Emelkedik a közösségi járványok száma is

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Zömmel a Calicivírus okoz most közösségi járványokat, illetve halmozódást.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztálya is észlelte a háziorvosi jelentések nyomán, hogy az utóbbi hetekben emelkedik a hasmenéssel járó megbetegedések száma. Több halmozódást is megfigyeltek a szociális és gyermekintézményekben. Mint dr. Szolnoki Istvántól , a főosztály helyettes vezetőjétől megtudtuk, az eddigi vizsgálatok zömmel a Calici vírus jelenlétét igazolták, amely kórokozó rendkívül könnyen nem csak ételközvetítésével, hanem egyszerű kontaktussal is gyorsan terjed. A betegség lefolyása általában nem súlyos.
A fertőző kórház gyermekosztályán megemelkedett betegszám nem az iskolai járványokkal függ össze. A Calicivírus fertőzés a háziorvos tanácsai alapján otthon is kezelhető, a legfontosabb teendő a kiszáradás megelőzése, megfelelő folyadékpótlással. Főleg csecsemők és kisdedek szorulnak kórházi ápolásra, illetve olyan intézményekből, népesebb családokból érkeznek a betegek, ahol a háziorvos nem látja biztosítottnak a szakszerű gondos ellátást.
Előfordul, hogy gyermekintézményben, vagy felnőtteket gondozó szociális otthonban nincs meg az elkülönítés lehetősége, nincs külön nővér, ápoló, a betegek ellátására és emiatt kell kórházba utalni a fertőző beteget.
A főorvos elmondta: ahogyan októbertől májusig, azaz az influenza szezonban a felső légúti megbetegedések emelkedését, halmozódását, úgy májustól októberig az enterális fertőzések számát kíséri nagyobb figyelem. Az úgynevezett, enterális surveillance keretében az esetszám és a járványok vizsgálata mellett nagy jelentőseget kapnak a mikrobiológiai vizsgálatok. A téli, kora tavaszi időszakban a kontakt módon, leginkább piszkos kézzel terjedő rotavírus és calicivírus fertőzések száma szezonálisan mindig megemelkedik.
A tisztiorvosi szolgálat a közösségi intézményekben diagnosztizált fertőzések kapcsán leginkább azt figyeli, van-e a háttérben valamilyen közegészségügyi hiányosság, amely ügyében intézkedni kell. Idejében elvégzett bakteriológiai és virológiai vizsgálattal meg kell állapítani a kórokozót, nehogy véletlenül a calici vírus fertőzéshez hasonló tünetek mögött, egy súlyosabb ételfertőzés, szalmonellózis, campilobacter vagy nehezen megállítható vérhas járvány alakuljon ki.
Kérdésünkre, miért éppen a fővárosban észlelik leginkább a közösségi járványok halmozódását, a főorvos elmondta: itt található a szociális vagy egészségügyi ellátást adó intézmények csaknem egyharmada, ezért természetes módon, arányosan itt több a közösségi járvány is. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fővárosi intézményekben a közegészségügyi helyzet vagy a járványügyi biztonság rosszabb mint vidéken. Ugyanez elmondható más nagyvárosokról is, hiszen a kistelepüléseken sorra szűntek meg a bölcsődék, óvodák, így azután óvodai, bölcsődei járványok sincsenek.
( A calicivírus-fertőzésről az OEK honlapján )
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag