Így lett rutinműtét a veseátültetés, és csak most jön a 3D

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az első sikeres veseátültetésre Bostonban került sor 1954-ben egypetéjű ikrek között (akiknél nincs szükség immunszuppresszióra). A műtétet Joseph E. Murray végezte, aki a transzplantáció területén végzett munkájáért 1990-ben Nobel-díjat kapott.

Az első magyarországi veseátütetést 1962-ben dr. Németh András hajtotta végre Szegeden. Hivatalos programként 1973-ban indult meg a veseátültetés Magyarországon. Abban az évben Szegeden, Miskolcon, majd Budapesten is végeztek átültetéseket. Az első sikeres - tartósan élő - betegnél 1973. november 16-án történt meg a veseátültetés a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikáján.

A Debreceni Egyetemen pedig 25 évvel ezelőtt végezték el az első veseátültetést az 1. számú belgyógyászati klinikán, amelyre emlékezve a napokban tudományos ülést tartottak a városban. Asztalos László vezetésével 2013-ig több mint nyolcszáz úgynevezett kadáveres (halottak szerveit felhasználó) beavatkozást végeztek el, s 2010 márciusában megtörtént az első élő donoros veseátültetés is Debrecenben.

Az ember ősi vágya volt, hogy beteg, hiányzó vagy elveszett szerveit, végtagjait pótolja. Milyen műalkotások, mitológiai történetek utalnak erre, és hogy alakult a szervátültetés története a későbbiekben? Historikus utazásra hívjuk. 

Tavaly 62, az idén várhatóan 50 veseátültetés lesz a debreceni klinikán, s jövő tavasszal, az ezredik vesetranszplantációt követően nemzetközi tudományos ülés keretében értékelik majd a szervátültetés hazai és külföldi helyzetét.

Az első sikeres veseátültetésre Bostonban került sor 1954-ben egypetéjű ikrek között

Magyar helyzet

Magyarországon évente összesen 350 veseátültetést végeznek el, az általános várakozási idő három és fél év. A szervátültetések között a veseátültetés a leggyakrabban végzett beavatkozás. Hazánkban ez ideig több mint hatezer veseátültetés történt. Jelenleg az országban több mint 800 beteg vár veseátültetésre, akiknek az életminősége és élethosszkilátása a sikeres átültetés után jelentősen javul. Az évente végzett átültetések száma az elmúlt években romlott, a várakozók száma folyamatosan nő, a művesekezelés költsége pedig nagy gazdasági terhet jelent. Megfelelő számú donor esetén évente akár 400-500 veseátültetést is el lehetne végezni.

A donorhiányt jobb szervezéssel talán csökkenteni lehetne, de a végleges megoldást a technológiai fejlődés hozhatja meg. A tudósok már évek óta képesek működő veséket 3D printerekkel előállítani, de ezek humán alkalmazására még nem készültek fel az orvosok. A Texasi Egyetem (UTSA) szakemberei azonban állítják, hogy a kutatásoknak köszönhetően jövőre már lesznek elvben transzplantálható bioprintelt szervek.


A veseátültetések sikeressége nagymértékben nőtt az első transzplantációk óta, az immunszuppresszív (kilökődést gátló) kezelés és a sebészi módszerek folyamatos javulásának köszönhetően. Így szinte valamennyi transzplantált beteg arra számíthat, hogy hosszú évekig jól működő veséje lesz, és újra aktív életet élhet.

Műtéti technika

A veseátültetés műtéti technikájának legnagyobb részét több mint negyven éve dolgozták ki. A sebészi beavatkozás általában két-három órát vesz igénybe. A beteg saját veséit a helyükön hagyják, és az új vesét a hasüreg alsó részének bal, vagy jobb oldalára ültetik. A veséket ellátó ereket ezt követően csatlakoztatják a lábat ellátó erekhez, a húgyvezetéket pedig saját húgyvezetékéhez, vagy a húgyhólyaghoz. A sebész általában szükségesnek láthatja, hogy egy kis dréncsövet helyezzen be a beültetett vese mellé. A műtét elején hólyagkatétert is behelyeznek, a vizeletmennyiség pontos méréséhez, valamint a vizelet ürülésének biztosítása érdekében. A hólyagkatéterét a műtét után a műtét típusától függően néhány napon belül eltávolítják.

Forrás: MTI,  Transzplantációs Alapítvány, Nemzeti Vese Program

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32730

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag