Induló kórházi árverés

Kövessen minket!

Ebben a hónapban hirdeti meg az egészségügyi miniszter a december végén bezárt három fővárosi állami kórházban megmaradt ingóságok árverését.
Ebben a hónapban hirdeti meg az egészségügyi miniszter a december végén bezárt három fővárosi állami kórházban megmaradt ingóságok árverését - erősítette meg a Világgazdaság értesülését Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója. A húszezernél több, a 100 millió forintot jócskán meghaladó értékű ingóságot - a textíliák kivételével - az EKI vonalkódos leltári számmal látta el, a beárazást az egészségügyi tárca illetékes osztálya végzi. Mivel a Fiumei úti Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet csak jogilag szűnt meg, s munkáját ezután a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz csatoltan végzi, így eszközeit tovább használja.
A főigazgató asszony kétféle megoldási javaslatot készített az értékesítésre, amelyről Horváth Ágnes miniszter dönt. Az első szerint a kikiáltási ár az eszközök általános forgalmi adóval terhelt, könyv szerinti értéke lenne, s a legnagyobb összeget kínáló vásárolhatná meg azokat. A másik szerint elsőbbséget kapnának a kórházak és a rendelők; ezek a meghirdetett áron jutnának hozzá a gyógyításhoz szükséges eszközökhöz, s csak az ezután megmaradó készletekre lehetne licitálni bárkinek. Több segélyszervezet, háziorvosi rendelő, szakrendelő és kórház már benyújtotta igényét, köztük határon túli magyar kórházak is vannak - mondta a főigazgató asszony.
Mivel megszűnt a központi műszerbeszerzési pályázat, s nincs eszköz-visszapótlási pénzalap, a tulajdonos önkormányzatok szűkös forrásából pedig alig jut e célra, nem meglepő az érdeklődés - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség megválasztott elnöke, korábbi egészségügyi miniszter. Az általa irányított, évi 8 milliárd forintból gazdálkodó súlyponti Veszprém Megyei Kórházban és a hozzá tartozó egészségügyi intézményekben például mindössze 50 millió forint jut gép-műszer vásárlásra, ezért ők szintén a legolcsóbb megoldásokat keresik. Annál is inkább, mert az új biztosítási rendszer kemény versenyt diktál majd számukra, hiszen a várhatóan jövőre megalakuló új egészségpénztárak szelektálhatnak, melyik kórháztól milyen egészségügyi szolgáltatást vásárolnak.
A bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az Országos Gyógyintézeti Központ és a svábhegyi gyermekkórház ingóságai között értékes röntgenkészülékek, orvosi műszerek, ápolási eszközök, korszerű kórházi ágyak, bútorok, infúziós állványok is vannak, ezekre nagy lesz a kereslet. A leltárba vett textíliákra, az ágyak egy részére, edényekre pedig várhatóan segélyszervezetek, köztük a hajléktalanok otthonai pályáznak - mondja Kárpáti Zsuzsanna.
A jogutód a terheket is átvállalja
A december végén megszűnt állami kórházak közel húsz műhibaperét a jogutód Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet "örökölte" meg, neki kell folyósítani az ott kezelt betegeknek megítélt több millió forintos, életfogytig fizetendő járadékokat.
Ezek mellett a volt kórházak néhány alvállalkozója a szerződésbontásból fakadó elmaradt hasznát pereli. Az egyik hazai gyógyszercég pedig nem elégszik meg a tőketartozás kiegyenlítésével - ezt az állami költségvetés állta -, annak kamatos kamatára is igényt tart.
A bezárt kórházak ingóságainak eladásából befolyó pénz egy részét a járulékos tartozásaik kiegyenlítésére fordítja az EKI. A megmaradt összeget egészségfejlesztésre fordítják.
(2008.01.08. 10:54)
Nógrádi Tóth Erzsébet - Világgazdaság
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag