitdíj-automatára közel 6,5 millió forint támogatást kaptak.
A debreceni városi járóbeteg-szakrendelőben egyelőre várnak, az intézmény igazgatója ugyanis nem biztos abban, hogy a vizitdíj hosszú életű lesz. A fővárosi Jahn Ferenc-kórházban is nyugtákat töltögetnek ki a betegeknek, és ez a nagy forgalmú intézményben időnként komoly tumultust, veszekedést okoz.
Gerő Gábor főigazgató ugyan nem minősítette a vizitdíjrendszert, de mint mondta, az abból származó havi 5 millióra becsült összeg csupán egy százaléka az intézmény pénzforgalmának. Golub Iván, az Uzsoki Utcai Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta: az intézmény telephelyein ők már korábban felszereltek öt, egyenként egymillió forintba kerülő vizitdíj-automatát, s mindegyiknél egy útbaigazító munkatársuk fogadja a betegeket.
A MÁV-kórház főigazgatója, Fehér Miklós szerint a tájékozatlan betegek elégedetlenek, a felkészültek tudomásul veszik, hogy kicsit hosszabb ideig kell várakozni. Úgy fogalmazott: megszokás kérdése az egész, idővel rendben zajlik majd a fizetés. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója szerencsének tartja, hogy a betegek nem fordultak az egészségügyi dolgozók ellen, mert tisztában vannak azzal, hogy az önrészfizetés politikai döntés. Ebben a kórházban is kézi pénzbeszedés folyik, hiszen a betegek segítségre szorulnak.
Az alig két hét tapasztalata forgalom-visszaesést jelez az intézményekben. A Szent Imre-kórházban például a korábbinak a hatvan százalékára esett vissza a betegforgalom. László Imre főigazgató szerint ez visszaáll majd egy magasabb értékre, ám úgy gondolja: az indokolatlan orvoshoz fordulást bizonyára kiszűri a rendszer. Náluk a mobiltelefonos vizitdíjfizetést preferálnák, ez kiválthatná a közvetlen pénzforgalmat a kórházakban, szakrendelőkben.
A vizitdíj bevezetésének technikáját kidolgozó bizottságot egyelőre fönntartja a miniszter, s ha szükséges, az összegyűlt tapasztalatok alapján módosítják a rendszert.
Eddig 90 kérelem érkezett gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra vonatkozóan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz, ebből 15-öt elfogadtak, 46 pedig hiánypótlás alatt áll. A Mol öt töltőállomásánál forgalmaz vény nélkül árusítható gyógykészítményeket január 23-a óta. Egy hete már a Shell Magyarország is megkezdte egy budapesti töltőállomásánál a patikán kívül forgalmazható készítmények értékesítését.
Korábban az Agip és az OMV, a kereskedelmi láncok közül a Tesco, a dm, valamint az Auchan közölte, hogy tervezi a vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek forgalmazását, de még nem nyújtottak be kérelmet az érintett hatóságokhoz. A Spar Magyarország is arról számolt be az MTI-nek, hogy még nem döntöttek a gyógyszerek forgalmazásáról.
Az Országgyűlés 2006. november 20-án fogadta el a gyógyszerellátásról szóló törvényt, amely ezév januárja óta lehetővé teszi bizonyos vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli forgalmazását. Ebbe a körbe tartoznak egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők.
reggel.hu

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt keleten változóan, nyugaton erősen felhős lesz az ég ott elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag