Az utolsó pillanatban orvosolt a tárca

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Jól járhatnak a gyógyászati segédeszközöket használók az árlicit bevezetésével
Június 13-án, a VG Medicina szakmai mellékletben megjelent cikkem megírásakor még csak bízni lehetett abban, hogy a gyógyászati segédeszközök terén a valós reformok elindítása nem késlekedik sokáig. A legkülönbözőbb betegcsoportok felszólamlásai, az OEP-hez, az Egészségyügyi Minisztériumhoz intézett levelei, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) által javasolt jogszabályi módosítások végül elérték céljukat. A legsürgősebb problémát - a jogszabályban előírt OEP-"árlicit" gyakorlati lebonyolításának hiányát - az utolsó pillanatban rendeletben orvosolta a szaktárca. Ez a módosítás lehetőséget ad arra, hogy a betegellátás - beleértve a közgyógyellátottakat is - ne csak ár kérdése legyen, hanem legyen választási lehetőség is. Ezt az teszi lehetővé, hogy az OEP a mindenkor esedékes árlicit lezárása után visszakérdez az azonos termékcsoportban szereplő gyártókra, hogy az esetlegesen újonnan kialakult legalacsonyabb árszintre le kívánnak-e menni vagy sem. Azaz létrejött a lehetősége, hogy legalább két vagy akár több termék legyen a közgyógylistán.
Minden testen viselt terméknél (pl. kötszer, inkontinenciabetétek) nagy jelentősége van a beteg választási lehetőségének. Előrelépés történt a gyógyászati segédeszközökre szánt OEP-költségvetés tervezésében is. Tény, hogy a GYSE-kassza idei átlagos kiadása a 2006. évi azonos időszak 84 százalékára esett vissza a május végi adatokat nézve. Ezen belül viszont pár termékcsoport (kötszerek, inkontinenciatermékek) forgalma a 2006. évinek közel 60 százaléka. Ez tükrözi a betegek ellátatlanságát, hiszen racionálisan nem gondolhatjuk, hogy a megtakarítás a betegek elmúlt hónapokban kialakult (megtanult) öngondoskodásának köszönhető.
Felismerve ezeket a gondokat, az OSZ kérésére az OEP tárgyalásokat kezdeményezett a szövetséggel a 2007. évi kiadások egyensúlyba hozatala, illetve a 2008. évi segédeszközkassza tervezése tekintetében. A 2006. évi változtatásokkal (a tb-támogatás csökkentése, mennyiségi korlátok bevezetése, felírók körének korlátozása) leginkább érintett területeken tekintik át kölcsönösen a betegellátás szempontjából szükséges teendőket. A megfelelő öszszegű kassza, az ugyancsak kidolgozás alatt lévő ún. keretösszegű (terápia támogatása a terméktámogatás helyett) támogatás lehetővé tesz egy hatékony, a betegek életminőségének javítását is megcélzó ellátást. Ez már csak azért is fontos szempont, mert a nemzetgazdaságnak jelentős adófizetésből származó többletbevétele származhat a hatékony, korszerű termékek használatával rehabilitált munkaképes emberek számának növeléséből.

A szerző a Replant Cardo Kft. ügyvezető igazgatója, az OSZ alelnöke

x
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt délkeleten változóan, másutt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, a Dunántúlon többfelé, másutt helyenként alakul ki eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag