Gyermekkórház saját metróval

Kövessen minket!

A kórházösszevonás eddigi lépései, a továbbfejlesztés tervei és nyűgei a Heim Pál Gyermekkórházban.
Összevontuk a gazdasági-műszaki ellátó területet, egy egységbe szerveztük a gyógyszertárakat és a gyógyszerellátást, csakúgy, mint az élelmezést. Ugyanez történt a laborral, amelyet jelenleg a két telephelyen, de egy rendszerként működtetünk, úgy, hogy a személyi és eszközállomány kiegészíti egymást - sorolja a közelmúlt történéseit dr. Harmath György , a budapesti Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, a Kórház című folyóratnak adott interjúban.
Mint meséli, elsőként a gégészeti fekvőbeteg ellátást telepítették át a Nagyvárad térre, az ambuláns ellátás pedig megmaradt a Madarász utcában. A hematológiai és onkológiai ellátás összevonását úgy valósították meg, hogy a két összevont osztályt a Madarászban helyeztek el, és egy nagyobb belgyógyászati központot alakítottak ki, amelynek része a belgyógyógyászati osztály, a koraszülött osztály, a csecsemő osztály, a belgyógyászati onkológia és hematológia. Összevonták a diagnosztikát is, központi irányítás alá kerültek a két telephelyen lévő röntgenek és ultrahangok, de önálló egységként dolgozik a korszerű multislice CT-berendezés.
- A legjelentősebb koncentráció jelenleg a sebészeti ellátás átszervezése kapcsán folyik. Jelenleg mindkét helyen működik sebészeti és traumatológiai osztály. Terveink szerint az év végén vagy jövő év elején az akut sebészeti-traumatológiai ügyeletet a Nagyvárad térre koncentráljuk.
Az összevonás egyik alapfeltételét teljesítettük, amikor tavaly épületünk földszintjén létrehoztuk a korszerű sürgősségi osztályt, amelyet  minisztériumi pályázat segítségével, valamint fővárosi és alapítványi pénzeszközök felhasználásával alakítottunk ki. Az elegáns, európai színvonalú dupla mentőbeálló, valamint a nyolcágyas sürgősségi osztály működése most már csupán annak függvénye, hogy megfelelően valósul-e meg finanszírozása.
- A koncentrált ellátás legnagyobb kérdése az volt, hogy mindkét helyen nagyon kevés az intenzív ágyi kapacitásunk. Hivatalosan 16 intenzív ágyunk van, ám a kubatúra korlátai miatt ez valójában12 ágyat jelent. Ahhoz, hogy a sürgősségi és akut traumatológiai ellátást elindítsuk, átalakítottuk a sebészeti osztály egy részét, a jövő év elejétől szubintenzív osztályként működtetjük. Elképzeléseink szerint a Nagyvárad térre koncentráljuk a sürgősségi és akut traumatológiai betegeket és az elektív műtétek bizonyos részét majd a Madarász utcában végezzük el.
- Az összevont koncentrált ellátás, bár ésszerű, komoly ellenállásba ütközik orvosaink részéről. A Madarász utcában természetesen maradt az intenzív osztály, a koraszülött és patológiás újszülött osztály, ráadásul ott kihasználatlan műtőkapacitásaink is vannak. Logikus lépés, hogy az elektív műtétek egy részét ott végezzük el, hiszen a metró 20 perc alatt bárkit kényelmesen elrepít az egyik intézményből másikba.
Összevont intézményünk Észak- és Dél-Pest teljes gyermekellátását le tudja fedni. Jelenleg összesen 500 ágyunk van, amelyből 428 aktív ágy. Mivel korábban 550 ágyunk volt, nem vesztettünk sok ágyat, struktúrájuk azonban kismértékben romlott. A struktúra átalakítása során sokkal rosszabbul érintett bennünket a teljesítmény-volumenkorlát csökkenése, mint más intézményeket: korábban 1600-1800 HBCS teljesítményt produkáltunk, az összevont Heim Pál Gyermekkórház csak havi 1100-1200 súlyszámot kapott, annak ellenére, hogy a feladat egyre jobban koncentrálódik nálunk.
Így minden hónapban 190-210 HBCS-vel átlépjük volumenkorlátunkat. Annak ellenére, hogy nyáron még kaptunk is némi TVK-többletet, havonta legalább 30-35 millióval kevesebb finanszírozást kapunk, mint amennyi az általunk elvégzett munka. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban három hónap alatt értük el azt a deficithatárt, ami önkormányzati biztos kirendelését teszi szükségessé.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag