Járóbeteg-centrumot építenek Dunaújvárosban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Újabb, közel százkilencven millió forintos nagyberuházásra készül a Szent Pantaleon Kórház.
A betegellátás koncentrálásával, a kormányzati reformelképzelések szellemében újabb nagyszabású beruházást készít elő a Szent Pantaleon Kórház Kht. - tájékoztatta a Weborvost dr. Máté-Kasza László főigazgató. A tavaly átadott sürgősségi betegellátó osztály után most a járóbetegcentrum kialakítása kezdődött meg a tervek újragondolásával, engedélyeztetésével. A mintegy százkilencven milliós beruházás során egy új gyermekosztályt és pszichiátriai szárnyat is kialakítanak az elképzelések szerint. Remények szerint még az idén megtörténik az első "kapavágás", és egy év múlva már fogadja a betegek az új centrum.
A reformintézkedések hatására a Szent Pantaleon Kórházban is csökkent az aktív ágyak száma, így a felszabaduló hely lehetőséget ad arra, hogy a kórház épületében ésszerű struktúraátalakítást hajtsanak végre. A tervezett kórházi járóbetegcentrumnak köszönhetően az eddig széttagoltan elhelyezkedő, de működésében a fekvőbeteg-ellátó osztályokhoz szorosan kapcsolódó, műszerigényes ambulanciák és szakrendelések központi helyre kerülnek, fogalmazta meg a fejlesztés alapgondolatát a főigazgató. A centralizálás nyilvánvaló előnye az, hogy a kórház főépületében találhatók azok a hightech színvonalú műszerek, illetve diagnosztikai szolgáltatások, amelyeket az ambulanciák nagymértékben igénybe vesznek. A szakmai előnyökön túl a betegek kényelme is motiválta a fejlesztést, hiszen gyorsabbá, egyszerűbbé válik számukra a hozzáférés. Kiemelendő szempont az is, hogy a költözésben érintett osztályok új, komfortosabb részlegeken kapnak elhelyezést.
A beruházás magas költségei hamarosan megtérülnek a főigazgató szerint, hiszen a kórház kivonulhat az I. Rendelőintézetből, amelynek havi fenntartási költségei elérik a hatmillió forintot, miközben a kórház csupán harminc-negyven százalékban használja az épületet. A kiadások csökkentésével a működés költséghatékonyságát növelik, s ez indokolja a menedzsment törekvését: a jelentősen romló finanszírozási feltételek mellett is megalapozottnak tartják a beruházást.
A járóbetegcentrumot a jelenlegi gyermekosztály helyén, a D szárny földszintjén alakítják ki. Itt kap helyet a mammográfia, a négydimenziós ultrahang, a hasi ultrahang, a baleseti sebészet, az ortopédia, a röntgen, a fül-orr-gégészet, az urológia, az ideggyógyászat, a szemészet, a nőgyógyászat, az infektológia, az általános sebészet, a vérvételi helyiség valamint a zárt vényforgalmú patika.
A beruházást hitelből finanszírozza a kórház kht., amelyhez már megkapta a közgyűlés garanciáját. A százharmincöt millió forintos hitel mellett néhány tízmillió forintos saját forrásra is szükség lesz a járóbetegcentrum kialakításához.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag