Csipesz a rákbeteg gyomrában, penicillin az allergiásnak - hibáznak a legjobb orvosok is

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Először fordult elő a német egészségügy történetében, hogy tizenegy tekintélyes orvos nyilatkozatot tett közzé az általuk korábban elkövetett műhibákról.Amióta a közlés csütörtökön nyilvánosságra került, Németország "legbátrabb orvosainak" nevezik őket a kommentátorok.
Az orvosok saját bevallásuk szerint mindenekelőtt azért ismerték el a műhibákat, hogy felhívják a figyelmet a kórházakban és a klinikákon uralkodó hiányosságokra, de egyben intsenek arra is, hogy az orvostársadalom részéről "minőségibb munkára" van szükség.
Az orvosok közös nyilatkozatukban elismerték, hogy az elmúlt időszakban több hibát követtek el. Szavaik szerint egyben bátorságot akartak önteni kollégáikba annak érdekében, hogy együttesen keressék a leggyakoribb orvosi műhibák okait.
Az aláírók között hat berlini orvos van, köztük Günther Jonitz, a fővárosi orvosi kamara elnöke. A nyilatkozathoz a tizenegy orvos mellett csatlakozott öt ápolónő és egy pszichoterapeuta is, nyíltan bevallva az általuk elkövetett műhibákat. Mindennek kapcsán pedig arra emlékeztettek: Németországban évente mintegy 17 ezren halnak meg a kezelés során bekövetkezett hiba miatt.
Szerencsés kimenetelű eseteket vallottak be
S hogy milyen hibákat követtek el? Az egyik orvos egy csipeszt felejtett a súlyos rákbeteg gyomrában. Egy másik - történetesen az orvosi kamara elnöke - penicillint írt fel, noha betege allergiás volt a szerre. A harmadik egy porcműtét során véletlenül az egészséges térdet operálta.
A negyedik egy rossz vágással a húgyvezetéket sértette meg, míg az ötödik - egy marburgi egyetemi klinika igazgatója - a felgyülemlett folyadék eltávolítása közben magát a tüdőt szúrta át. Az egyik ápolónő pedig azt ismerte be, hogy egy súlyos beteg esetében elmulasztott időben orvost hívni, noha azt kellett volna tennie.
Az említett esetek kivétel nélkül szerencsés véget értek, de az elkövetőket azóta is nyomasztják a történtek. S nem utolsósorban ezért is határozták el, hogy a nyilvánosság elé állnak.
Betegek követelik a "gyilkos" doktornő elleni vádak ejtését
A sors keserű iróniája, hogy épp a nyilatkozat közzétételével egy időben kezdődött meg Hannoverben annak az orvosnőnek a bírósági tárgyalása, akit azzal vádolnak, hogy 2001 és 2003 között nyolc betege túlzott morfiumadagolás miatt vesztette életét. A vád szerint az 58 éves orvosnőnek tudnia kellett arról, hogy a fájdalomcsillapítás halállal végződhet.
A páciensek 52 és 96 év közöttiek voltak, s négyen közülük rákban szenvedtek. Az orvosnő értesülések szerint nem volt hajlandó megszólalni, nyilatkozatát egyik ügyvédje olvasta fel. Ebben az érintett visszautasította azt a vádat, hogy tettét szándékosan követte volna el, s azt hangoztatta, hogy mindent a páciensek beleegyezésével tett.
A bíróság épülete előtt több tucat korábbi beteg követelte a praxis gyakorlásától azóta megfosztott orvosnő elleni vádak ejtését, hangoztatva, hogy tapasztalatuk szerint annak idején a Hannover melletti kisváros, Langenhagen klinikájának egyik leglelkiismeretesebb alkalmazottja volt. Egyidejűleg pedig egyértelmű törvényi rendelkezéseket követeltek az eutanáziával, a "kegyes halálba segítéssel" kapcsolatban, ami egyébként tilos Németországban.
Az orvosnő korábban cáfolta, hogy szándékos eutanáziát követett volna el.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag