Hospice a Korányiban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Civilek és szakemberek összefogásával 2007. nyarán nyílt meg az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben egy új hospice osztály.

A mai sajtótájékoztatón Prof. Dr. Strausz János, az intézet főigazgatója bemutatta újságíróknak a palliatív osztály működését, valamint átvette a "Célkeresztben a Tüdőrák" kampány és a Magyar Rákellenes Liga akciójának eredményeképpen összegyűjtött adományból megvásárolt nyomáskiegyenlítő reduktív tartályokat és párásító szerkezeteket.

A magyar hospice mozgalom, az emberi méltóság megőrzését tűzte ki célul az élet végső szakaszába is. Az intézet munkatársai legfőbb értéknek tartják az élet minőségét, ezért céljuk és faladatuk a betegek fájdalmának csillapítása, kínzó tüneteik enyhítése. Az emberi élet egyedi, ez az egyediség jellemzi a haldoklás folyamatát is. Ennek során az intézet betegei mindvégig számíthatnak az orvosok és ápolók segítségére. A hospice munkatársai kiterjesztik a segítségnyújtást a családtagokra is, mint a betegség ideje alatt, mind a gyász időszakában.

Magyarországon évente 40 ezer ember hal meg rákban, másként fogalmazva minden negyedik ember. Ebből 9 ezer tüdőrákban hal meg. Nincs olyan család, akit előbb vagy utóbb ne érintene ez a probléma.
Égetően fontos lenne tehát többet tudnunk az elmúlás pszichológiájáról, misztériumáról, hiszen a halál megváltoztathatatlan, de a hozzáfűződő viszonyunk megváltoztatható. Az egész életünk sokkal kulturáltabb, félelemtől mentesebb, emberibb lehetne, amennyiben hajlandóak lennénk tudomásul venni és elfogadni halandóságunk tényét. Ez többek között belső békénk megteremtésének egyik lehetősége.
Sajnos a gyakorlati tanatológiának még kevés képviselője van hazánkban, de a mozgalom él, és létjogosultsága vitathatatlan. Egy társadalom fejlettségi szintje azon is lemérhető, hogy milyen érzékenységgel bánik haldoklóival.

Míg hazánkban 2001-ben a hospice-szolgáltatásban ellátott betegek száma 1669 volt, addig 2006-ra ez a szám elérte a 4260-at.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag