Fiatal véradókat toboroznak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Emelkedett a véradók száma az év első negyedévében az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adatai szerint. A korábbi évek kedvezőtlen tendenciája megfordult, és az elmúlt időszakhoz képest 1,5-2 százalékkal többen mentek vért adni.

A véradók korfája romlik, nehezebb a fiatalabb korosztályt megszólítani, de a vérellátó szolgálat új stratégiájának köszönhetően más üzenetekkel, egyéb csatornákon - például a közösségi oldalakon - próbálják őket elérni és ösztönözni a véradásra - fejtette ki Drexler Donát, az OVSZ főigazgatója.

véradás
Több fiatal véradó kellene

A véradók száma évről évre csökkent, ami szerencsére nem okozott komolyabb problémát a betegellátásban, ugyanis az új műtéti technológiák vagy az egynapos ellátások megjelenésével csökkent az intézmények vérigénye is. A főigazgató arra hívta fel azonban a figyelmet, hogy az országos vérkészlet szinten tartásához mindenkit meg kell szólítani. Ezért az OVSZ megjelenik a nagyobb fesztiválokon is, illetve a véradással kapcsolatban olyan személyiségeket próbálnak reflektorfénybe állítani, akiknek kellő hívóerejük van a fiatalok számára.


Örvendetesnek tartják, hogy a 18-25 éves korosztályban nőtt a véradók száma. Az emelkedés részben abból adódik, hogy a fiatalok - egyfajta pénzkereseti lehetőségként - vérplazmát is adnak, ennek feltétele az évente egyszeri véradás is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a véradást nem szeretnék fizetőssé tenni, mert rombolná a társadalmi kohéziót, aminek hosszabb távon káros hatásai lehetnek. Jelenleg évente 400 ezer egység vért vesznek a véradóktól.

Nyolc nap. Ennyi ideig tart bőrsejteket átprogramozni vörösvérsejt termelésre. A svédországi Lund Egyetem kutatói és kollégáik a barcelonai Regeneratív Gyógyászati Központban sikeresen azonosították a négy genetikai kulcsot, amelyekkel be lehet lépni a bőrsejtek genetikai kódjába, hogy átprogramozzák. Részletek!

Az OVSZ az egészségügyi intézményeknek nyújtott labordiagnosztikai szolgáltatásait alacsonyabb díjtétellel fogja elszámolni, így a járóbeteg- és fekvőbeteg-intézmények terhei csökkennek majd. A kormányrendeletben meghatározott díjtételektől az OVSZ jellemzően olyan labordiagnosztika esetében tér el, amely a véradáshoz, átadáshoz kapcsolódik, valamint a szervtranszplantációhoz elengedhetetlen speciális vizsgálatok elvégzése esetében is ezt teszi. Az OVSZ ezekből származó bevétele hozzávetőleg 1,5 milliárd forint.

Forrás: MTI

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag