Az egészség is kicsiben kezdődik

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Már a szülőszobától egészen 18 éves korig minden gyerek egészségi állapotát időről időre kötelezően ellenőrzik. A vizsgálatok ingyenesek. A jól menedzselt fiatalok felnőtt élete is egy szűrővizsgálattal kezdődik, ezt hívják a háziorvosok a "felnőttkori alapstátus meghatározásának".
A legelső szűrés, amelyen egy gyermek átesik, a megszületését követő Apgar-teszt. Ez az újszülött fizikai állapotának felmérésére szolgál, vele szívverést, a légzést, az izomtónust, a reflexeket és a bőrszínt vizsgálják. Értéke 0 és 10 között lehet, és akkor optimális, ha az eredménye legalább 7-es. A tesztet a baba világra jövetelét követő első és ötödik percben végzik. Az egyperces Apgar-érték a magzat méhen belüli állapotára "utal vissza", míg az ötperces a későbbi újszülöttkori állapot előrejelzésére szolgál. A szülők minden esetben tájékoztatást kapnak a mért értékekről, illetve - ha szükséges -, a további teendőkről.
Még szintén a kórházban elvégzik a babáknál a fejlődési rendellenességek szűrését, az ideggyógyászati vizsgálatot, a csípőficamszűrést, az érzékszervek működésének és az anyagcsere-betegségek vizsgálatát.
Kicsivel később, 1, 3 és 6 hónapos életkorban megismétlik a teljes fizikális vizsgálatot, különös tekintettel a korábban fel nem derített fejlődési rendellenességek, a csípőficam, a rejtettheréjűség szűrésére, ellenőrzik az idegrendszer és az érzékszervek működését, a pszichomotoros és mentális fejlődést.
A későbbi, de még gyermekkorban elvégzett szűrővizsgálatok között vannak "visszatérők", ilyen a teljes fizikális, érzékszervi, idegrendszeri vizsgálat, és vannak olyanok is, amelyek egy adott fejlődési szakaszban válnak fontossá, mert az elváltozások ekkor ismerhetők fel legjobban. Ez utóbbiak közé tartozik iskoláskorban a magatartási zavarok, a gerincproblémák, vagy a tartáshibák szűrése. Az iskolásoknál nemcsak a gyerekek fizikai és szellemi fejlődésére fordítanak figyelmet, hanem a szív- és érrendszeri betegségekre, de - különösen, ha ezt a családi előzmények indokolják - igyekeznek kiszűrni a betegségekre hajlamosító tényezőket, így többek között az elhízást, a magas vérnyomást.
Míg az egy éven aluliak fejlődésének ellenőrzése, szűrése a védőnők, illetve házi gyermekorvosok feladata, addig az egy és hat év közöttieket a bölcsődékben, óvodákban, illetve a gyermekorvosi rendelőkben szűrik. Minden iskolának van kijelölt orvosa és védőnője, aki köteles rendszeresen megvizsgálni a gyerekeket. A gyermekek számára jogszabály garantálja az életkorhoz kötött orvosi vizsgálatokat és a kiegészítő szűrővizsgálatokat egy, három és hat hónapos korban, valamint egy-öt éves kor között évente, 6-18 éves életkor között kétévente: a testi fejlettség ellenőrzését, az adott életkorban felismerhető fejlődési rendellenességek szűrését (pl. csípőficam), az idegrendszer vizsgálatát, a pszichomotoros, mentális és szociális fejlettség vizsgálatát, a mozgásszervek vizsgálatát, az érzékszervek (látás, kancsalság és hallás), valamint a beszédfejlettség vizsgálatát, a nemi szervek vizsgálatát (kétéves korban rejtettheréjűség), később a nemi érettség vizsgálatát, hároméves kortól a vérnyomás vizsgálatát, 11 éves kortól a golyva tapintásos vizsgálatát (tekintettel arra, hogy hazánkban számos településen jódhiányos az ivóvíz), 3-18 éves kor között az évenkénti fogászati szűrést.
Figyelje a fogát!
Az időben megkezdett fogszabályozással gyermekének nemcsak abban segíthet, hogy szép fogai legyenek, de abban is, hogy később normálisan tudjon harapni, rágni, és ezáltal egészséges maradhasson. Ezért, ha gyermekénél a következő jeleket észleli, mindenképpen keresse fel a fogorvost, illetve, ha van a környéken,
a fogszabályozó orvost:
rágási vagy harapási nehézségek,
fogak torlódása, rossz helyen lévő fogak,
állkapocskattogás,
szájon át légzés,
ujjszopás,
ráharapás az ajkakra vagy szájpadlásra,
szabálytalanság-aránytalanság  a fogsorokban,
méretbeli eltérések az állkapocsnál és a fogaknál.
Így indul a felnőttkor
A háziorvosnak páciense 21 éves korában fel kell ajánlania a felnőttkori egészségi alapállapot meghatározását. (E vizsgálatok térítésmentesek, de vizitdíjkötelesek.) Ennek során a családi kórelőzmény, az egyéni sajátosságok ismeretében felmérik a hajlamot és a kockázati tényezőket, amelyek később - többek között - szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbajt, vesebetegséget vagy daganatot okozhatnak. Az orvos mindennek ismeretében nemcsak abban segíthet, hogyan tud a fiatal felnőtt egészsége érdekében változtatni életmódján, de - akár a későbbiekre nézve - további szűrővizsgálatokat is javasolhat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag