Egymillió beteget küldhetnek el a Péterfyből

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A szerdai kormányülés napirendjén szerepelt volna több, az egészségügy átalakításával kapcsolatos előterjesztés, de egyről sem született döntés. Balog miniszter pedig csak annyit közölt, hogy semmi sem végleges, de teljes kórházakat nem fognak bezárni, csak osztályokat helyeznek át.

Az ülés napirendjéről az utolsó pillanatban törölték a kórházak gazdasági-munkajogi önállóságát megszüntető kancelláriarendszer kialakításáról szóló javaslatot. Nem tárgyalták azt a tervezetet sem, amely szétválasztaná a gyógyító és az úgynevezett szociális feladatokat az egészségügyben - értesült a Népszabadság. Sőt, ezek a tervek még a pénteki rendkívüli kormányülés napirendjén sem szerepelnek.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ötpontos rendszerátalakító csomagjának elemei közül így eddig csak egyről határozott a kormány: a budapesti ellátórendszer radikális átalakításáról. De immár a koncepcióval szembeni ellenállás is szerveződik: a kórházbezárások elleni tiltakozásul az ellenzéki pártok és civilek már akcióznak.
Teljes kórházakat nem fognak bezárni, csak osztályokat helyeznek át

Teljes kórházakat nem fognak bezárni, csak osztályokat helyeznek át


A kormány két nagy budapesti kórházban - a Péterfyben és a Szent Jánosban - öt éven belül megszüntetné az aktív betegellátást, újra nyitná a tíz éve bezárt lipótmezei pszichiátriát, valamint három új, éjjel-nappal működő sürgősségi centrumot létesítene a fővárosban.

Döntött a kormány a fővárosi egészségügy átalakításáról. A program részeként öt év alatt 335 milliárd forintból szervezik át a fővárosiak egészségügyi ellátását, és három új centrumot építenek. Részletek!

A Péterfyben nem számítottak arra, hogy a kormány a fejlesztési terv részeként ellenkező irányú lépéseket is tesz, és felszámolná a kórházat. Az intézmény ápolónői, csaknem százan, kedden virágokat és mécseseket helyeztek el kórházuk bejáratánál, tiltakozásul a kormányzat terve ellen.
A kórház főigazgatója is a médiából értesült a kormányzati tervekről. Sásdi Antal elmondta a lapnak, hogy ő és vezetőtársai is támogatják a fővárosi fejlesztéseket, ha a létesülő szuperkórházba más társkórházakkal együtt a Péterfy aktív ágyai is bekerülhetnek.
A főigazgató tudja, hogy a Péterfy 70 éves épületeinek külső állapota ma már elég rossz, de belül az intézmény lehetőségeihez mérten rendre elvégezte az állagmegóvást. A kórházában az aktív ellátás megszüntetésének több buktatója is van. Eddig, ha a fővárosi kórházak bármelyike lemondta az ügyeleti ellátást, az esetek túlnyomó többségében a Péterfy állt helyt helyettük.
A kórház már ma is annyi beteget lát el, mint amennyit az egyik tervezett szuperintézménytől, az Egyesített Szent István és Szent László Kórháztól elvárnak majd, azaz évente egymillió járóbeteget és mintegy 50 ezer fekvőbeteget. Ha becsukják a Péterfyt, úgy ekkora tömeget kellene máshová irányítani, ami a Népszabadság szerint kockázatos vállalás.
Forrás: nol.hu
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag