Hivatalosan is megkezdi működését az Állami Egészségügyi Központ

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Budapest, 2007. július 1. (MTI) - Vasárnaptól hivatalosan is megalakult az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK); a mamutintézmény 1.156 aktív és 600 krónikus, illetve rehabilitációs ággyal, és mintegy 2800 munkatárssal kezdi meg működését július 1-jétől.
Az ÁEK a struktúraátalakítás nyomán a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ és a két fővárosi MÁV kórház feladatait veszi át.
A Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó intézmény főigazgatója Szilvásy István lett, aki a megszűnő BM-kórházat igazgatta korábban, a tudományos és stratégiai fejlesztésért felelős főigazgató-helyettes Drávucz Sándor lesz, katonai főigazgató-helyettes pedig Grósz Andor, Svéd László pedig rehabilitációs főigazgató-helyettesként tevékenykedik majd.
Az Állami Egészségügyi Központ Budapesten két telephelyen folytatja az aktív fekvő- és járóbeteg-ellátást: a Róbert Károly körúton és a Podmaniczky utcában.
A Róbert Károly körúti telephelyre a sürgősségi ellátás, a traumatológiai, az ideggyógyászati, a szájsebészeti és a pszichiátriai osztályok települnek, míg a Podmaniczky utcába a szülészet-nőgyógyászat, a csecsemő- és a gyerekgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a bőrgyógyászat, a szemészet, az ortopédia, az onkológia, valamint a reumatológia kerül. Mindkét telephelyen lesz belgyógyászat, sebészet, urológia és intenzív ellátás.
Az egészségügyi központ továbbra is ellátja a honvédegészségügy feladatait, biztosítja a katonaorvosi szakmák működését. A szolgáltatásokat a HM, a Magyar Honvédség minden aktív- és nyugállományú hivatásos, szerződéses katonája, tanulói, hallgatói jogviszonyban lévő alkalmazottjai, a köztisztviselői és közalkalmazotti státuszban dolgozók és családtagjaik vehetik igénybe, de az intézményben ellátásra jogosult az IRM, és a hozzá tartozó rendvédelmi szervek (rendőrség, Köztársasági Őrezred, határőrség, büntetés-végrehajtás), valamint a vám- és pénzügyőrség, a hivatásos- és önkormányzati tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok minden alkalmazottja, valamennyi aktív és nyugdíjas MÁV-munkavállaló, illetve családtagjaik.
Az intézményben a hivatásos állományú betegeken és a vasutasokon kívül a főváros súlyponti kórházaként ellátja a XIII. kerületi lakosokat, de ehhez az intézményhez tartozik a III., a IV., az V., a VI., a XIV., a XV., valamint a XVI. kerületi területi ellátás is, a kórház sürgősségi betegellátási osztálya pedig Észak-Pest ellátását biztosítja.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag