Járóbeteg-centrumot építenek Dunaújvárosban

Kövessen minket!

Újabb, közel százkilencven millió forintos nagyberuházásra készül a Szent Pantaleon Kórház.
A betegellátás koncentrálásával, a kormányzati reformelképzelések szellemében újabb nagyszabású beruházást készít elő a Szent Pantaleon Kórház Kht. - tájékoztatta a Weborvost dr. Máté-Kasza László főigazgató. A tavaly átadott sürgősségi betegellátó osztály után most a járóbetegcentrum kialakítása kezdődött meg a tervek újragondolásával, engedélyeztetésével. A mintegy százkilencven milliós beruházás során egy új gyermekosztályt és pszichiátriai szárnyat is kialakítanak az elképzelések szerint. Remények szerint még az idén megtörténik az első "kapavágás", és egy év múlva már fogadja a betegek az új centrum.
A reformintézkedések hatására a Szent Pantaleon Kórházban is csökkent az aktív ágyak száma, így a felszabaduló hely lehetőséget ad arra, hogy a kórház épületében ésszerű struktúraátalakítást hajtsanak végre. A tervezett kórházi járóbetegcentrumnak köszönhetően az eddig széttagoltan elhelyezkedő, de működésében a fekvőbeteg-ellátó osztályokhoz szorosan kapcsolódó, műszerigényes ambulanciák és szakrendelések központi helyre kerülnek, fogalmazta meg a fejlesztés alapgondolatát a főigazgató. A centralizálás nyilvánvaló előnye az, hogy a kórház főépületében találhatók azok a hightech színvonalú műszerek, illetve diagnosztikai szolgáltatások, amelyeket az ambulanciák nagymértékben igénybe vesznek. A szakmai előnyökön túl a betegek kényelme is motiválta a fejlesztést, hiszen gyorsabbá, egyszerűbbé válik számukra a hozzáférés. Kiemelendő szempont az is, hogy a költözésben érintett osztályok új, komfortosabb részlegeken kapnak elhelyezést.
A beruházás magas költségei hamarosan megtérülnek a főigazgató szerint, hiszen a kórház kivonulhat az I. Rendelőintézetből, amelynek havi fenntartási költségei elérik a hatmillió forintot, miközben a kórház csupán harminc-negyven százalékban használja az épületet. A kiadások csökkentésével a működés költséghatékonyságát növelik, s ez indokolja a menedzsment törekvését: a jelentősen romló finanszírozási feltételek mellett is megalapozottnak tartják a beruházást.
A járóbetegcentrumot a jelenlegi gyermekosztály helyén, a D szárny földszintjén alakítják ki. Itt kap helyet a mammográfia, a négydimenziós ultrahang, a hasi ultrahang, a baleseti sebészet, az ortopédia, a röntgen, a fül-orr-gégészet, az urológia, az ideggyógyászat, a szemészet, a nőgyógyászat, az infektológia, az általános sebészet, a vérvételi helyiség valamint a zárt vényforgalmú patika.
A beruházást hitelből finanszírozza a kórház kht., amelyhez már megkapta a közgyűlés garanciáját. A százharmincöt millió forintos hitel mellett néhány tízmillió forintos saját forrásra is szükség lesz a járóbetegcentrum kialakításához.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +13 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag