Az ózón gyilkolja a tüdőt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A levegőminőség szabályozását is befolyásolhatja az a tanulmány, amelyben kutatók azt állítják, a szmog egyik alkotóelemének hosszútávú hatása jelentősen megnöveli a tüdőbetegség miatti halálozás esélyét.

A tanulmány szerint a tüdőbetegség okozta halálozás kockázata akár 50 százalékkal is megnövekedhet a légkörben található ózon magas koncentrációjának hatására. Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a légkör ózontartalmát a szívrohamokkal és a súlyos asztmás rohamokkal, és kimutatták, hogy a szmogban található apró korom- és porrészecskék hosszútávon kockázati tényezőnek számítanak a szív- és tüdőbetegségek szempontjából.
Ez az első olyan tanulmány, amely az ózon hosszútávú egészségügyi hatásait vizsgálta, azét az ózonét, amely a napsugárzás és a gépkocsik kipufogógázából és az üzemek szennyezéséből származó nitrogénoxidok reakciójából keletkezik.

"Számos vizsgálat bizonyította, hogy a magasabb ózonszinttel járó napok a következő nap akut egészségügyi hatásokkal járnak" - mondta el George Thurston, a New York Egyetem Orvosi karának kutatója, a tanulmány társszerzője. "Ez a vizsgálat azt mondja, a lakosság egészségének védelmében nemcsak a csúcsokat kell csökkentenünk, hanem a hosszútávú, kumulatív expozíciót is."

A kutatók becslései szerint a légúti betegségek halálozásának kockázata minden 10 ppm ózonszint növekedés hatására 4 százalékkal emelkedik.

"Az Egészségügyi Világszervezet adatai azt mutatják, hogy körülbelül 240 ezer ember hal meg évente az Egyesült Államokban" - nyilatkozta Michael Jerrett, a Berkeley-i Kalifornia Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Már egy négyszázalékos növekedés is ezres nagyságrenddel növeli meg a halálozások számát évente. A világot tekintve mintegy 7,7 millió ember hal meg légúti betegségekben, így az ózonszennyezés hatása világszerte igen súlyos lehet."

A Környezetvédelmi Ügynökség a jövő évben vizsgálja felül az ózonszabványokat, amelyek jelenleg nem védenek az ózonszennyezés hosszútávú hatásaitól, azonban a rövidtávú terhelést 75 ppm-ben határozzák meg. A tanulmány szerint még egy olyan városban, mint New York sem éri el soha az ózon ezt a szintet, a légúti betegségek miatti halálozás kockázata a hosszútávú hatás miatt mégis 25 százalékkal emelkedett. A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány 450 ezer olyan ember adatait elemezte, akiket 1982-től 2000-ig követtek nyomon az Amerikai Onkológiai Társaság vizsgálata keretében, ezt 96 amerikai város 1977 és 2000 között feljegyzett ózonadataival hasonlították össze.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag