Jön az e-recept

Ősztől már a patikában lebukhatnak, akik egyidejűleg több orvossal is fölíratnak maguknak tablettákat, és azok is, akik nem váltják ki a javallt terápiás szereket. Novembertől e-receptre írják fel a gyógyszereket.

Hamarosan a kormány elé kerül a jogszabály-javaslatcsomag, amellyel nyugdíjazzák a hagyományos papíralapú recepteket. Azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, hogy kinek milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki - írja a Népszava.

e-recept
Csak az orvos viheti be az EESZT-be az e-receptet

Az e-recept bevezetésével a papíralapú beutalók és receptek sem szűnnek meg, továbbra is lehet majd kézzel vényt írni, például, ha az orvos háznál ír fel betegének orvosságot. Idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de hogy ez milyen gyors lesz, majd a gyakorlatban, a rendszer működése közben dől el. A szoktatás ideje alatt (körülbelül egy évig) még biztosan használatban marad a hagyományos vény is, de ha a beteg igazolja magát a patikában, akkor is megkapja a gyógyszerét, ha a klasszikus vényt otthon felejtette.


A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlítani fog egy banki tranzakcióra: a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával vagy elektronikus személyi igazolványával, és ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Ebből következően az e-recepttel alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, ha egy felnőtt családtagnak vagy egy szomszédnak kell elhozni a gyógyszerét, akkor szabályos meghatalmazás kell, vagy kérni kell az orvostól a régi vényt helyettesítő papírt, amelyet már olyan szabadon lehet használni, mint a maiakat.

Március elején kezdődik az a kísérleti program, amely augusztus közepéig az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni. A gyógyszertárak szeptember elejétől csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás novemberben lesz. Ekkor már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie annak rendszerébe. Részletek!

Az e-receptet kizárólag az orvos írhatja be az elektronikus térbe. Ő is csak pontosan kitöltött vényt küldhet, ellenkező esetben a rendszer hibaüzenettel visszadobja. A virtuális térben elfogadott vényeket először "nyitott" státuszú receptekként tárolják: a recept érvényességi ideje alatt bárhol kiválthatóak. Az orvos törölheti is az általa rendelt orvosságokat. Erre akkor lehet szükség, ha hibás volt a felírás, ellopták a felírási igazolást, vagy változik a terápia. Az orvos a ki nem váltott vényeket is törölheti.

Forrás: Népszava.hu

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag