Csak elméletben vannak a betegeknek jogaik?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Bár Magyarországon is törvény rendelkezik a betegjogokról, azok gyakorlati megvalósulása kérdéses - áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet közleményében, amelyet az Európai Betegjogi Nap alkalmából adtak ki.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy sok visszásság történik a betegjogok alkalmazása során, különösen a tájékoztatáshoz való jog, és ezzel kapcsolatosan az orvosi dokumentáció megismerésének joga nem érvényesül megfelelően.

Közleményükben kiemelik például azt, hogy a megfelelő és mindenki számára elérhető, egyenlő orvosi ellátáshoz való jog nem tehető függővé financiális kérdésektől, mert ez olyan alapvető jogokat kérdőjelezne meg, amelyek a jogállam alapjait jelentik.

Tájékoztatásuk szerint a TASZ önkéntesei április 18-án az ország négy orvostudományi karára szórólapokat juttatnak el, amelyek pontokba szedve tartalmazzák egyrészt az Európai Betegjogi Kartában, másrészt a magyar egészségügyi törvényben szabályozott betegjogokat.

Az Európai Betegjogi Kart a következő 14 betegjogot sorolja fel: a megelőzési vizsgálatokhoz való jog, a hozzáféréshez való jog, az információhoz való jog, a hozzájárulási jogosultság, a szabad választás joga, a titoktartás és a bizalmas adatkezelés biztosításnak joga, a beteg rendelkezésére álló idő figyelembevételének kötelezettsége, a színvonalas szolgáltatás követelménye, a biztonság követelménye, az innováció követelménye, a felesleges fájdalmak elkerüléséhez való jog, a személyre szabott kezelés joga, a panasznyújtás joga, az eseti kompenzáció joga.

A TASZ azért tartja különösen fontosnak és védelmet igénylőnek a betegjogokat, mert úgy vélik, hogy ezek a jogszabályok tükrözik az életről, az egészségről, a testi szenvedésről, a halálról alkotott véleményt, illetve az ember roppant kiszolgáltatott helyzetben van, amikor betegként döntéseket kell hoznia.

A Társaság a Szabadságjogokért az Európai Betegjogi Nap kapcsán levelet írt a releváns állami szerveknek, intézményeknek, amelyben felveti ezeket a kérdéseket.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag