Egy gyakorlattal megállapítható, meg fogunk-e halni?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az, hogy milyen gyorsan tudunk leülni a földre, illetve felállni, nemcsak izmaink és csontjaink állapotáról árulkodik, hanem egy friss brazil tanulmány szerint előrejelzi az általános halandóságot is.

Dr. Claudio Gil Araújo és kollégái több mint kétezer közép- és időskorú férfit, illetve nőt vontak be a vizsgálatba egy Rio de Janeirói klinikán, s az eredményeket a European Journal of Cardiovascular Prevention című szakfolyóiratban tették közzé.
Az egyszerű teszt során az alanyoknak le kellett ülniük a földre, majd segítség nélkül felállniuk onnan. Az 51 és 80 év közötti egyének egészségügyi állapotát ezt követően haláluk napjáig vagy 2011. október 31-ig követték nyomon. A követési idő átlagosan 6,3 év volt. A végrehajtáshoz a következő instrukciót kapták a résztvevők: "Anélkül, hogy aggódnának mozdulataik gyorsasága miatt, próbáljanak meg leülni a földre, majd felállni a lehető legkevesebb segítséggel". A végrehajtást egytől ötig terjedő skálán pontozták a szakértők, a leülésért és a felállásért összesen 10 pontot lehetett szerezni. A kézen vagy térden történő támaszkodásért levonás járt. Az elemzés során négy kategóriába osztották az embereket.

A vizsgálati időszakban 159 páciens meghalt, így a halandósági ráta 7,9 százalék. Többségük alacsony pontszámmal teljesített a felmérésen, közülük csupán ketten értek el maximális eredményt. A teljesítmény alapján elkülönített négy csoport halandósága statisztikailag szignifikáns mértékben tért el - s az összefüggés akkor is fennállt, ha a kutatók tényezőként számították a kort, a nemet és a testtömegindexet. A leggyengébbek öt-hatszoros halálozási kockázattal számolhattak a referenciacsoporthoz képest.

Az orvosok úgy vélik: a magas pontszám tanúsítja, hogy az illető sikeresen képes végrehajtani olyan mindennapi mozdulatsorokat, mint az újságért történő lehajolás, vagy a leesett szemüveg felvétele. Nyolc pont alatt - ami több mint egy kéz vagy térd segítségül hívását jelenti a stabilitáshoz - kétszeres mortalitási arány mutatkozott a tízpontosokhoz képest, s minden elveszített pont 21 százalékos kockázatnövekedést jelentett.

"A mozgékonyság, a hajlékonyság, az izomerő és a koordináció nemcsak a mindennapokra van hatással, hanem a várható élettartamra is" - fogalmazott dr. Araújo, aki kiemelte: a leülés-felállás teszt előnye, hogy nem igényel eszközt, mindössze két perc alatt elvégezhető és megbízhatóan pontozható.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag