Kevesebb beteg az orvosoknál

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Három-négy hét tapasztalatainak összegzése után dönt az Egészségügyi Minisztérium a vizitdíjrendszer esetleges módosításáról - mondta el a Világgazdaságnak a szaktárca sajtóosztálya. Az eddig beérkezett észrevételek alapján úgy látják, annak ellenére jól startolt a rendszer, hogy néhány helyen hosszabb-rövidebb ideig várakozni kell.
A tárca pályázatot írt ki vizitdíj-automaták beszerzésére, erre április végéig jelentkezhetnek az intézmények, az elbírálás folyamatos. Eddig 13 intézmény nyújtott be támogatási kérelmet, ebből egyet - mert nem felelt meg a kiírási feltételeknek - elutasítottak. Így tizenketten a már felszerelt 25 vizitdíj-automatára közel 6,5 millió forint támogatást kaptak.
A debreceni városi járóbeteg-szakrendelőben egyelőre várnak, az intézmény igazgatója ugyanis nem biztos abban, hogy a vizitdíj hosszú életű lesz. A fővárosi Jahn Ferenc-kórházban is nyugtákat töltögetnek ki a betegeknek, és ez a nagy forgalmú intézményben időnként komoly tumultust, veszekedést okoz.
Gerő Gábor főigazgató ugyan nem minősítette a vizitdíjrendszert, de mint mondta, az abból származó havi 5 millióra becsült összeg csupán egy százaléka az intézmény pénzforgalmának. Golub Iván, az Uzsoki Utcai Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta: az intézmény telephelyein ők már korábban felszereltek öt, egyenként egymillió forintba kerülő vizitdíj-automatát, s mindegyiknél egy útbaigazító munkatársuk fogadja a betegeket.
A MÁV-kórház főigazgatója, Fehér Miklós szerint a tájékozatlan betegek elégedetlenek, a felkészültek tudomásul veszik, hogy kicsit hosszabb ideig kell várakozni. Úgy fogalmazott: megszokás kérdése az egész, idővel rendben zajlik majd a fizetés. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója szerencsének tartja, hogy a betegek nem fordultak az egészségügyi dolgozók ellen, mert tisztában vannak azzal, hogy az önrészfizetés politikai döntés. Ebben a kórházban is kézi pénzbeszedés folyik, hiszen a betegek segítségre szorulnak.
Az alig két hét tapasztalata forgalom-visszaesést jelez az intézményekben. A Szent Imre-kórházban például a korábbinak a hatvan százalékára esett vissza a betegforgalom. László Imre főigazgató szerint ez visszaáll majd egy magasabb értékre, ám úgy gondolja: az indokolatlan orvoshoz fordulást bizonyára kiszűri a rendszer. Náluk a mobiltelefonos vizitdíjfizetést preferálnák, ez kiválthatná a közvetlen pénzforgalmat a kórházakban, szakrendelőkben.
A vizitdíj bevezetésének technikáját kidolgozó bizottságot egyelőre fönntartja a miniszter, s ha szükséges, az összegyűlt tapasztalatok alapján módosítják a rendszert.
Eddig 90 kérelem érkezett gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra vonatkozóan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz, ebből 15-öt elfogadtak, 46 pedig hiánypótlás alatt áll. A Mol öt töltőállomásánál forgalmaz vény nélkül árusítható gyógykészítményeket január 23-a óta. Egy hete már a Shell Magyarország is megkezdte egy budapesti töltőállomásánál a patikán kívül forgalmazható készítmények értékesítését.
Korábban az Agip és az OMV, a kereskedelmi láncok közül a Tesco, a dm, valamint az Auchan közölte, hogy tervezi a vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek forgalmazását, de még nem nyújtottak be kérelmet az érintett hatóságokhoz. A Spar Magyarország is arról számolt be az MTI-nek, hogy még nem döntöttek a gyógyszerek forgalmazásáról.
Az Országgyűlés 2006. november 20-án fogadta el a gyógyszerellátásról szóló törvényt, amely ezév januárja óta lehetővé teszi bizonyos vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli forgalmazását. Ebbe a körbe tartoznak egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők.
reggel.hu
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag