Interneten becsapott gyógyszerrendelők

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A koppenhágai gyógyszerhivatal felmérése szerint a dánok egynegyede vásárolt már gyógyszert interneten keresztül vagy fontolgatta, hogy megteszi ezt, többségüknek azonban csak korlátozott ismeretei vannak egy ilyen vétel
esetleges veszélyeiről - például arról, hogy mivel járhat, ha a postán érkező szer esetleg hamisítvány.
A szervezet megállapította, hogy azoknak a csaknem az ötven százaléka, akik külföldön vagy az interneten vettek gyógyszert, bele sem gondolt, hogy esetleg nem kívánt (mellék)hatásokkal számolhat. A kérdezettek kerek 25 százaléka azt állította, még soha nem hallott arról, hogy gyógyszereket is hamisítanának.
A vizsgálat során kiderült, hogy a legnépszerűbb interneten vásárolt gyógyszerek proteinek és vitaminok, "egzotikus" növényi gyógyszerek és súlycsökkentő készítmények. Vevőik, mint mondták, első sorban azért nem a patikákban próbálták beszerezni őket, mert utóbbiak nem tartottak effajta cikkeket, vagy pedig drágábban adták őket.
Indokaik közt többek közt szerepelt, hogy így kényelmesebben juthattak hozzá a kíván készítményekhez, mintha orvoshoz és/vagy gyógyszertárba mentek volna értük. A hatóság konkrét adattal szolgált arra nézvést, hányan bánhatták meg restségüket: több, mint 25 százalékuk találta úgy, hogy a termékek "nem várakozásaiknak megfelelően hatottak".
A dánok külföldön leginkább fájdalomcsillapítókat és antibiotikumokat vesznek: az esetek túlnyomó részében valamilyen hirtelen rájuk törő betegség kezelésére, az olcsóbb külföldi árak láttán/következményeképpen - vagy mert az illető termék Dániában nem kapható.
A gyógyszerhivatal szerint a vizsgálat eredményei ara mutatnak, hogy a nagyközönség nem jut kellő mennyiségű információhoz, ezért szükségesnek látszik a már jelenleg is zajló, az ésszerű gyógyszerhasználatot népszerűsítő és a hamisítványok veszélyeire figyelmeztető kampány folytatása. A kampány célja a fogyasztói tudatosság fokozása, a közfigyelem felkeltése a gyógyszerekkel kapcsolatos kockázatokra, továbbá a fogyasztók ésszerű gyógyszerhasználatának előmozdítása.
A tájékoztatás eszközei eddig orvosi rendelőkben kifüggesztett plakátok, a hivatal honlapjára feltett információk és sajtóhirdetések voltak. A felvilágosító tevékenységet a jövőben a vizsgálat eredményeire alapozzák, és célzottabb módon igyekeznek folytatni. (Scrip)
Weborvos
(2007.10.10. 08:45)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag