Antibiotikum: egy kúra tönkreteszi a bélflórát

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az antibiotikumok, bár nélkülözhetetlenek egyes betegségek gyógyításához, sajnos a szervezetünk egészséges baktériumflórájára is pusztító hatással vannak. A szájban lévő baktériumflóra gyorsan regenerálódik, de a bélflórának akár egy év is kellhet ahhoz, hogy helyrejöjjön.

A beleinkben élősködő baktériumoknak nagyon sok pozitív hatása van a szervezetünkre, a létük nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. Hozzájárulnak például az ételek megemésztéséhez, az egészséges székletürítéshez, de az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is, vagy például ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabbak, vidámabbak legyünk. Az igen elterjedt antibiotikumok, melyeket különböző bakteriális fertőzések kezelésére írnak fel az orvosok, azonban ezeket a jótékony hatású mikrobákat is kipusztítják.

A bélflóra károsodásának jelei

Érthetetlen, indokolatlan kellemetlenségek jelentkeznek bőrén, emésztésében, kedélyállapotában, általános állapotában? Gondolt már arra, hogy mindezek hátterében a bélflórájának károsodása is állhat? Kattintson!

Egy új nemzetközi kutatás során a tudósok megállapították, hogy a bélflóránknak jóval hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy egy ilyen támadás után helyrerázódjon, mint azt korábban gondoltuk. A vizsgálatban 66, egyébként egészséges svéd és brit felnőtt vett részt, akik vagy placebót kaptak, vagy egy-egy adagot négy, nagyon gyakran alkalmazott antibiotikum (clindamycin, ciprofloxacin, amoxicillin, minocíclin) közül. A gyógyszer beszedése előtt nyál- és székletmintát vettek a résztvevőktől, majd a mintavételt megismételték 1, 2, 4 és 12 hónappal később is. Összesen közel 800 mintát gyűjtöttek be.

Az antibiotikum-kúrák tönkretehetik a bélflóránkat

Az antibiotikum-kúrák tönkretehetik a bélflóránkat

Úgy találták, hogy a nyálban található mikrobák jóval ellenállóbbak voltak, és alig néhány hét alatt teljesen sikerült regenerálódnia a száj baktériumflórájának az antibiotikumos kezelés után. Ennek a hátterében ezen baktériumok fokozott ellenállóképessége, stressztűrő képessége állhat. A szájban lévő mikrobák ugyanis rengeteg hatásnak vannak kitéve, például fogkrémeknek és szájvizeknek, az oxigénszint, illetve a hőmérséklet folyamatos változásainak.

A bélrendszerben lévő baktériumok ezzel szemben igen érzékenyek, és egy-egy antibiotikum-kúra után akár 12 hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy a bélflóra érzékeny egyensúlya helyreálljon. Ez pedig ördögi kört indíthat el: az immunrendszer hatékonyságának és a "jó" baktériumok számának csökkenése miatt sokkal fogékonyabbak leszünk az újabb fertőzésekre, melyeket aztán még több antibiotikummal lehet csak kiirtani.

A kutatás eredményeiről az mBio című szaklapban számoltak be.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag