Amit rosszul tudunk az antibiotikumokról

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az antibiotikumok a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak, és rendkívül fontosak lehetnek az egészségünk megőrzése szempontjából, hiszen a segítségükkel megszabadulhatunk a súlyos fertőzéseket okozó baktériumoktól. Azonban a szedésükkel kapcsolatban még mindig sok a tévhit.

Egy nemrég megjelent WHO-jelentés szerint az emberek 64 százaléka hallott már az úgynevezett antibiotikum-rezisztenciáról, de arról jóval kevesebbet tudnak, hogy pontosan mit jelent, illetve hogy milyen összefüggés van az antibiotikum-rezisztencia és a gyógyszerszedési szokásaink között. Ezek a tévhitek pedig rendkívül sokat árthatnak, hiszen az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik az, hogy miként is szedjük a gyógyszereket. Lássuk, melyek a leggyakoribb tévhitek!

Az antibiotikumokat csak addig kell szedni, amíg jobban nem vagyunk

Antibiotikumot szedett? Erre kell figyelnie!

A hosszú ideig tartó gyógyszerszedés, az antibiotikum-kúra, a krónikus stressz, az egészségtelen életmód, de néhány betegség is károsíthatja, roncsolhatja a bélflóránkat. Mit tehetünk azért, hogy a jótékony hatású baktériumok újra jól érezzék magukat? Kattintson, mutatjuk!

Ha nem szedjük végig a gyógyszereket, abbahagyjuk, ha egy kicsit jobban érezzük magunkat, azzal többet ártunk, mint használunk. A kórokozókat ugyanis nem írtjuk ki teljesen, viszont "megerősítjük" őket, vagyis ellenállóbbá tesszük őket az antibiotikumokkal szemben. A gyógyszereket mindig az előírt ideig kell szedni!

Az antibiotikum-rezisztencia azt jelenti, hogy a testünkre nem hatnak többé a gyógyszerek

Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki túl sok antibiotikumot szed, akkor egy idő után hozzászokik a szervezete, és egyre nagyobb dózisokra lesz szüksége ahhoz, hogy hatást érjen el. Valójában a szervezetünkre ugyanúgy hatnak még a gyenge antibiotikumok is, mint korábban, a kórokozók, vagyis a baktériumok lesznek egyre ellenállóbbak. A gyógyszerek továbbra is hatással lehetnek a baktériumflóránkra, és természetesen a betegségeket okozó mikrobákra is, legfeljebb nem lesznek olyan hatékonyak.

Ha tehetjük, szedjünk minél kevesebb antibiotikumot

Ha tehetjük, szedjünk minél kevesebb antibiotikumot

Ehhez kapcsolódik az a tévhit is, hogy csak azoknál az embereknél jelentkezhet az antibiotikum-rezisztencia, akik rendszeresen szednek antibiotikumokat. Mivel azonban az antibiotikum-rezisztencia a kórokozók jellemzője, bárki találkozhat olyan baktériumtörzzsel, amelynél már kialakult a fokozott ellenálló képesség.

Az antibiotikumok hatékonyan gyógyítják a megfázást

Az egyik legnagyobb tévhit a gyógyszerszedéssel kapcsolatban (és az antibiotikum-rezisztencia egyik fő oka), hogy olyan betegségek esetén is antibiotikumokat kezdünk szedni, amikor azok teljesen feleslegesek. Sőt előfordul az is, hogy valaki a korábban nem beszedett gyógyszereitől remél gyógyulást. A leggyakoribb felsőlégúti megbetegedéseket vírusok okozzák, ezekre nem hatnak az antibiotikumok, viszont a véletlenszerűen szedett gyógyszerek növelik az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának esélyét.

Az antibiotikum-rezisztencia ellen nem tehetünk semmit

Valójában nagyon is sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb gyógyszerrezisztens baktérium legyen. A gyógyszereket mindig az előírásoknak megfelelően kell szedni, a maradék gyógyszerekkel nem szabad öngyógyítást végezni, és csak a legszükségesebb esetekben szedjünk antibiotikumot.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag