Gyermekkórház saját metróval

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A kórházösszevonás eddigi lépései, a továbbfejlesztés tervei és nyűgei a Heim Pál Gyermekkórházban.
Összevontuk a gazdasági-műszaki ellátó területet, egy egységbe szerveztük a gyógyszertárakat és a gyógyszerellátást, csakúgy, mint az élelmezést. Ugyanez történt a laborral, amelyet jelenleg a két telephelyen, de egy rendszerként működtetünk, úgy, hogy a személyi és eszközállomány kiegészíti egymást - sorolja a közelmúlt történéseit dr. Harmath György , a budapesti Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, a Kórház című folyóratnak adott interjúban.
Mint meséli, elsőként a gégészeti fekvőbeteg ellátást telepítették át a Nagyvárad térre, az ambuláns ellátás pedig megmaradt a Madarász utcában. A hematológiai és onkológiai ellátás összevonását úgy valósították meg, hogy a két összevont osztályt a Madarászban helyeztek el, és egy nagyobb belgyógyászati központot alakítottak ki, amelynek része a belgyógyógyászati osztály, a koraszülött osztály, a csecsemő osztály, a belgyógyászati onkológia és hematológia. Összevonták a diagnosztikát is, központi irányítás alá kerültek a két telephelyen lévő röntgenek és ultrahangok, de önálló egységként dolgozik a korszerű multislice CT-berendezés.
- A legjelentősebb koncentráció jelenleg a sebészeti ellátás átszervezése kapcsán folyik. Jelenleg mindkét helyen működik sebészeti és traumatológiai osztály. Terveink szerint az év végén vagy jövő év elején az akut sebészeti-traumatológiai ügyeletet a Nagyvárad térre koncentráljuk.
Az összevonás egyik alapfeltételét teljesítettük, amikor tavaly épületünk földszintjén létrehoztuk a korszerű sürgősségi osztályt, amelyet  minisztériumi pályázat segítségével, valamint fővárosi és alapítványi pénzeszközök felhasználásával alakítottunk ki. Az elegáns, európai színvonalú dupla mentőbeálló, valamint a nyolcágyas sürgősségi osztály működése most már csupán annak függvénye, hogy megfelelően valósul-e meg finanszírozása.
- A koncentrált ellátás legnagyobb kérdése az volt, hogy mindkét helyen nagyon kevés az intenzív ágyi kapacitásunk. Hivatalosan 16 intenzív ágyunk van, ám a kubatúra korlátai miatt ez valójában12 ágyat jelent. Ahhoz, hogy a sürgősségi és akut traumatológiai ellátást elindítsuk, átalakítottuk a sebészeti osztály egy részét, a jövő év elejétől szubintenzív osztályként működtetjük. Elképzeléseink szerint a Nagyvárad térre koncentráljuk a sürgősségi és akut traumatológiai betegeket és az elektív műtétek bizonyos részét majd a Madarász utcában végezzük el.
- Az összevont koncentrált ellátás, bár ésszerű, komoly ellenállásba ütközik orvosaink részéről. A Madarász utcában természetesen maradt az intenzív osztály, a koraszülött és patológiás újszülött osztály, ráadásul ott kihasználatlan műtőkapacitásaink is vannak. Logikus lépés, hogy az elektív műtétek egy részét ott végezzük el, hiszen a metró 20 perc alatt bárkit kényelmesen elrepít az egyik intézményből másikba.
Összevont intézményünk Észak- és Dél-Pest teljes gyermekellátását le tudja fedni. Jelenleg összesen 500 ágyunk van, amelyből 428 aktív ágy. Mivel korábban 550 ágyunk volt, nem vesztettünk sok ágyat, struktúrájuk azonban kismértékben romlott. A struktúra átalakítása során sokkal rosszabbul érintett bennünket a teljesítmény-volumenkorlát csökkenése, mint más intézményeket: korábban 1600-1800 HBCS teljesítményt produkáltunk, az összevont Heim Pál Gyermekkórház csak havi 1100-1200 súlyszámot kapott, annak ellenére, hogy a feladat egyre jobban koncentrálódik nálunk.
Így minden hónapban 190-210 HBCS-vel átlépjük volumenkorlátunkat. Annak ellenére, hogy nyáron még kaptunk is némi TVK-többletet, havonta legalább 30-35 millióval kevesebb finanszírozást kapunk, mint amennyi az általunk elvégzett munka. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban három hónap alatt értük el azt a deficithatárt, ami önkormányzati biztos kirendelését teszi szükségessé.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag