Gondok a végstádiumú betegek hazai ellátásában

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A végső stádiumban lévő betegek jogait (az emberi méltósághoz, önrendelkezéshez, a kezeléshez illetve annak visszautasításhoz) a hazai jogrendszer megfelelően biztosítja, de a gyakorlatban ezeknek a jogoknak az érvényesítése nehézségekbe ütközik - hívta fel a figyelmet dr. Réthelyi Miklós miniszter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján. Ez alkalommal mutatták be a terminális állapotú betegek ellátásának, fájdalomcsillapításának, vagyis az ún. palliatív gondozásnak a hazai gyakorlatát vizsgáló ad hoc bizottság frissen elkészült jelentését.

A 2011. november végén felkért szakértői bizottságnak prof. dr. Sótonyi Péter akadémikus, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója, prof. dr. Kovács József bioetikus, dr. Embey-Isztin Dezső, az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomcsillapítási Ambulancia főorvosa, aneszteziológusa és dr. Muszbek Katalin, a Hospice Társaság elnöke voltak a tagjai. A jelentés legfontosabb megállapításai rámutatnak arra, hogy a társadalmi köztudat nem mer a halál kérdésével foglalkozni, így az ilyen helyzetben érvényesíthető jogokról keveset tudnak az érintettek és a hozzátartozóik. Még nagyobb baj, hogy a betegeket ellátó egészségügyi személyzet ismeretei is hiányosak az ilyenkor helyes klinikai gyakorlatról és magatartásformákról egyaránt. Sok a fehér folt a hospice ellátás területén: nagyon hézagos a halál közelébe jutott embertársaink ellátására szakosodott intézményrendszer is.

Dr. Embey-Isztin Dezső a palliatív ellátás kulcselemének a fájdalomcsillapítást tartja, véleménye szerint ennek hazai gyakorlatán mindenképpen javítani kell, megfelelő kapacitású ellátóhelyek kialakításával és a szakszemélyzet képzésével.

Nagy szükség lenne az orvosegyetemeken a palliatív gondozás oktatására - jelenleg sajnos, nincs ilyen szakorvosi képzés Magyarországon, és erősíteni kell a szakápolók felkészítését is erre a feladatra. A jelentés alapján a minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága kidolgozza a tervet a végstádiumú betegek intézményes ellátásának a fejlesztésére. A társadalom egészére, a közfelfogásra is kívánnak hatni, hogy minél szélesebb körben megismertessék a halál közeli állapot kezelésének lehetőségeit, az érintettek választási lehetőségeit, jogait - hangzott el.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag