Bővül a kórházon kívüli betegellátás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

E hét közepén összesíti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az egynapos sebészeti ellátásokra kiírt pályázat eredményét, a jelentkezéseket a megyei pénztárakhoz nyújtották be az érdeklődők - értesült lapunk. Azok az egészségügyi szolgáltatók vehettek részt a pályázaton, amelyeknél az intézményátalakítás után megszűnnek a sebészeti vagy más műtétes szakmai kapacitások. Más szolgáltatók részére később írnak ki újabb pályázatot. A lakosságközeli gyógyítás arányának növelése, a hozzáférhetőség javítása és a takarékos gyógyítás a cél.
Kovács Attila, az egészségügyi tárca nemrég kinevezett államtitkára - aki korábban a budaörsi egynapos ellátást végző Europmed Orvosi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgató főorvosa volt - úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak: fontos feladatának tartja ennek a költséghatékony terápiának a bővítését. Hiszen amíg nálunk az így elvégezhető beavatkozások mintegy 15 százalékát látják csak el ily módon, az Amerikai Egyesült Államokban a tervezett műtétek 70-80, Nagy-Britanniában 60-65, Közép-Európában (beleértve Ausztriát is) 30-40 százalékát. Az államtitkár szerint azonban e gyógyítási forma általánossá válásához kevés az egészségügyi intézmények felkészültsége, fontos a betegek biztonságos otthoni ápolása, valamint a telefonkapcsolat a műtétet végző orvos és betege között.
Az orvosi szakma már tíz éve kidolgozta ugyan az egynapos ellátás személyi és tárgyi feltételeinek a rendszerét, s megalakult a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság is, de csak 2003-ban született meg az ennek műveléséről szóló kormányrendelet - mondta a Világgazdaságnak Janecskó Mária, a társaság elnöke.
Egyébként ma már több mint 170-féle beavatkozás végezhető el ebben a formában, elterjedése csökkentheti a várólistákat. Az OEP adatai szerint például a nőgyógyászati ellátások 63, az epekőzúzások 84, a kézsérülések 76, a pacemakerek (szívritmus-szabályozó készülékek) beültetésének 50 százalékát végzik el így, de bővül az urológiában is ez a fajta ellátás. Jelenleg nyolc önálló egynapos ellátást nyújtó szolgáltatót finanszíroz a biztosító, többségük magáncég.
Janecskó Máriától megtudtuk, hogy a bővülést szolgálja az aneszteziológus orvosi szakma új irányelve az ellátás személyi és tárgyi feltételeiről. Az egynapos ellátást kizárólag gyakorlott szakorvosok (aneszteziológusok, nőgyógyászok, bőrgyógyászok, sebészek, urológusok, ortopédusok, szemészek) végezhetik, s biztosítani kell - ha szükség lenne rá - a kórházi hátteret. Arról, hogy a beteg alkalmas-e az ily módon történő beavatkozásra, kizárólag az őt előzetesen kivizsgáló aneszteziológus dönthet.

x
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag