Elméjükkel pusztíthatják el egymást a gyerekek - videóval

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Gondolattal irányítható számítógépes játékok fejlesztéséhez fogott a tokiói játékgyártó SEGA, valamint az alacsony költségű bioszenzorokat fejlesztő kaliforniai Neurosky. Az ún. BCI-típusú, gondolattal működő irányítók megosztják a közvéleményt.
A Neurosky által fejlesztett Think-Gear készülék külsőre egy koponyához egy ponton illeszkedő headsethez hasonlít és képes mérni az agyi elektromos impulzusokat, amelyeket aztán a játék nyelvére fordít le. A számítógép-agy csatolók (BCI, Brain-Computer Interface) családjába tartozó készülék működése igazából nem sokban különbözik az orvosi EEG-től. Előnye az elektroenkefalográfhoz képest annyi, hogy az érzékeléshez csak egy elektródát használ, valamint száraz-szenzoros, azaz az orvosi műszerektől eltérően nem kell a bőrre a jelérzékelést megkönnyítő zselét kenni. A BCI-rendszerek az adott személy érzelmi- és stressz-szintjeit is képesek mérni az agyhullám-minták változásai révén.
Ahogyan a fenti videóból, illetve beszámolókból is kitűnik, a NeuroSky-t használó játékosnak különleges nyugalmi állapotot kell elérnie, a feszült koncentráció nem sokra vezet. Míg minimális odafigyeléssel a játékosok egy virtuális szobába belépve képesek az ott található tárgyakat lebegtetni, a bonyolultabb műveletekhez már sokkal erősebb fókuszra és higgadtságra van szükségük: ilyen például egy szék közelebb húzása vagy eltolása, eldobása.
Több játékipari elemző és újságíró szerint 2008 hatalmas áttörését jelenti majd a BCI-irányítók és a számítógépes játékok fúziója, hisz mind a NeuroSky, mind pedig riválisa, az Emotiv Systems készen állnak a játékgyártó cégekkel való együttműködésre, rendelkeznek olyan szoftvercsomagokkal, amelyek lehetővé teszik az ilyen perifériákra való fejlesztést is.
BCI: kockázat és veszélyek
A rendszerben rejlő kockázati tényezők azonban még nem ismeretesek. "Képzeljük csak el azt, hogy egy lassú agyhullám-aktivitást igénylő játékban merül el valaki, aztán ugyanabban az állapotban kell, hogy kimenjen a valóságba kocsit vezetni", vetette fel a példát a Wired magazinnak a BCI orvosi lehetőségeit vizsgáló független kutató, Niels Birbaumer. "Lehet belőle baleset. Ritkán fordulhat ilyen eset elő, de mindenképpen tesztelnünk kell a megoldást, mielőtt kikerül a piacra."
A számítógépes játékos közönségtől eltekintve mind az Emotiv, mind pedig a NeuroSky rendszere orvosi technológiákon alapul. A NeuroSky rendszerét egyetemi kutatók ADD, depresszió, függőség és fóbiák kezelésére és gyógyítására használják, mondta Greg Hyver, a cég marketing-aligazgatója, arra a kérdésre azonban, hogy klinikai teszteket végeztek-e fejlesztéseikkel kapcsolatban, egyik cég sem adott választ.
Míg fél éve a német BCI-gyártó Guger Technologies igazgatója úgy vélekedett, hogy az új rendszerű irányítók lassúak lesznek és nem lehet velük egy olyan komplex háromdimenziós játékot irányítani, mind például a Doom és a Tetrisnél bonyolultabb szórakozást nem nagyon lehetne a BCI-hez kötni, a NeuroSky új rendszerét az elmúlt idők egyik legsikeresebb és akciódús háromdimenziós játékával, a Half-Life 2-vel demonstrálta.
Az orvosi aggályok mellett az adatvédelmi kérdések is fontos szerepet nyerhetnek a gondolattal működtetett csatolók esetében. Stephen Fairclough, a liverpooli John Moores University pszichofiziológusa úgy vélekedett a Wired magazinnak, hogy az érzelmi- és stresszállapotok felmérésével egy számítógépet könnyen poligráffá lehet alakítani, bár Birbaumer szerint az EEG-k nem mérnek igazi érzelmeket, amelyek olyan mélyen generálódnak az agyban, hogy azok felméréséhez MRI-vizsgálat szükséges. Fairclough szerint a most használt elektronikus biztonsági rendszerek megfelelői megjelennek majd a BCI-rendszerekben is, így előfordulhat majd, hogy jelszavakkal és tűzfalakkal kell védenünk elménket.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag