Gyógyítás felsőfokon

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

bőrgyógyászat, Szeged, kórházbemutató, allergológia, intézmények

A Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika a kor követelményeinek megfelelő betegellátás, oktatás és tudományos kutatás megvalósítását tartja feladatának.

Gyökereink

A Ferenc József Tudományegyetem részeként Kolozsvárott nyílt meg 1874. október 10-én az első magyar bőrklinika, ahol csaknem ötven éven keresztül folyt a betegek gyógyítása és a bőr- és nemi betegségek oktatása. A trianoni békeszerződés következményeként azonban Erdély Románia része lett, így a kolozsvári Tudományegyetem előbb Budára, majd Szegedre menekült, ahol a klinika ideiglenesen a volt csapatkórházban kezdte meg működését.

A Tisza-parton található jelenlegi épület a Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter nevéhez fűződő nagyszabású egyetem- és klinikaépítési program részeként épült, és a klinikát végül 1929. november 7-én adták át.

Az eltelt nyolcvan év alatt számos kiváló igazgató professzor (többek között Poór Ferenc, Melczer Miklós, Simon Miklós, Dobozy Attila) formálta a klinika arculatát, jelenleg pedig dr. Kemény Lajos egyetemi tanár vezeti az intézményt.

Fekvőbeteg-ellátás

A bennfekvő betegek ellátására 58 ágy áll rendelkezésre (40 általános bőrgyógyászati, 15 onkológiai és 3 rehabilitációs). Az Általános Bőrgyógyászati Osztály Allergológiai és Immunológiai Részlegén a fekvőbeteg-ellátást igénylő, súlyos bőrgyógyászati esetek, allergológiai kórképek (pl. gyógyszer vagy étel, méh- vagy darázscsípés okozta allergiás reakciók), valamint specifikus és szisztémás autoimmun betegségek (pl. bullosus pemphigus és pemphigoid, szisztémás lupus erythematosus stb.) kezelése folyik. A részleg működése szorosan kapcsolódik a klinika allergológiai járóbeteg-rendeléséhez és immunológiai laboratóriumához.

SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika

SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
A Sebkezelési Részlegen a krónikus, nem gyógyuló sebek helyi kezelése, valamint a háttérben meghúzódó betegségek (vénás-, artériás- vagy nyirokkeringési elégtelenség, diabétesz, immunológiai rendellenesség, tumor) felderítése és terápiája folyik.

A Psoriasis és Fényterápiás Részlegünk főképpen a legsúlyosabb pikkelysömörös betegek gyógyítását végzi, de ide kerülnek a ritkább papulosquamosus bőrbetegségben szenvedők is. Személyi és tárgyi feltételeink (UVA és UVB kabinok és fényfésűk, kéz és láb PUVA, XeCl lézer) adottak a hagyományostól a legkorszerűbbig terjedő kezelések alkalmazásához (fényterápia, fotodinámiás - PDT - kezelés, biológiai terápiák).

A Flebolimfológiai Részleg fő profilja genetikai vagy szerzett okok (műtét, sérülés, bakteriális gyulladás stb.) miatt kialakuló végtagi nyiroködéma fekvőbeteg-ellátást igénylő eseteinek kivizsgálása. A komplex nyiroködéma-csökkentő fizioterápiás kezeléseket (kézi és gépi nyirokdrenázs, kompresziós pólyázás, nyiroktorna) gyógytornászok végzik, a kezelés hatékonyságát műszeres vizsgálattal mérik.

A Bőrgyógyászati Onkológiai Osztályon a daganatos bőrbetegségekben (melanoma malignum, basalioma, laphámkarcionma, cutan T- és B-sejtes lymphomák, Kaposi-szarkóma) szenvedő betegek ellátása folyik, szoros együttműködésben Onkológiai Ambulanciánkkal, Szövettani Laboratóriumunkkal és Plasztikai Sebészeti Osztályunkkal. A kezelési tervet a klinika onkológusaiból és a társklinikák konzultánsaiból álló Onkoteam állítja fel. Betegeink a legkorszerűbb sebészi, fotodinámiás, elektrokemoterápás, illetve citosztatikus kezelést kapják.

A Dermatochirurgiai és Plasztikai Sebészeti Osztály és Járóbeteg Részleg fő feladata a jó- és rosszindulatú bőrdaganatok eltávolítása, kisebb égési sérülések konzervatív és műtéti kezelése. Ezen kívül esztétikai és rekonstrukciós plasztikai műtétek széles skáláját végzik: arc-, fül-, orr-, emlő- és hasplasztika, hegek (keloidok), visszerek kezelése stb. részben bennfekvéses, részben ambuláns rendszerben.

Járóbeteg-ellátás

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán nemcsak Szeged város, hanem Csongrád, Bács-Kiskun, Szolnok és Békés megye regionális járóbeteg-ellátása is folyik. A fenti négy megye lakossága összesen mintegy 1,7 millió fő. Jelenleg 3 általános ambulancián és 14 szakambulancián végzünk járóbeteg-rendelést. Általános Ambulanciánk feladata az akut súlyos allergiás és bőrbetegségek sürgősségi ellátása, valamint a társklinikák és a vidéki bőr- és nemibeteg gondozók számára konzílium biztosítása.

A járóbeteg-ellátásban fontos szerepet játszanak a szakambulanciák, ahol egy-egy területre specializálódott szakorvosok fogadják a betegeket meghatározott, előzetesen egyeztetett időpontokban. A szakambulanciák ugyanakkor szorosan együttműködnek a klinikai osztályokkal a bennfekvő betegek kezelésében, illetve utógondozásában. Az alábbi szakrendeléseken várjuk a betegeket:
  • Allergológiai Szakrendelés: az allergiás betegségek okának kivizsgálását végezzük.
  • Alopécia Areata Szakrendelés: az autoimmun eredetű (ún. foltos) hajhullás kivizsgálása és kezelése folyik itt.
  • Autoimmun Szakrendelés és Laboratórium: az autoimmun eredetű bőrbetegségek (SLE, DLE, SCLE, scleroderma, pemphigus, autoimmun urticaria, vasculitis stb) kivizsgálása, kezelése és gondozása.
  • Lézerterápiás Szakrendelés: jóindulatú bőrdaganatok, pigment- és tűzfoltok, egyéb bőrgyógyászati és kozmetológiai problémák a kezelése.
  • Onkológiai Ambulancia: általános bőrgyógyászati szakrendeléseken, szűréseken gyanúsnak véleményezett veleszületett és szerzett festékes anyajegyek, illetve a bőr daganatos megbetegedéseiben szenvedő betegek vizsgálata, kezelése.
  • STD Ambulancia: elsősorban a szexuális úton terjedő nemibetegségek, másodsorban egyéb bakteriális, gombás és vírusos fertőzések vizsgálata, szűrése, kezelése és gondozása.
  • Vitiligo Szakrendelés: a pigmenthiányos bőrbetegség (vitiligo) okainak részletes kivizsgálása.
  • Ugyancsak szakrendelés foglalkozik a súlyos acnéban, illetve atopiás dermatitisben szenvedő betegekkel.
  • Sebkezelési, a Psoriasis, valamint a Flebolimfológiai Szakrendeléseken a fekvőbeteg-ellátásban már ismertetett eljárásokkal végzik a kórházi fekvőbeteg-ellátásra még, vagy már nem szoruló páciensek kezelését, gyógyítását.
  • Szövettani Laboratórium: a műtéti anyagok és szövetminták szövettani vizsgálata.

Terveink

A fekvőbeteg osztályok korábbi átalakítása, felújítása, az ambulancia bővítése után legközelebbi tervünk, hogy átépítéssel helyet kapjon a város más részén működő járóbeteg egységünk. Ezzel mind betegeink, mind orvosaink időt és fáradságot takarítanak meg.

Klinikánk gyógyító, oktató és kutató tevékenységéről, munkatársainkról bővebben is olvashatnak honlapunkon: www.dermall.hu

Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
Főigazgató:Dr. Kemény Lajos egyetemi tanár
Osztályok száma:3 fekvőbeteg osztály és a járóbeteg-szakrendelések
Kórházalapítás:1874. Kolozsvár / 1929. Szeged
Vonzáskörzet:Csongrád, Bács-Kiskun, Szolnok és Békés megye
Ellátott fekvőbetegek száma:2.527 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma:83.153 fő / 2009.
Orvoslétszám:31 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám:56 fő
Alapítvány:A Bőrgyógyászati Haladásért Szeged
Bankszámla száma:11735005-2035501
Adószáma:18461761-1-06


Csatlakozzon több mint 100 000 hírlevélolvasónkhoz!


Hozzászólások

Aktuális

A zikavírus-fertőzés jeleiZIKA

A zikavírus-fertőzés jeleiVajon miről lehet felismerni a fertőzést?

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlÉbredj fel!

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlA család és a barátok támogatása kulcsfontosságú!

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketFOGYÓKÚRA

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketNéhány egyszerű trükkel a szokásos napi teendőink közepette is van lehetőség arra, hogy kicsit felpörgessük az anyagcserénket.

Ételek, amik csökkentik az étvágyatGASZTRONÓMIA

Ételek, amik csökkentik az étvágyatHa valaki próbál egészségesen étkezni, esetleg diétázik is, fontos, hogy úgy válogassa össze a tányérjára kerülő ételeket, hogy azok a lehető legjobban eltelítsék a lehető legkisebb kalóriabevitel mellett.

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk!OLIMPIA

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk! Lehet-e bárkiből olimpikon? Ha azt nézzük, hogy közönséges származású emberek is világraszóló eredményeket értek el az ötkarikás játékokon, akkor igen. Különben meg nehezen. Nézzük, hogy miért!

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?TERHESSÉG

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?A cél természetesen a fejlődő magzat egészségének védelme. De mitől is kell megvédeni őket?

Humánmeteorológia

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Nyáriasan meleg, napos idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag