Kérem, boncoljanak föl!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hátborzongató, igaz történetet olvashatnak alább egy neurológus tollából. A szerző lett a fődíjasa a 2008-ban kiírt "Gyógyító toll" pályázatunknak, a fődíjas írást a cikkből szintén elérik, a szerző novelláskötetét pedig meg is vásárolhatják nálunk.

Már porladnak az idős M. bácsi csontjai, aki egy szép júniusi délelőttön bekopogott irodám ajtaján ...

- Professzor úr! Ráér egy percre?
Nem mondhattam nemet, hiszen M. bácsi közeli munkatársam nagybátyja volt, akkor már jóval túl a nyolcvanon. Nehezen vonszolta magát, de szellemileg teljesen ép, pici ébenfekete szeme úgy csillogott, mint egy ügyes borbélyé.
- Professzor úr, nekem furcsa kérésem van.
- Tudja M. bácsi a lehetetlenre kicsit várni kell, de a többit teljesítjük - mondtam, de az öreg nem nevetett.
- Professzor úr én azt szeretném kérni, ha meghalok, boncoljanak fel!
Elképedtem.
- De ugye nem akar közelesen meghalni? - vettem viccesre a dolgot. Hisz nem úgy néz ki, mint aki mögött a halál ólálkodik, legalábbis nem láttam a vállai mögött.
- Hagyja doktor úr, legyintett az öreg rezignáltan. Nem akarok én még meghalni, de ebben a korban azért csak kell erre számítani.
- De tessék már mondani miért kéri, hogy boncoljuk fel, hisz általában azért jönnek a hozzátartozók, hogy ne háborgassuk az elhunytat, mintha a betegség okának, esetleg öröklődő jellegének tisztázása háborgatás lenne. Ha tudnák a laikusok, hogy a boncolás nemcsak arról szól, hogy kiderítsük, tévedtünk-e és még ritkábban tudományos megfigyelésekről. A boncolások jelentős százalékában olyan hajlamra, betegségre derülhet fény, amelyik esetleg örökölhető. Olyan - esetleg néma - daganatra, amiről nem tudtunk, de ami családi hajlamot jelez.

Na, gondoltam magamban, a boncoláshoz fűződő pozitív hozzáállásom meghozta első gyümölcseit. Íme, a tájékozott betegek már kérik a boncolást, dőltem elégedettem hátra, de azért kíváncsi voltam a motivációra.
- Hát honnan tetszik ilyen felvilágosult lenni, tessék már elmondani.
- Fenét vagyok én felvilágosult - legyintett az öreg -, más oka van ennek.
- Hát a tudományt akarja előre vinni, vagy a hallgatók oktatását segíteni?
- Á, professzor úr, nem erről van szó, én abban szeretnék biztos lenni, hogy holtan tesznek a földbe.
- Nem bízik abban, hogy meg tudjuk állapítani, hogy valaki meghalt-e? - kérdeztem vissza.
- Én bízok magában professzor úr, de nekem volt egy olyan dolog a családban, amit amíg élek nem tudok elfelejteni-mondta és belekezdett a történetbe.
A kilencszázas évek elején történt, az öreg nagycsaládból származott, nyolcan voltak testvérek, ő volt a legkisebb. A legidősebb és a legkisebb gyermek között nagy volt a korkülönbség, amikor ő cseperedett, nővére már 16 éves volt, s annak rendje módja szerint férjhez is ment. A mezőgazdasági vidéken kellett a munkáskéz.
Ha férjhez ment, teherbe is esett és a szülés ideje az aratás idejére esett. Sajnos a nővér a szülés kapcsán meghalt, ami akkor nem volt egy szokatlan dolog.
A falu asszonyai és a bába kitöröltek pár csepp könnyet a szemükből, majd úgy döntöttek, hogy a halott anya mellét szívja meg a csecsemő, aztán ha életben marad, akkor már agyonverni se lehet, ha pedig úgy akarja a Jóisten, haljon meg ő is.

Ez így is lett, mert a gyerek vagy az anyától szerzett fertőző betegségben vagy attól függetlenül, de még aznap meg is halt.
S mivel dologidő volt, ráadásul aratás, nem lehetett sokáig bánkódni, a holtat aznap el is temették. A nővér fiatal férjének azonban rossz érzése volt, nem tudott megnyugodni és barátaival együtt a viharlámpa fényénél még aznap éjjel kiásták a halottat, hogy tényleg meghalt-e. Az asszony a koporsóban valóban halott volt, de már nem a hátán feküdt, mint amikor behelyezték, hanem a hasán.
Haja kitépve, arca összekarmolva és a halott csecsemő már alatta feküdt.
- Tetszik tudni professzor úr, én nem szeretnék élve eltemetődni - tette hozzá az öreg és kisántikált a szobából.

Névjegy: Dr. Csiba László neurológus, az MTA doktora

Az Osztrák Stroke Társaság tiszteletbeli tagja, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Az European Stroke Organisation és az European Society of Neurolosonology and Hemodynamics vezetőségi tagja, a debreceni Neurológia Klinika igazgatója. Számos országos és egyetemi kitüntetés (gyógyító, tudományos és oktatási tevékenységért) tulajdonosa.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag