Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ és tevékenysége

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ma 110 munkatárssal működnek, és már "nagyon messzire mentek" azzal a munkával, amelyet előírtak számukra. A központ feladata, hogy összehangolja a fertőző betegségek megelőzésére és védekezésére tett nemzeti intézkedéseket. Független intézmény, amely maga alakítja szakmai és tudományos véleményét, azt senki nem befolyásolja, de a munka minden egyéb szempontjából a központ része "az uniós családnak". Mind a 27 uniós országgal nagyon szoros az együttműködés - hangsúlyozta a magyar igazgató.
Emlékeztetett: három fő területen dolgoznak. Egyfelől egy európai figyelőrendszer kiépítésén, hogy ha a szakemberek tudni akarják, milyen irányvonalak mutathatók ki a fertőző betegségekben, "legyen egy hely Európában, ahol ezt megtalálják". Az ezt segítő adatbázist most véglegesítik, ez év közepén megkezdik az adatgyűjtést a tagországokból.
Ezentúl évente bocsátanak ki éves epidemológiai jelentéseket is, amelyekből a főbb trendeket meg lehet állapítani, és ezek alapját képezik majd a prioritások rögzítésének. Az első ilyen jelentés májusra készül el, és mind az 51 fertőző betegséget áttekinti - közölte Jakab Zsuzsanna.
A másik fő feladatkör a bizonyítékokon alapuló tudományos irányelvek, iránymutatások kidolgozása: ezekkel azt igyekszik elősegíteni a központ, hogy a politikusok a helyes döntéseket hozzák. Ennek érdekében az ECDC nemcsak saját szakemberekkel dolgozik, hanem sok szakembert bevonnak az uniós tagországokból is.
Harmadrészt a központnak javítania kell az Európai Unió felkészültségét a fertőző betegségekkel szemben, és hogy egységesen reagáljon, ha van egy járvány: ebbe a feladatkörbe illik a most napirenden lévő, influenza elleni felkészülés.
Jakab Zsuzsanna beszélt arról is, hogy hét betegségkörre önálló stratégiai programot dolgoztak ki: a madárinfluenzát és a szezonális influenzát is magában foglaló pandémiára, az AIDS-re, az EU-ban alacsony szinten álló, de az unión kívül óriási járványban terjedő tuberkolózisra, a kórházi fertőzésekre és antibiotikumokkal szemben kialakult rezisztenciára (jelenleg minden tizedik beteg összeszed egy ilyen betegséget), az élelmiszerekkel összefüggő betegségekre (például szalmonella), a környezeti eredetű kórokra, mint a sikungunya láz, amely szúnyogcsípéssel terjed, nagyon súlyos izületi fájdalmakkal, bőrkiütéssel, magas lázzal és gyengeséggel jár (e betegség miatt Franciaországban majdnem le kellett mondania a kormánynak, mert az országhoz tartozó Réunion szigeten a lakosság 80 százalékát megfertőzte), valamint az időjárás-változás következtében felgyorsuló fertőzésekre, mint például a Noro vírus, amely egyebek között a tengerjáró hajókon bukkan fel gyakran. E betegségekre végrehajtási tervek is készülnek Stockholmban.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag