Befagy az egészségügy fejlesztése

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az IME egészségügyi szaklap és a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság pécsi nyári konferenciáján a magyar egészségügy helyzetét elemezték a résztvevők.

Múlt időbe tette Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár öt pontját (az alapellátás fejlesztése, a minimum-feltételek rendbe tétele, kancellári rendszer, a szociális feladatok és az aktív kórházi ellátás elválasztása, a fővárosi ellátás megújítása) Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgató-helyettese szerint ugyanis tíz hónappal a választások előtt "befagy" a kormányzás, így nem sok esély van, hogy ezekből bármi is megvalósuljon - számolt be a medicalonline.hu.

egészségügy
Merre tart a magyar egészségügy a választásokhoz közeledve?

Kiemelt pontja volt a tervnek a minimumfeltétel-rendszer átalakítása, amely egyelőre nem valósult meg, a kancelláriarendszerből viszont biztosan nem lesz semmi. Elmaradt az egészségügyi és szociális ellátások szétválasztása, egyedül az Egészséges Budapestért Program tűnik úgy, hogy előrehalad.

Az alapellátás megerősítésében elkönyvelhető némi siker: ez lehet akár az is, hogy a kormány legalább nem akadályozza, hogy szakmailag jó irányba ható intézkedések szülessenek, a döntéshozatal ellenben akkor is lassú, ha az előkészítő anyagok rendelkezésre állnak. Ugyan az alapellátásnak súlyt adott az alapellátási törvény elfogadása, a kapcsolódó rendeletek kidolgozásával a mai napig adós az egészségpolitika - igaz, legalább ezek előkészítése már gőzerővel folyik, már ami a praxisközösségeket és minimumfeltételeit, a kollegiális vezetői és a törzskarton-rendszert illeti.


Bár a finanszírozás látványosan emelkedett 2010 óta, az üres praxisokat - jelenleg 347 betöltetlen körzetről tudunk - nem sikerült felszámolni, és hiába a növekmény, a fiatal orvosok továbbra sem motiváltak, hogy ezt a hivatást válasszák, így a humánerőforrás-krízis továbbra is fennáll. Néhány alapvető, régóta jellemző problémát sem sikerült orvosolni: a fejkvóta alapú finanszírozás nem ösztönzi a definitív ellátást, továbbra sem teljesül a háziorvosok kapuőri szerepe, feladataik ellátásának korlátozása pedig fölösleges betegutakat hoz létre - sorolta Sinkó Eszter.

Magyarországon az egészségügyi ellátásban óriási különbségek vannak. Nemcsak a fizetős és az állami szolgáltatások eltérése lehet hatalmas, hanem vannak vidékek, ahol az alapvető ellátás is hiányzik. Vajon szükségszerű ez a helyzet vagy felszámolandó? - többek között erre a kérdésre is reagált Pogátsa Zoltán közgazdász, az európai jóléti modellek ismert szakértője. Részletek!

Az egészségre fordított kiadásokat betegágyakba ölik - mondta Ádány Róza, az MTA Népegészségügyi Kutatócsoportjának vezetője, aki szerint ez az egy főre jutó egészségügyi kiadások és az 1000 lakosra jutó kórházi ágyak számának arányából derül ki.

Közben a születéskor várható átlagos élettartamban csak Mexikót előzzük meg, a férfiaknál összesen 7000, a nőknél pedig 3000 a potenciálisan elveszített életévek száma. Bár a halálozási mutatók a kilencvenes évek óta javulnak, az EU15-ökhöz képest a korai halálozás relatív kockázata folyamatosan nő, 1980-2010 között háromszorosára emelkedett. A korai, 65. életév előtt bekövetkezett vezető halálokok a daganatos megbetegedések közül kerülnek ki. Ezzel együtt ezek incidenciáját tekintve az OECD országok középmezőnyébe tartozunk. Mindez arra utal, hogy nincs kellő figyelem a szűrővizsgálatokra, a gyógyításra és az ellátás színvonalára sem. Világelsők vagyunk a tüdőrákos esetek számában, tavaly pedig ebbe a sorba felzárkóztak a kolorektális daganatok is.

A daganatos betegségek okozta morbiditásban és mortalitásban súlyos problémát jelent a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket leképező területi egyenlőtlenség, azaz a rosszindulatú daganatos betegségek száma a deprivált területeken magas, ami azt is igazolja, hogy ezeken a területeken még nagyobb probléma van mind a szűrésekkel, mind pedig az ellátórendszerrel - állapította meg Ádány Róza.

Forrás: medicalonline.hu

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország középső tájain változóan, délnyugaton és északkeleten erősen felhős lesz az ég, északkeleten kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag