Dívik az egynapos sebészet

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egynapos egészségügyi ellátásokban nagy áttörést hozott 2007, hiszen az önállóan működő szakrendelők és azok a kórházak is pályázhattak erre a gyógyítási formára, ahol megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás. A szaktárca pályázatán 39 új szolgáltató nyert, több, már korábban működő pedig növelhette a tb által finanszírozott esetszámot, így megkétszereződött ez a gyógyítási forma, a tb több mint 7 milliárd forintot fizetett e beavatkozásokért - mondta lapunknak Molnár Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezető-helyettese.
A tb statisztikája szerint az egy nap alatt elvégezhető egészségügyi beavatkozások közel 20 százalékát már így látják el - ez az arány 2000-ben 6,7 százalék volt. Ám bőven van még tartalék a betegek és a biztosító számára is előnyös, költségkímélő rendszerben. Elterjedését anyagi eszközökkel is támogatja az OEP, így az orvosi szakma által javasolt 247-féle beavatkozás döntő többségéért, akár egynaposként, akár kórházi bentfekvéssel oldják meg, ugyanannyit és szektorsemlegesen fizet. Az egynapos ellátás általánossá válásával rövidülhetnének a kórházi kapacitások csökkentése miatt megnőtt várólisták - állítja Molnár Attila, aki szerint három egynaposként ellátott beteg egy várólistást válthatna ki. Nem kell tartani a betegeknek az ellátás minőségétől és hatékonyságától, hiszen szigorú tárgyi és személyi feltételeket ír elő a tisztiorvosi szolgálat, csak ezek garantálásával köt szerződést a szolgáltatókkal a biztosító, s így lesz ez az egy biztosító-több pénztáras rendszerben is. A jövőre is gondoló intézmények fenntartói már most jelentős orvostechnológiai beruházásokat végeznek, igyekeznek a legjobb szakembereket "megfogni", hogy az átalakított biztosítási rendszerben kihagyhatatlanok legyenek. Sok jól képzett, a korszerű orvosi technológiákat jól ismerő és alkalmazó orvos van a kórházakban, akik munkaidő után vagy hétvégéiken vállalkozóként gyógyítanak az egynapos ellátást végző szolgáltatóknál. A Magyarországi Egynapos Sebészeti Társaság szerint kezdenek specializálódni a doktorok. Ez a beteg és a szolgáltató érdeke is, hiszen javul a gyógyítás minősége, csökken a szövődmény.
Tavaly a nőgyógyászati beavatkozások több mint 60 százalékát, az urológiai gyógykezelések 13 százalékát látták el egynapos ellátásban, 6 százalék volt a kardiológiai, 4 százalék a sebészeti beavatkozás. A szemészeti esetek 2 százalékát látták el így, pedig az EU más tagállamaiban ez az arány 60-90 százalék.
Egyelőre nem tudni, hogy az idén lesz-e újabb pályázat, ám a biztosító finanszírozási jogszabálya lehetőséget ad arra az aktív betegellátást végző kórházaknak, hogy 80-féle beavatkozást a járóbeteg-szakellátásukban engedélyezett teljesítményeik terhére egynapos ellátásként számoljanak el, ez költségcsökkentő számukra. Erre lehetőségük van, hiszen az OEP annak ellenére nem csökkentette a szakrendelők tb által finanszírozható teljesítményét, hogy a múlt évben tetemes volt a kihasználatlan kapacitás - tette hozzá Molnár Attila.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag