Bezár a gyógyító művészet otthona, a TÁRT KAPU GALÉRIA

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A gyógyintézmény megszűnésével zárja kapuit az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézetben működő Tárt Kapu Galéria. A megnyitás óta több mint 15.000 látogató fordult meg a galériában, amely eddig 721 munkanapon keresztül tartott nyitva. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek számító kiállítóhely azzal a céllal jött létre, hogy enyhítse a pszichiátriai betegek társadalmi kirekesztettségét, és hogy lehetőség nyíljon a művészetterápia eredményeinek bemutatására.

Ma már - az egyre hatékonyabb gyógyszereknek köszönhetően - a pszichiátriai betegségek kezelésének végső célja nem a tünetek csillapítása vagy megszüntetése, hanem az érintett betegek teljes életbe való visszavezetése. A társadalomba történő sikeres visszailleszkedés kulcsa a megfelelő rehabilitáció és annak részét képező művészetterápia.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) működő művészetterápiás műhelyekben az alkotók évek óta hivatásos képző- és iparművészek által vezetett foglalkozásokon fejleszthetik képességeiket többféle műfajban (festészet, grafika, textil, kerámia). A hetente megrendezésre kerülő műhelyek két lépcsőben fogadnak betegeket. A "kezdő" csoportoknál az együttlét örömét, az alkotáshoz való kedvet igyekeznek felkelteni, a már kimagasló teljesítményt nyújtók pedig "alkotói közösségbe" szerveződve hoznak létre művészi színvonalú alkotásokat.

A kiállítóhely megnyitása Magyarországon egyedülálló kezdeményezés volt: állandó bemutatkozási lehetőséget teremtett az OPNI közel 200 betege számára. A galériába kerülő műveket a művészetterápiás foglalkozásokat vezető képzőművészekből álló művészeti tanács választotta ki, az üzemeltetésben pedig - a terápiában előrehaladott - betegek is részt vettek. Az elmúlt években a 721 munkanapon keresztül nyitva tartó galériában 1200-nál több festményt és kisplasztikát lehetett megtekinteni. A műveket 15 kiállításon, több mint 15 000 látogató nézte meg ebben az időszakban.

Az elmúlt majdnem három évről

Az OPNI főbejárata melletti épületben található Tárt Kapu Galéria 2004. szeptember 30-án Mádl Dalma asszony jelenlétében nyitott meg.

A Tárt Kapu Galéria első időszakos kiállítása 2004 szeptemberében a "Gyógyító Művészet" című tárlat volt. Ezt még további 14 - többek között a GELI lakberendezési központban és az V. Ráday Könyvfesztivál keretében a Ráday utcában tartott - kiállítás követte az elmúlt majd 3 évben.

A 2006. májusában megrendezett francia-magyar nap keretében francia művészetterápiás alkotások is megtekinthetők voltak a galériában.

Hagyománnyá vált a jótékony célú árverések szervezése a galéria kiállítási anyagából, valamint az Intézet több alkalommal tartott nyílt napot, ahol a betegek és a látogatók közösen vehettek részt képző- és iparművészeti foglalkozásokon.

A Galéria második születésnapján, 2006. szeptember 27-én Sólyom László köztársasági elnököt látták vendégül. A köztársasági elnök úr beszédében hangsúlyozta a Galéria és az itt zajló művészetterápia fontosságát és egyedülállóságát.

A második, és egyben utolsó születésnapon velünk ünnepelt még Havas Henrik, Albert Györgyi, Gál Csaba Boogie, Tóth Vera és Soma is.

2006 augusztusában a Sziget Civil Sziget elnevezésű programsorozatának részeként először mutatkozott be a Tárt Kapu Galéria a Lelki Oázis - Lelki Betérő sátorban. A Sziget ideje alatt tanácsadással, pszichológiai tesztekkel, hennafestéssel, kézműves foglalkozással és filmvetítéssel várta a szervezet a látogatókat.

A rendezvények célja az volt, hogy elinduljon a párbeszéd a pszichiátriai betegek és a társadalom között, valamint hogy csökkenjen a társadalmi előítélet a pszichiátriai betegségekkel szemben.

A Tárt Kapu Galéria a mai napon, 2007. július 10-én egyelőre zárja kapuit.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag