Felpuhult a kórházlista

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ma hozza nyilvánosságra Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kórházi ágyszámok elosztásáról szóló végleges döntését. Úgy tudjuk: a korábban jóváhagyott lista fölpuhult. Akkor még 15 kórházban szüntették volna meg az aktív ellátást, most tizenkettőben.

Tegnap késő éjszakáig készült a tárcánál az a jogszabálytervezet, amely az ellátásszűkítésről szóló törvényben megnevezett 39 súlyponti kórház mellett oszt szerepet a megmaradó szolgáltatóknak. Az új struktúrában 16 ezer aktív gyógyító ággyal lesz kevesebb az országban, az ápolási ágyak száma viszont 9 ezerrel nő. Várhatóan mintegy másfél ezer orvos és körülbelül négyezer szakdolgozó veszíti el az állását a következő néhány hónap alatt.

A két héttel ezelőtt a szocialista országgyűlési képviselőknek is kiosztott dokumentum szerint öt kórházat bezárnak. Köztük a svábhegyi gyermekkórházat, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a Schöpf-Merei Ágost anyavédelmi központot, a kecskeméti repülőkórházat és a miskolci dialíziscentert. A korábbi tervek szerint megszűnt volna a budai MÁV Kórház is, de a vasutas-szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében az intézmény megmarad. Része lesz az Állami Központi Kórháznak, amelyet több intézmény (a Honvéd, a BM, a MÁV és a Szabolcs utcai kórház) összeolvadásával alakítanak ki.

Február elején Lovasberényben kormányzati politikusok egyezséget kötöttek, s annak alapján még 15 kórházban szűnt volna meg az aktív gyógyító ellátás, az elmúlt egy hónapban azonban a számuk tovább csökkent. Két intézményt, a komáromi és a kisbéri kórházat öszszevonják, Dorog pedig kap 20 aktív ágyat. Április elsejétől viszont csak krónikus ellátást végezhetnek a Budai Gyermekkórházban, a fővárosi Szent Rókusban, Harkányban, Kapuváron, Miskolcon, Nagykörösön, Várpalotán, Sárváron, Sopronban, Sümegen, Szikszón, Zircen. Persze ők is kapnak könynyítést, egy most készülő kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ágyaik 20 százalékáról némi aktív ellátást továbbra is elszámoljanak.

Az ágyszámok kihirdetése mellett új beutalási rend is készül. Az új rendszer szerint mindenkinek a lakóhelye szerint illetékes területi intézménybe kell mennie, és ott kötelező ellátást kapnia. Egyes betegségcsoportokban azonban a daganatos betegek más intézményeket, szakkórházakat is felkereshetnek. Minden egyéb esetben annak, aki eltér a beutalási rendtől, ki kell fizetenie a beavatkozás 30 százalékát, legföljebb 100 ezer forintot.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag